Europas 10 Största Länder efter folkmängd och yta

Last Updated on February 10, 2024 by Håkan Samuelsson

Har du någonsin funderat på vilka länder i Europa som egentligen är störst? I så fall ska vi nu hjälpa dig med svaret på den frågan. Först måste vi dock reda ut hur man egentligen mäter vilket land som är störst. Därför har vi delat in alla länder i två olika kategorier. De 10 länder som har störst folkmängd och de 10 länder som har störst yta.
Vissa länder kommer säkert överraska dig, medan andra känns självklara på båda listorna.

De 10 största länderna i Europa efter folkmängd (Yta längre ned)

Ett av de sätt man mäter Europas största länder på är utefter hur stor befolkning landet har. Sverige må ha sina glesbygder medan många andra länder är små till ytan med stora befolkningar. Vilka länder är det dock som hamnar på vår lista över de störst folkmängd och har du besökt något utav dem?

Plats 10: Rumänien

rumänien - Europas Största Länder

Rumänien är landet som är känt för sina överdådiga slott som turister älskar att fotografera. Men visste du att Rumänien även hamnar på vår topp 10 lista över de mest befolkade länderna i Europa. I landet bor det nämligen 19 miljoner människor enligt mätningar som publicerades under 2017. Om du vill besöka Rumänien kan du bland annat åka till huvudstaden Bukarest där det bor 2,1 miljoner människor. Andra stora städer med hundratusentals invånare är Brasov, Timisoara och Constanta.

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
aktier portföljer
preferens med aktier
swing tradingen
day tradingen
Fondernas

Plats 9: Polen

 

polen- Europas Största Länder

Enligt siffror från 2017 har Polen hela 38 miljoner invånare, vilket gör landet väl värd sin nionde plats på vår lista över Europas mest befolkade länder. Landet ligger relativt nära Sverige och är välbesökt av turister. De 38 miljoner invånarna är alla utspridda i olika städer och på landet. Huvudstaden Warszawa har bland annat 1,7 miljoner invånare. Andra stora städer är Krakow med över 700 00 invånare och Poznán med över 500 00 invånare.

Artiklar också på Samuelssons Rapport. Missa inte våra aktieportföljer, preferensaktier, swingtrading, daytrading och våra indexfonder.

Plats 8: Ukraina

ukraina - Europas Största land

Om du är sugen på att besöka ett land med hela 42 miljoner invånare (2017), då kan det vara Ukraina som borde stå på din lista. Med 42 miljoner människor hamnar Ukraina på åttonde plats. Detta må inte vara det land som svenskar har som favoritresmål, men landet bjuder på en stor rikedom med allt från natur till kultur och är väl värt ett besök. Varför inte besöka huvudstaden Kiev som har hela 2,9 miljoner invånare. Ukraina har även stora städer såsom Dnipropetrovsk, Odessa och Charkiv samt en hel del av sin befolkning utspridd på den stora landsbygden.

Plats 7: Spanien

spanien - Europas Största land

Det är ljuva Spanien som intar sjundeplatsen över länder med mest befolkning i Europa. Detta är svenskarnas drömparadis när det ska åkas på solsemestrar till allt från Barcelona och Mallorca till Gran Canaria. Många missar dock landets huvudstad Madrid där det bor hela 3,2 miljoner invånare. Här kan man äta tapas tills man storknar på små barer. I hela landet, inklusive alla öar, bor det dock hela 46 miljoner människor enligt siffor från 2017.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om:
utdelningsaktier
bra fonder
bra aktier
indexfonder
Aktier

Plats 6: Italien

italien - Europas Största land

I vinets, solens och historiens vackra Italien bor det långt många fler människor än i många andra länder. I Italien hittar du hela 60 miljoner invånare (2016) från Alperna ner till landets sydligaste spets. De flesta älskar att bo i detta land som har en så otroligt rik matkultur. Vem har inte ätit på en italiensk restaurang några gånger under sin livstid och drömt sig bort till Italien. Som i så många andra länder är det huvudstaden som är mest befolkad. I Italiens Rom bor det 2,8 miljoner människor och resten av befolkningen är utspridd över hela landet.

Plats 5: Storbritannien

Storbritannien - Europas Största land

Storbritannien må ha lämnat EU men landet är fortfarande på plats i Europa. I detta färgstarka land bor det hela 65 miljoner invånare och därmed förtjänar landet en femteplats på listan. Siffran om 65 miljoner invånare publicerades år 2016 så den kan stigit mer. Att det är landets huvudstad London som är den mest befolkade staden är det nog ingen som blir förvånad av att höra. I London bor det hela 9,1 miljoner människor. Det är alltså som ett helt Sverige i en och samma stad. Landet är sedan fullt av stora städer och en livlig landsbygd som är tätbebyggd.

Plats 4: Frankrike

frankrike - Europas Största länder

På plats nummer fyra på vår lista över de mest befolkade länderna i Europa hittar vi allas favorit Frankrike. Nybakade baguetter, soltorkade tomater och välsmakande croissanter är det hela 67 miljoner fransmän som älskar. Detta var nämligen invånarantalet under 2018 i landet. Den största staden i Frankrike är givetvis kärlekens stad, Paris. Här bor 2,1 miljoner av landets invånare och dessutom en hel del turister som årligen övernattar här. Förutom Paris har Frankrike många större städer såsom Marseilles, Antibes och Nice.

Plats 3: Turkiet

turkiet - Europas Största länder

Turkiet är ett riktigt paradis för svenskar som vill åka på en varm och solig sommarsemester. Det många inte vet är att landet också är det tredje mest befolkade i Europa. Turkiet ligger med ena änden av landet i Asien, men det gör det inte mindre europeiskt för det. I Turkiet hittar du en befolkning på inte mindre än 79 miljoner människor, alltså bra många fler än i lilla Sverige. 79 miljoner är den officiella siffran som publicerades år 2016. Om du är nyfiken på hur välbefolkad Turkiets största stad är kan vi meddela att i Istanbul bor det hela 15 miljoner människor.

Plats 2: Tyskland

tyskland - Europas Största länder

På andra plats över Europas länder mes högst folkmängd hamnar Tyskland. Detta land är en nära granne till Sverige och ett land som många svenskar har besökt. Kanske har du åkt igenom Tyskland på bilsemester eller besökt gränsen för shopping. Här bor hela 82 miljoner invånare enligt siffror från 2017. En av de mest tätbefolkade städerna i landet är huvudstaden Berlin. Här bort det hela 3,7 miljoner människor. Resten av befolkningen bor i städer såsom Hamburg, Stuttgart, München och Frankfurt.  Tyskland är ett favoritland för många och är mycket välbesökt av turister, så här är det ständig full folkrörelse.

Plats 1: Ryssland

ryssland - Europas Största länder

Ryssland må inte ha hela sitt land i Europa, men landet är trots allt en del av kontinenten. Därför är det tydligt att det är just Ryssland som hamnar på första plats över europeiska länder med störst folkmängd. Detta land i öster har hela 146 miljoner invånare, en siffra som publicerades år 2017. Det är därmed klart att Ryssland är det folkrikaste landet i Europa. Det är dock inte ett särskilt tätbefolkat land om man ska räkna antalet människor per kilometer. Ryssland är ett stort land med stora, karga områden som är svårbebodda. Landet har dock flera storstadsområden med många bosatta människor. Kanske har du besökt huvudstaden Moskva med sina 13,1 miljoner invånare.

De 10 största länderna i Europa efter yta

När man talar om Europas största länder är det vanligt att man ser till ländernas yta. Hur stor plats tar egentligen länderna upp på jordklotet. Kanske har du besökt några av Europas största länder ytmässigt sätt utan att vara medveten om det? Låt oss kika på om du hittar ett land du besökt på vår topp 10 lista över de största länderna i Europa efter yta.

Plats 10: Italien

Italien hamnar återigen på vår topplista, nu som ett av de länder med störst yta i Europa. Landet får nu dock inta plats nummer tio och gör det säkerligen med glädje med sina 301 318 km2. De flesta känner igen sydliga Italien på dess karaktäristiska form utav en stövel med klack. Landet är långt och smalt och sträcker sig från bergskedjorna i norr och vidare söderut. När man räknar ut landets yta får man inte missa dess stora öar såsom Sicilien och Sardinien.

Plats 9: Polen

Polen ligger bredvid Tyskland på kartan och är ett rejält land till ytan. Därmed får det inta plats nummer nio. Polen har inte bara en stor befolkning utan även en yta på hela 312 685 km2, vilket gör landet till ett av Europas största. Polens stora yta täcks av fantastisk natur som blandas med många städer. Här finns det mycket att upptäcka för den som tar vägen över Tyskland och in i landet.

Plats 8: Finland

På plats nummer åtta på vår lista hamnar ingen mindre än vårt kära grannland Finland. Denna jätte som ligger rygg i rygg med Ryssland har en större yta än vad man kanske kan tro. En stor del av Finlands yta är täckt av urgammal skog och en lika stor del är täckt av vackra sjöar. Finland är på det stora hela ganska likt Sverige. Den yta som inte utnyttja till boende utnyttjas till natur och naturvistelser med allt från skidor till svampplockning. Landet har en yta av hela 338 145 km2.

Plats 7: Tyskland

Tyskland må ha riktigt många invånare men när det kommer till yta hamnar landet faktiskt bara på plats nummer sju på vår lista över länder i Europa med störst yta. Landets 82 miljoner invånare får helt enkelt tränga ihop sig på knappa 357 050 km2. Om det är trångt eller ej tåls att ta reda på men landet har många storstäder där människor bor rätt intill varandra, trots att det även finns mycket landsbygd. Kanske tyskar helt enkelt tycker om att bo nära grannarna.

Plats 6: Norge

På plats nummer sex på vår lista hamnar vårt fantastiska grannland Norge. Detta land har en yta på 385 155 km2. Här finner du en natur som inte går av för hackor. Norge har nämligen allt från djupa skogar och höga berg till stora fjordar som tar andan ur en. Som du kanske märkte fanns inte Norge med på vår lista över de mest befolkade länderna i Europa. Det betyder att här finner du ett land som har extra stort utrymme över för all sin vackra natur.

Plats 5: Sverige

Tro det eller ej, men det är faktiskt vårt egna Sverige som hamnar på plats fem över de länder med störst yta i Sverige. Med en yta på 449 964 km2 är landet större än alla sina grannländer. Kanske är Sverige helt enkelt större än vad vi kan föreställa oss med sin avlånga form som sträcker sig över en stor del av det norra jordklotet.

Plats 4: Spanien

Soliga Spanien där tapas har hög status finns återigen med på vår lista, nu som ett av Europas största länder till ytan. Med en yta på hela 498 468 km2 är landet riktigt stort, detta trots allt alla Kanarieöarna inte är inräknade i ytan. Tur är väl kanske det, att landet är så stort. Hit kommer nämligen miljontals turister varje år för att njuta av solen tillsammans med landets många invånare. Spanien är större än vad många tror och här finns allt från snötäckta berg till ökenlandskap.

Plats 3: Frankrike

Ett semesterparadis som faktiskt är större än Spanien ytmässigt sätt är den stora turistmagneten Frankrike. Hit vallfärdas människor som vill ta del av den lyxiga kustremsan vid Medelhavet och kärleken i Paris. Frankrike är dock mer än bara så med höga berg, stora vingårdar och vidsträckta landskap runt om i hela landet. Allt detta ryms på en yta av 551 695 km2. Frankrike är därmed ett land av många nyanser, trots att det är något mindre än de två jättarna som kommer på plats två och ett.

Plats 2: Ukraina

På plats två på vår lista har Ukraina kommit in. Detta vackra land har nämligen en yta på hela 603 700 km2 och förtjänar därmed sin plats. Ukraina är för många ett land med en okänd placering på kartan, trots att landets namn är välbekant. Ukraina ligger dock österut och gränsar mot Ryssland, Rumänien, Polen och Vitryssland. Med sin stora storlek finns det mycket att se och upptäcka i detta fantastiska land. Här ryms fin natur och stora städer med många sevärdheter.

Plats 1: Ryssland

När man kollar om en världskarta är det framförallt Ryssland som dominerar världsbilden med sitt otroligt stora land. Detta land har en yta av otroliga 3 960 000 km2 och är därmed en självklar etta på vår topplista. Med den stora ytan är det smått omöjligt att besöka alla hörn och kanter av Ryssland, speciellt med tanke på att det karga klimat som råder ibland annat Sibirien. Hela Rysslands yta ligger dock inte i Europa. Den allra största delen ligger faktiskt i Asien då Ryssland är ett land som sträcker sig över två kontinenter. Om vi vill göra en lång resa genom landet och se dess fantastiska natur kan du bland annat resa med tåg längs med den transsibiriska järnvägen.

Resultat som förvånar

Blev du förvånad över våra två topplistor över Europas 10 största länder till ytan och Europas 10 mest befolkade länder, eller hade du redan koll på läget? I så fall får vi säga grattis till dina geografikunskaper och allmänkunskap. Europa fortsätter att ständigt förvåna oss och kommer alltid att förbli ett perfekt resmål om man vill på upptäcktsfärder. Det är även roligt att se lilla Sverige på en av listorna.
Dessa nummer är dock inte konstanta. Invånarantalen förändras ständigt och så gör även ytan. Ukraina var till exempel ännu större tidigare, innan landet förlorade Krimhalvön som då gick till Ryssland. Så vem vet hur dessa två listor kommer att se ut om några år?

https://samuelssonsrapport.se/asiens-storsta-lander/

Leave a Reply