Afrikas 10 Största Länder efter folkmängd och yta – Afrika störst land

Last Updated on February 10, 2024 by Håkan Samuelsson

Afrika är en spännande kontinent som många drömmer att besöka någon gång under livet. Förutom sådant som intresserad den här webbsidan såsom aktier och investeringar så finns det också vidsträckta savanner med farliga djur och världens största öken. I Afrika finns det även mängder av folkrika länder och många, långa landsgränser. Det har nu blivit dags att kika på vilka tio länder som har störst yta och vilka tio länder som har flest invånare i Afrika.

De 10 länderna med störst folkmängd i Afrika

Världen har en befolkning på 7,71 miljarder människor. 1,2 miljarder av dessa människor bor på den afrikanska kontinenten. Kanske har du koll på vilka länder i Afrika det är som har flest invånare? Svaret hittar du här i vår topp tio lista över länder med störst folkmängd i Afrika.

Plats 10: Sudan

sudan - Afrikas Största Länder

På plats nummer tio över länder med störst folkmängd i Afrika finner vi Sudan med sina 40 533 000 miljoner invånare, allt enligt en beräkning från 2017. Sudan ligger i Nordafrika och gränsar mot såväl Röda Havet som Egypten och fler länder.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte våra
aktieportföljer
preferensaktier
swingtrading
daytrading

Plats 9: Algeriet

algeriet - Afrikas Största Länder

Algeriet har en hel del invånare och det är kanske inte så märkligt med tanke på landets storlek. Här bor det hela 41 318 000 miljoner människor, något som FN räknade ut år 2017. Algeriet ligger i norra Afrika och har bland annat en kust mot Medelhavet och här talas både arabiska och tamazight.

Plats 8: Uganda

uganda - Afrikas Största Länder

Uganda är det åttonde största landet efter folkmängd i Afrika med sina 42 863 000 miljoner invånare (2017). Uganda ligger i Östafrika, utan någon kust mot havet. I landet finns dock den stora Victoriasjön och här igenom går bland annat gränsen mot Tanzania och Kenya.

Plats 7: Kenya

kenya - Afrikas Största Länder

Afrikas sjunde största land och världens 29:e största land efter folkmängd är Kenya. I Kenya bor det 49 700 000 människor enligt FN:s beräkning från 2017. Kenya är en republik i Östafrika som bland annat till Indiska Oceanien, Etiopien och Uganda. Det är i Kenya du hittar Afrikas näst högsta berg, Mount Kenya.

Plats 6: Sydafrika

syd afrika - Afrikas Största Länder

På sjätte plats på vår lista hamnar Sydafrika, ett land som bland annat är känt för vackra Kapstaden med sitt karakteristiska berg, Taffelberget, mitt i staden. I Sydafrika bor det 55 908 900 miljoner människor (2017) och här talas det hela elva officiella språk varav två är engelska och afrikaans.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte våra
utdelnings aktier
brafond
braaktie
indexfonderna

Plats 5: Tanzania

Tanzania - Afrikas Största Länder

Tanzania är det femte största landet i Afrika om man går efter folkmängd och därmed det 24:e största landet i världen. Enligt en beräkning av FN från 2017 bor det här 57 310 000 människor. Tanzania ligger i västra Afrika med en kustremsa mot Indiska Oceanen. Här talas bland annat språken inget de jure och swahili och landet är hem till kontinentens största berg, Kilimanjaro.

Plats 4: Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa - Afrikas Största Land

Kongo-Kinshasa är ett riktigt stort land i Centralafrika och landet har ett republikanskt styre. Här bor det hela 81 340 000 miljoner invånare, allt enligt FN:s beräkning från 2017. Kongo-Kinshasa gränsar bland annat till Burundi, Rwanda och Tanzania.

Plats 3: Egypten

egypten - Afrikas Största Land

Egypten är det land som hamnar på tredje plats på vår lista över de folkrikaste länderna i Afrika. Med en folkmängd på 96 951 019 människor är detta ett land med många folktäta platser. Det var landet självt som utförde folkräkningen under 2017. Egypten med sina ståtliga pyramider ligger i norra Afrika med kust både mot Medelhavet och Röda Havet.

Plats 2: Etiopien

etiopien - Afrikas Största Land

På plats nummer två hittar vi Etiopien som ligger på kontinentens horn i nordöstra Afrika. Landet gick tidigare under namnet Abessinien har en folkmängd på 104 957 000 människor (2017). Etiopien gränsar bland annat till Eritrea, Kenya, Somalia och Sudan.

Plats 1: Nigeria

nigeria - Afrikas Största Land

Nigeria är det land som har absolut störst folkmängd i Afrika. Detta land ligger i västra Afrika och har en befolkning på hela 190 886 000 människor, detta efter en folkräkning som skedde av FN år 2017. Nigeria är därmed Afrikas folkrikaste land och ligger en bra bit före Etiopien på andra plats.

De 10 länderna med störst yta i Afrika

Afrika är en kontinent med många länder. Flera av dem är riktigt stora till storleken och här samsas invånare med mängder av vilda djur. Har du koll på vilka länder på den afrikanska kontinenten som är störst ytmässigt sätt?

Plats 10: Etiopien

Etiopien är inte bara Afrikas andra mest folkrika land utan även Afrikas tionde största land efter yta. Etiopien består av hela 1 104 300 km2.

Plats 9: Sydafrika

Sydafrika är Afrikas nionde största land efter yta med sina 1 219 090 km2. Landet befinner sig i södra Afrika med en lång, vacker kustremsa.

Plats 8: Mali

På plats nummer åtta hittar vi Mali med sina 1 240 192 km2. Mali saknar kust utan hela landets område gränsar mot andra länder såsom Senegal, Mauretanien och Burkina Faso. Landet ligger i Västafrika och här talas franska av den stora befolkningen.

Plats 7: Angola

Angola är det sjunde största landet och täcker en yta av 1 246 700 km2. Här är Luanda huvudstaden och det officiella språket är portugisiska. Angola ligger i sydvästra Afrika med en kustremsa mot Atlanthavet.

Plats 6: Niger

Niger ligger i Västafrika och täcker en yta på hela 1 267 000 km2. Därmed är landet Afrikas sjätte största land ytmässigt sätt. Landets namn kommer från floden Niger som flyter genom det sydvästra hörnet av detta stora land.

Plats 5: Tchad

I Tchad, som täcker en yta av 1 284 000 km2, finns det en ökenzon, en fruktbar savann och ett torrt bälte. Det är alltså en stor yta med ett varierat klimat i detta stora land i Centralafrika.

Plats 4: Libyen

Libyen täcker en yta på 1 759 540 km2. Landet ligger i Nordafrika och ser rejält stort ut på kartan. Här talas arabiska och 90 % av landets yta är täckt utav öken medan knappt något vatten finns i naturen.

Plats 3: Sudan

Sudan är Afrikas tredje största land efter yta och täcker hela 1 861 484 km2. Sudan ligger i Nordafrika och gränsar mot allt från Röda Havet till Egypten och Sydsudan.

Plats 2: Kongo-Kinshasa

På plats två som Afrikas största land och plats 11 som världens största land ytmässigt sätt kommer Kongo-Kinshasa. Landet ligger i Centralafrika och täcker en yta på 2 344 858 km2.

Plats 1: Algeriet

Det största landet i Afrika sätt efter yta, samt det tionde största landet i världen är Algeriet. Med en yta på 2 381 741 km2 gränsar Algeriet till mängder av länder samt har en stor invånarbefolkning. En del av Algeriet är dessutom täckt av öknen Sahara.

De 10 länderna med störst folkmängd i Afrika är en topplista över länder som har flest invånare. Dessa länder har alla en rikedom av kulturella och naturliga attraktioner, samt intressanta marknader för aktier och trading teknik. 1,2 miljarder människor bor på den afrikanska kontinenten, vilket gör Afrika till en av de mest folkrika regionerna i världen. Följande länder är placerade i toppen för att ha störst folkmängd i Afrika: Egypten, Nigeria, Ethiopien, Demokratiska republiken Kongo, Tyskland, Algeriet, Sudan, Marocko, Tchad och Uganda.

För att få ut det bästa av aktierna och aktieportföljen rekommenderar vi att investerare fokuserar på de branscher som är populära i Afrika, som till exempel energisektorn, finansiella tjänster, telekom, jordbruk, turism och gruvindustrin. För att lyckas med aktieinvesteringar bör investerare förstå marknadsförhållandena i de länder de investerar i, samt se till att de följer regeringens lagar och regleringar.

Leave a Reply