Privatekonomi – 50 tips För En Bättre Vardagsekonomi

Last Updated on February 10, 2024 by Håkan Samuelsson

50 tips för en bättre privatekonomi

De flesta har ganska bra koll på de pengar som kommer in på kontot varje månad. Få har dessvärre full koll på sin privatekonomi och lika bra koll på sina månatliga utgifter och omkostnader, men det finns både enkla och bra knep att ta till för den som vill ha lika bra koll på alla delar av sin vardagsekonomi

Privatekonomi brukar generellt sett vara förknippat med räkningar, avgifter och lön. I värsta fall skapar det en hel del oro, och faktum är att privatekonomi är en vanlig orsak till gräl mellan två parter som lever ihop. Vardagsekonomi handlar i stort om hushållning av pengar, vilket innebär att du först bör lära dig vad det innebär att hushålla, innan du kan börja titta på olika typer av sparande.

50 konkreta tips för att bättra på din privatekonomi

  1. Gör upp en budget över alla in- och utgifter 
  2. Var ärlig när det gäller dina utgifter. Utan ärlighet så är det svårt att förbättra sin privatekonomi.
  3. Skriv en lista på saker du kan dra ner på
  4. Skriv en lista över saker du inte kan dra ner på (studielån, bolån, basvaror, barnomsorg, hyra) 
  5. Se till att skaffa mobilt BankID och ladda ner mobilbankappen
  6. Se över försäkringspremier, abonnemang och prenumerationer 
  7. Säg upp prenumerationer på tidningar du kan läsa online 
  8. Boka tid med banken för att förhandla om lån och räntor 
  9. Samla dina smålån i ett enda större lån 
  10. Byt bank om du inte får de villkor du vill ha
  11. Anmäl dig för e-faktura så kommer du lättare ihåg att betala räkningarna 
  12. Använd autogirobetalning när det går så dras pengarna månadsvis utan att du behöver tänka på dem
  13. Lista alla ”övriga utgifter” (godis, kakor, kaffe, utelunch, hämtat)  brukar ha en stor effekt på vardagsekonomin.
  14. Gör en veckomatsedel och handla bara det som står på listan
  15. Handla mat när du är mätt och belåten så blir det lättare att stå emot frestelser 
  16. Samla och nyttja så många rabattkuponger du kan när du handlar (kläder, mat, skor) 
  17. Acceptera medlemskap i kläd- och skobutiker, mataffärer och så vidare för att samla poäng och ta del av extraerbjudande 
  18. Jämför priser när du handlar och framförallt priser i olika butiker (här kan du spara mer pengar än dem flesta tror) 
  19. Storhandla en gång varannan vecka så att du slipper en massa onödiga småköp 
  20. Handla begagnat och gärna online 
  21. Byt leksaker, böcker, kläder och annat med kollegor, grannar och kompisar 
  22. Organisera en garageloppis eller gå ihop med grannarna på gatan och sälj era begagnade saker (har du små barn är det knappt så att vissa saker hinner slitas ut) 
  23. Ta buss, spårvagn eller tåg när du kan och har tid
  24. Låt bilen stå och promenera eller cykla för att spara pengar . Du slipper parkerings- och bränslepengar (och för att få lite vardagsmotion på köpet) 
  25. Belöna dig själv med något du gillar när du gjort klart ett par av punkterna på listan (belöningen får dock inte kosta något extra) 
  26. Ta med kaffe hemifrån om du ska iväg någonstans 
  27. Ta med lunchlåda, mellanmål, frukt och så vidare till ditt arbete, jobbet, skolan, utflykten etcetera
  28. Poppa egna popcorn och ta med till bion
  29. Undvik att köpa läsk och godis etcetera på bion då det nästan alltid är dyrare än i mataffären 
  30. Handla så mycket det bara går hos lågprisvaruhusen. Ett enkelt och säkert kort för att förbättra det ekonomiska
  31. Skriv upp dig för nyhetsbrev hos företag som erbjuder rabatt i samband med detta
  32. Laga kläder som gått sönder istället för att köpa nya hela tiden
  33. Sälj saker och kläder via sociala medier (det finns mängder med köp- och säljgrupper i hela landet och med olika inriktning) 
  34. Kolla med den lokala second hand-butik om de tar emot och säljer saker (ibland delar de med sig en viss procent av vinsten) 
  35. Jämför priser på allt du handlar på nätet (det finns jämförelsesajter för nästan allt) 
  36. Semestra hemma istället för i utlandet och passa på att utforska ställen du alltid sagt att du vill besöka 
  37. Tälta eller bo i husvagn istället för hotell 
  38. Nyttja rabattkoder och erbjudanden när du ska bo på hotell (barn under en viss ålder sover ofta gratis i föräldrarnas säng till exempel) 
  39. Planera dina måltider när du är på semester så att du lättare hittar bra ställen att äta på (som inte skinnar dig på hela semesterkassan) 
  40. Ta med frukt och fyll på vattenflaskan på hotellet eller campingen 
  41. Undvik att köpa vatten på flaska på restaurangen (kolsyrat vatten är särskilt dyrt utomlands) 
  42. Undvik att köpa med dyrt to-go-kaffe 
  43. Ät gärna på restauranger som ligger en bit ifrån de stora turiststråken (detta gäller både hemma och på semester) 
  44. Se över kostnaderna för eventuella kredit- och bankkort (vanligtvis betalar man en viss  årskostnad för dessa) 
  45. Kolla upp och jämför priserna mellan rörliga och fasta elavtal 
  46. Byt mobilabonnemang till ett som är billigare 
  47. Använd den mobiltelefon du har lite längre (den duger säkert helt utmärkt) 
  48. Spara pengar på elförbrukningen hemma genom att diska och tvätta på de miljömässigt bästa programmen (om du har egen disk- och tvättmaskin vill säga) 
  49. Stäng av alla apparater när du går och lägger dig (stand-by-lägen drar en del ström) 
  50. Släck lamporna i de rum som står tomma 

Även om du inte gör alla femtio sakerna på listan kan du säkert göra minst tio av dem som jab göra skillnad i din vardagsekonomi. Då har du kommit en bra bit på väg, vilket med all sannolikhet leder till att det blir lättare att addera saker till din egen ”to-do-list” efterhand. 

Använd en färdig budgetmall

Det första du behöver göra är att ta reda på exakt hur mycket pengar som betalas in och ut varje månad.  När du har en tydlig och klar bild av förhållandet mellan inkomster och utgifter kan du börja göra en enklare budget. För att inte skrämma dig vill vi understryka att det finns färdiga mallar på nätet som är både kostnadsfria och lätta att använda. Du behöver heller inte avsätta en hel vecka eller ens flera timmar om dagen för att göra upp en budget, det går bra att börja med en post (välj gärna en rolig och lättsam för att komma igång). Fyll sedan på med en post om dagen, eller ett par stycken i veckan, tills du har fått med allt du behöver ha med. 

Beräkna kommande utgifter för din privatekonomi

Genom att beräkna dina kommande utgifter kan du lättare planera framåt och det blir också lättare för dig att förstå dina egna begränsningar. Vissa utgifter är återkommande varje månad medan andra kanske är återkommande varje kvartal eller halvår. Ta med alla dessa olika utgifter i spalten återkommande utgifter så att du inte missar något när du planerar din privatekonomi. När det gäller icke återkommande utgifter, det vill säga utgifter du vet bara sker någon enstaka gång, kan dessa skrivas upp i en egen spalt (eller som en egen kategori). Det kan handla om tandläkare- och optikerbesök, byte av däck till bilen eller köp av ny soffa. Saker som du vet måste ske någon gång, men som kanske sker högst någon eller par gånger vartannat eller vart tredje år. 

Intresset för hållbarhet och långsiktighet har ökat

Allt fler människor vill göra väl genomtänkta och medvetna val i vardagen. Det handlar både om åtgärder som påverkar miljön och klimatet, men även privatekonomin som man kan se ett alltmer ökande intresse för. Inte minst när det gäller hållbart och långsiktigt sparande, där det dessutom kan bli tal om god avkastning.

Men vad innebär det egentligen att spara pengar hållbart? Jo, både långsiktigt och hållbart sparande handlar till stor del om att hitta framtidsinriktade bolag, som inte enbart erbjuder ekonomiskt fördelaktiga investeringar utan även en sund och etiskt korrekt värdegrund. Vad betyder det i praktiken? Jo, att du bör välja att investera dina pengar där de gör minsta möjliga negativa påverkan på klimatet och miljön. Det vill säga i företag som sätter miljöaspekten främst och som erbjuder aktier och fonder i bolag som gör detsamma. 

 

Många känner oro, rädsla och stress inför sin privatekonomi

Tyvärr är det många människor som känner sig ängsliga och till och med rädda när det gäller privatekonomin, vilket inte minst visar sig genom resultatet av en nyligen publicerad undersökning gjord av Sifo. Där visar det sig nämligen att just privatekonomin är en av de främsta stressorsakerna bland oss svenskar. 
Samtidigt är det så att det finns en hel del mer pengar att spara för den som sätter sig in i vardagsekonomin, exempelvis genom att ta till sig tips, råd och information från olika håll. Det finns till och med experter som jämfört privatekonomin med en trädgård, eftersom båda kräver regelbunden skötsel och tillsyn för att inte helt växa igen. Så greppa tag i spaden och häcksaxen, för här följer ett par rikligt gödslade och trimmade spartips som alla kan ta till sig.

Hur mycket bör jag spara? 

Svaret på hur mycket du bör spara varje månad är att det är högst individuellt. Det beror ju dels beror på hur mycket du tjänar, dels på hur mycket utgifter du har varje månad och hur mycket mer pengar du är villig att avsätta månadsvis. Kanske varierar den summan varje månad, periodvis eller inte alls. Det är upp till dig och du kan alltid ändra ditt sparande efter hand. 

Generellt sett är runt tio procent av nettolönen en bra och realistisk måttstock, och då är en automatisk överföring från ett lönekonto till någon form av sparkonto att rekommendera. Det innebär att du egentligen aldrig ”ser” pengarna som förs över till sparkontot, vilket kan skapa en känsla av de inte finns. 

Titta också på hur hög räntan är för de olika sparkonton som erbjuds, och jämför framför allt kostnader och villkor med varandra. Kanske måste du inte ha allt ditt sparande hos en och samma bank? Kanske finns det andra banker och långivare som erbjuder bättre villkor? Du har full rätt att dela upp dina pengar mellan olika banker/långivare, för de är ju faktiskt dina. 

 

Fundera på vad just du vill uppnå med ditt sparande 

Det är också viktigt att fundera över vad just du har för mål med ditt sparande. Vill du spara till flera olika saker eller en enda specifik sak? Ska sparandet vara långsiktigt eller kortsiktigt eller kanske både och? Ett långsiktigt sparande är alltid att rekommendera, men det går utmärkt att kombinera ett långsiktigt sparande med ett eller flera mer kortsiktiga. Du kan till exempel öppna ett fondsparande på lång sikt, samtidigt som du öppnar ett ”nöjeskonto” och ett ”resekonto”.

Ett bra verktyg att använda för att ta reda på vad värdet av dina sparade pengar i din privatekonomi blir över tid är en så kallad sparkalkylator. De finns att hitta på olika sajter på nätet som specialiserat sig på att ge tips och råd kring människors privatekonomi. Dessutom kan du med fördel kontakta din personliga bankman (eller kvinna) om du har en. De är ju de verkliga experterna och kan ge alla tips och råd i världen är det gäller olika former av sparande. 

Långsiktigt och säkert eller snabbt och riskfyllt? 

Generellt sett kan man säga att ett kreditsparkonto är ett säkert sätt att spara långsiktigt, och att fonder och aktier passar bra för den som önskar (och kan) ta lite mer risker. När det gäller aktier handlar det om att köpa en liten del av ett eller flera företag, som du sedan kan sälja alternativt öka på genom att köpa fler andelar. 

Fonder däremot är generellt sett ett säkrare och tryggare sparande, då det oftast handlar om långsiktigt sparande samt om att sprida riskerna i högre utsträckning än med aktier. 
Det viktigaste är att känna att sparandet passar dig och din livssituation och att du gör det för att förbättra eller få bättre koll på din privatekonomi. Du ska inte göra det för någon annans skull. Tips och råd är alltid bra att ta till sig, det kan man lära mycket av, men i det långa loppet är det bara du som kan bestämma över din egen ekonomi och dina egna investeringar. Därför är det viktigt att också du läser på och tar reda på saker som kan hjälpa din vardagsekonomi att växa så att den känns stabil och säker. 

 

Tips för att spara i aktier

Stora företag delar upp sina aktier i A, B och C-aktier. För en småinvesterare, som de flesta av oss är, betyder skillnaderna mellan dessa olika aktieformer ingenting. Vill du däremot delta i olika bolagsstämmor där du kan göra din röst hörd bör du ta en närmare titt på vilken typ av aktie som passar dig bäst. 
Det finns till exempel aktieformer som ger företrädesrätt vid vinstutdelning, och så finns det aktier som kan omvandlas till ett annat aktieslag (en annan typ av aktie). Detta kan till exempel ske om särskilda behov uppstår i företaget. Om så sker ska det anmälas till Bolagsverket som behöver veta hur många aktier som berörs. Det är också viktigt att veta att omvandlingen är verkställd först när den blivit registrerad av Bolagsverket.

Tips för att spara i fonder 

När det gäller fondsparande i din privatekonomi är det på många sätt likt aktiesparande och faktum är att en fond kan innehålla en viss del aktier. Den stora skillnaden är att fonder ägs av de personer som köpt andelar i fonden samt att dessa andelar förvaltas av olika fondbolag. 
Fonder anses generellt sett också som ett tryggare säkrare sparalternativ än vad aktier gör, då andelarna i en fond oftast är spridda i olika typer av branscher och företag. Du köper alltså inte ett enda värdepapper i ett enda bolag. Det är dock viktigt att titta på riskerna även när det gäller fondsparande och vara noga med att de inte är större än möjligheterna.
De vanligaste formerna av fonder är aktie-, ränte- och blandfonder. Sparar man i en eller flera fonder ger dig som kund stor flexibilitet och valfrihet, där aktiefonder rekommenderas som ett långsiktigt alternativ med relativt hög risk och räntefonder ses som ett mellanriskalternativ. Således anses blandfonder vara det säkraste alternativet med lägst risker.

Sammanfattning – privatekonomi

Privatekonomi handlar om att lära sig hushålla med sina egna pengar och att veta hur mycket mer pengar som kommer in respektive försvinner ut varje månad. För att kunna ha ordentlig koll på privatekonomin är det bra att göra en budget. Det finns mängder med färdiga mallar på nätet för att göra upp en budget. De flesta av dem är helt  kostnadsfria och enkla att förstå och fylla i. Det krävs ingen jätteinsats ifrån din sida för att göra en budget, däremot krävs det att du kommer igång och att du är ärlig och realistisk om din privatekonomi. 
Först när du har full koll på alla dina utgifter och inkomster bör du kika på olika former av sparande. Innan dess vet du nämligen inte exakt hur mycket du kan avsätta varje månad.

parandet kan också variera från en period till en annan, då du kanske har möjlighet att spara jättemycket i ett halvår, för att nästan inte spara något alls halvåret därpå. 
Det viktigaste är att ha koll på de fasta utgifterna för att vara förberedd och för att kunna planera framåt. Det är också bra att budgetera för oförutsedda händelser, som att kylskåpet eller tvättmaskinen måste bytas ut. Sånt händer titt och tätt, och då är det bra att vara förberedd. Det gäller för övrigt allt som har privatekonomi att göra. Vi använder cookies.