Världens 10 Högsta Byggnader

Last Updated on February 10, 2024 by Håkan Samuelsson

Världens högsta byggnad och hus

Om vi går tillbaks i tiden bara några år till 2004 var dagens tiondeplatsare nummer ett. Skyskrapor är modernt och populariteten gör att de ökar i antal med rekordfart! Deras struktur och arkitektur är inte bara mirakulöst vacker utan fyller i de flesta fall också en funktion. De allra flesta skyskrapor är antingen kontorslokaler eller hotell och erbjuder i de flesta fall en möjlighet att besöka dess observatorier. Vilka är världens tio högsta byggnader?

10. Taipei 101 – Taipei, Taiwan

Högst Byggnad på jorden - Taipei 101

Taipei 101 stod färdig år 2004, det var då den första byggnad som någonsin byggts över 500 meter. Taipei 101 finner du i Taiwan där den står i all sin glans på sina 508 meter.

Taipei 101 höll en gång i tiden titeln “världens högsta byggnad”. Den 508 meter höga skyskrapan är konstruerad för att klara av svåra tyfon vindar och skakiga jordbävningar. Mellan våning 87 och 92 hänger en stor stålkula i stålvajrar, pendelrörelsen dämpar byggnadens svajande. Namnet, Taipei 101, står för Taipei, vilket är staden i Taiwan där byggnaden är rest samt 101 då det är antalet våningar den har. Du finner även ytterligare 5 källarvåningar som ligger under marken. Taipei 101 är huvudsakligen en kontorsbyggnad men innehar även ett publikt observatorium. Taipei 101 är belyst med olika färgade lampor varje kväll mellan 18.00 och 22.00, färgen varierar beroende på vilken veckodag det är.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om:
utdelning saktier
brafonder
braaktier
index-fonder
kvalitet på aktier

9. CITIC Tower – Peking, Kina

Världens Högsta Byggnader - CITIC Tower

I Peking hittar du vår niondeplatsare, CITIC Tower, som är känd för sin konkavrundaform med avsmalnad midja, tänkt att efterlikna ett antikt ceremoniellt kinesiskt vinkärl vid namn Zun. Byggnadens smeknamn är också China Zun. CITIC Tower erbjuder även ett publikt observatorium vilket erbjuder ett perfekt fotografitillfälle!

Byggandet av CITIC Tower, också känt som Z15, påbörjades år 2012 för att sedan avslutas 2018. Byggnaden har hela 108 våningar varav 60 är kontorsvåningar, 20 våningar är lyxlägenheter och 20 våningar består av 300 hotellrum, du finner även en takterrass på 524 meters höjd. Hela byggnaden har en höjd på 527,7 meter. Dess form är känd då toppen och botten är vidare än mittpartiet av byggnaden, CITIC Tower är  Pekings högsta byggnad med en väldigt elegant design. Du finner även hela 101 hissar i China Zun, CITIC Tower.

8. Tianjin CTF Finance Centre – Tianjin, Kina

högst hus i världen - Tianjin CTF Finance Centre

Kinas fjärde högsta byggnad och världens åttonde högsta är Tianjin CTF Finance Centre som du hittar i Tianjin, Kina. Konstruktionen påbörjades 2013 för att sedan avslutas 2019.

Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center är en skyskrapa i Tianjin, Kina. Med sina imponerande 530 meter placerar den sig som åtta i världen på höjd. Byggnaden har 96 våningar som används för kontor, 300 caterade lägenheter, samt 350 stycken 5-stjärniga hotellrum.  Tornet är ett landmärke i Tianjin Economic- Technological Development Area (TEDA). Byggnadens geometriska design på fasaden försvårade konstruktionen men det löstes genom att applicera den senaste BIM teknologin. Fasadens kurvor minimerar vindtrycket på byggnaden.

7. Guangzhou CTF Finance Centre – Guangzhou, Kina

Världens Högsta Byggnader - Guangzhou CTF Finance Centre

CTF Finance Centre i Guangzhou i Kina blev klar i oktober 2016 och har idag en höjd på 530. CTF Finance Tower är Kinas tredje högsta byggnad och den sjunde högsta i hela världen. Den är ett landmärke som fyller många funktioner i det centrala affärsdistriktet i Guangzhou.

CTF Finance Center ligger i metropolen Guangzhou i Kina och kallas även Chow Tai Fook Centre, döpt efter företaget som äger skyskrapan. Byggnaden på 112 våningar utgörs av konferenslokaler, hotell, kontor, shopping och även ett observatorium. Med vyer över Pearl River reser sig CTF Finance Center som är hem till 66 kontorsvåningar, 23 lägenhetsvåningar, 11 hotellvåningar en balsal samt mötesrum. En shoppinggalleria med alla topp märken samt högkvalitativa restauranger. Parkeringshuset rymmer 1700 bilar. Här hittar du även en av världens snabbaste hissar som rör sig på upp till 72 kilometer i timman eller 20 meter per sekund.

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
aktieportföljer
preferensaktier
swingtrading
daytrading
Fonder

6. One World Trade Center – New York, USA

One World Trade Center

De allra flesta vet vilken byggnad World Trade Center är, framförallt efter det tragiska terrordådet som inträffade 11 september 2001 då tornen kollapsade när de var träffade av flygplan som flögs av terrorister,  många oskyldiga människor dog.

World Trade Center tornen har sedan dess blivit två av de mest ikoniska byggnaderna i New York. One World Trade Center är ett ersättningstorn som uppfördes år 2014 för att hedra dess företrädare. Med en höjd på 541 meter är detta den högsta byggnaden i USA, om man inte räknar med spiran är själv tornet bara 417 meter högt, exakt lika högt som dess företrädares torn.
Dess stomme är förstärkt för att kunna stå pall för en liknande flygplansattack. Tornets 104 våningar utgörs till största delen av kontor men du hittar även ett observatorium där besökare kan njuta av vyerna över Manhattan.

5. Lotte World Tower – Seoul, Sydkorea

Världens Högsta hus- Lotte World Tower

I Sydkoreas huvudstad Seoul finner du världens femte högsta byggnad nämligen Lotte World Tower. Byggnaden invigdes i april 2017 och har sedan figurerat i vinter OS 2018 då man hade dekorerat hela byggnaden med LED lampor för att efterlikna en olympisk fackla.

Lotte World Tower är en mycket vacker byggnad också Sydkoreas högsta byggnad, skyskrapan innehåller affärer, kontor, observationsdäck med ett glasgolv och lyxiga hotell. Byggnaden uppfördes av företagsgruppen Lotte år 2017, själva byggandet startade år 2011. I Lotte World Tower hittar du ett så kallat officetel som innebär att man bor i en liten lägenhet och jobbar i samma byggnad. Man har även tillgång till hotelliknande service. Lotte World Tower har 123 våningar och en höjd på 555 meter och byggnaden har inspirerats av traditionell koreansk konstform. De har ett av världens topp 3 observatorium som du finner på en höjd av 500 meter.

4. Ping An Finance Center – Shenzhen, Kina

 

 Ping An Finance Center

 

Ping An Finance Center uppfördes av finansföretaget Ping An och öppnade sina dörrar 2017. Denna höga byggnad, på 599,1 meter, finns i Shenzhen, också känt som den Kinesiska miljonstaden då den upplevt ett uppsving i tillväxt under de senaste årtiondena, dess invånarantal has växt något otroligt.

Ping An Finance center är Kinas näst högsta byggnad och inuti den raketformade byggnaden hittar du allt från affärer, hotell samt kontor, däribland Ping Ans huvudkontor. Staden Shenzhen har ökat i tillväxt rejält, år 1979 bodde endast runt 30 000 invånare här,  idag är siffran närmare 12 miljoner invånare. Ping An är mycket hög, kompakt och kopplar ihop både affärsbyggnader och bostadskomplex samt Pearl River Deltas höghastighetstransporter. Ping An med sina 115 våningar var färdigkonstruerad år 2017. Byggnaden är en väldigt smal med en bredd till höjd radie på 1:10, fasaden är av rostfritt stål och glas.

3. Abraj Al-Bait Towers – Mekka, Saudiarabien

 

Abraj Al-Bait Towers har en mycket distinkt struktur och den är den första av två byggnader i Mellanöstern som har en rundad topp. Byggnaden finns i centrala Mekka bredvid Grand Mosque, tornet är en helig plats där hängivna muslimer gör sin Hajj resa. Tornet har fyra kolossala klockor monterade nära tornets topp, dessa är världens högsta klockor.

Jättebostadskomplexet består av hela 120 våningar med toppvåningen på 601 meters höjd. Projektet var menat som ett sätt att modernisera staden för de religiösa pilmgimmerna. Byggnaden som har utsikt över havet och är prydd med världens högsta urtavla började byggdes mellan åren 2004-2012. I Abraj Al-Bait finner du världens högsta hotell, byggnadens kapacitet ligger på 65 000 gäster. I konferenscentret ryms 1 500 personer och i bönehallen finns plats för 3 800 deltagare. Här finns ett varuhus i fyra våningar, 864 lägenheter, parkeringshus samt ett 5-stjärnigt hotell på 60 våningar och 2000 rum. Abraj Al-Bait hittar du i heliga Mekka i Saudiarabien.

2. Shanghai Tower – Shanghai, Kina

Shanghai Tower

Den näst högsta byggnaden i världen hittar du i centrala Shanghai i Kina. Shanghai Tower är hela  632 meter hög och består av 126 våningar. Byggnaden har världsrekord i världens högst placerade observationsdäck som du hittar på våning 121, det vill säga 561 meter upp.

Shanghai Towers imponerande arkitektur är bland de bästa i topplistan, du finner detta torn i Lujiazui, Pudong i Shanghai. Kinas högsta byggnad byggdes 2015. Byggnadens konstruktion, i en vriden spiralform upp mot skyn är väldigt visuellt estetisk, men formen hjälper även byggnaden stå emot vindar bättre än en traditionell formad konstruktion.
Inuti Shanghai Tower hittar du affärer, restauranger, kontor och hotell, och även världens snabbaste hiss som kan uppnå en hastighet på 75 kilometer i timmen, det tar exakt 30 sekunder att ta sig från bottenvåningen till den högsta våningen på 126:e plan.

1. Burj Khalifa – Dubai, Förenade Arabemiraten

Burj Khalifa - Dubai

 

 

Dubai har blivit en stad som är världskänd för sin arkitektur och ingenjörskonst, världens högsta byggnad, Burj Khalifa, byggd 2010, har kommit att bli en symbol för denna utveckling. Burj Khalifa har även världens dyraste hotellrum som i nuläget ligger på 24 000 US dollar per natt!

På första plats av världens högsta byggnader hittar vi Burj Khalifa eller BUrj Dubai som den ursprungligen kallades när den var färdigbyggd år 2010. Dess fasad är hela 828 meter hög och byggnaden har hela 163 våningsplan, det är ett världsrekord på både våningsplan och höjd.
Byggnadens högsta våningsplan används som både nattklubb och restaurang, och hur tar du dig upp dit, jo med världens högsta servicehiss. Burj Khalifa har även de högsta karuselldörrarna i hela världen. Denna byggnad är influerad av modern islamisk kultur och fyller även en funktion då den är ihopkopplad med Dubais transportsystem.