Vad är sparränta? – Jämför Sparkonto och bästa Sparräntan


Last Updated on juni 27, 2021 by Jessica

Vad är sparränta?

Vad är sparränta egentligen? Sparränta är den ränta du får på fina pengar om du lånar ut dom till en bank eller liknande. Det är bra att jämföra olika banker med varandra för att hitta den bästa sparräntan. Sparränta är alltså den ränta som din bank lämnar på de pengar du har på ditt sparkonto. Ett sparkonto är alltså ett vanligt bankkonto eller ett kapitalkonto. Har nu någon gång noterat en liten insättning på ditt konto med etiketten “ränta”? Det är den ränta du får en gång om året från banken.

Ofta handlar det om några ören. Det är nämligen så att räntan stundtals i Sverige har varit mycket låg. Sparränta är den ränta du får på pengarna när du har dom på ett sparkonto hos din bank. Alla som är innehavare av ett bankkonto har någon form av sparränta. Ofta är den dock ganska liten, eftersom att de konton vi har behöver möjliggöra fria uttag. Det är först när vi tillåter banken att hålla kvar pengarna under en begränsad tid som vi kan få en sparränta värd att notera. Vi kommer titta mer på det längre fram. Snart är det dags att vi pratar mer om sparande!

[ez-toc]

Hur bestäms din sparränta?

Den sparränta du har på ditt bankkonto beror främst på två saker. För det första, vad marknadsräntorna ligger på just nu. Och för det andra, vilken kontotyp du har. Med kontotyp menar vi om det är ett bankkonto med fria uttag eller ett renodlat sparkonto med begränsningar.

Bankkonto med fria uttag

Bankkonto med fria uttag är den vanligaste kontotypen och förmodligen ett sådan konto du har för dina vardagliga transaktioner. Du kanske har kopplat ett kontokort till kontot för att handla. Eller så använder du det för att betala räkningar, osv. I och med att man kan röra pengarna precis hur man vill, så är det även denna kontotypen som har lägst sparränta. Här bör man alltså inte lagra några större summor och låta dom ligga. Då finns det bättre alternativ.

Bankkonto med fast bunden sparränta

Om du har en större summa pengar som du vet med dig att du inte kommer att använda på ett tag, då är den här kontotypen att föredra. Här kan du få en bättre sparränta. Kanske har du en slant undanstoppad som ska gå till barnens första lägenhet. Dom förväntas flytta hemifrån om 10 år. Då bör du verkligen inte har dina pengar på ett vanligt bankkonto. Inflationen skulle göra att dina pengar minskade i värde. Väljer du istället ett sparkonto med fast bunden sparränta så kan du få en hög sparränta.

Du kan binda din sparränta i 3 månader och uppåt

Om du vill binda din sparränta så betyder det att du inte kan ta ut dina pengar förrän bindningstiden löpt ut. Beroende på hur länge du vill binda sparränta, så kommer du erbjudas olika räntesatser. Detta fungerar alltså precis som med bostadslån, men omvänt.

Vad är sparränta
Vad är sparränta

Jämför banker för att hitta bästa sparräntan

För hitta den bästa sparräntan så behöver du jämföra bankerna med varandra. Det finns olika sätt att jämföra sparränta på. Det första du behöver göra är att bestämma dig för om du vill jämföra sparränta på konton med fria uttag. Eller om du vill titta på banker som erbjuder fast bunden sparränta. Som vi var inne på tidigare så beror det helt och hållet på om du behöver kunna använda pengarna snabbt eller inte. En buffert blir ju exempelvis ofta liggande en längre tid. Men den behöver man ha tillgång till snabbt om något väl inträffat. Så det är nödvändigtvis inte så att alla stora summor måste ligga på sparkonton med fast bunden sparränta. Kolla också hur det är med avgift såsom öppningsavgift eller årsavgifter per år. Sådant vill du inte skall dyka upp som är överraskning senare.

Förhandla med din egen bank

Är du helhetskund hos en bank så har du ett bra förhandlingsläge. Banken är så klart mån om att du har så mycket som möjligt av dina affärer hos dom. Att ha sitt bankkonto hos banken och betala sina räkningar från via dessa är något som knyter oss som kunder närmare banken.

Ränteläget påverkar

Självklart påverkar ränteläget i Sverige sparräntan. Egentligen skulle bankerna vid negativ styrränta kunna ta betalt av oss för att sätta in våra pengar. Men förmodligen har bankerna insett det kontraproduktiva i detta ur ren marknadsföringssynpunkt. Därför erbjuds än så länge positiva räntor på bankkonton, men dom är inte höga. Vill man skydda sina pengar mot inflation och även få lite avkastning på dom, så finns det bättre alternativ, såsom räntefonder och obligationer.

Bank med bäst sparränta

Ska man spara pengar så vill man så klart hitta en bank med bäst sparränta. Aktuella sparräntor är inte alltid så höga, men det finns några enkla knep för att få upp räntan något.
Jämför sparräntor och sparkonton hos Sveriges banker och kreditinstitut. Gratis så klart!

Dags att komma igång med sparandet

Förmodligen har du hamnat här för att du är intresserad av sparande. Sparande kan te sig på många olika sätt och det finns många olika sparformer. Om vi börjar med själva anledningen till varför man vill spara så är det avgörande för vilken typ av sparkonto vi ska välja. Om man sparar till någonting som ligger långt fram i tiden. Och om man dessutom inte kommer att behöva kunna ta ut pengarna under sparandets gång. Ja då finns det sparkonton som ger en bättre sparränta. Sparar du till en buffert så behöver du förmodligen kunna få snabb tillgång till pengarna. En bufferts själva syfte är ju att finnas till när det väl krisar. Då bör man ha ett sparkonto med fria uttag. Sparräntan på dessa konton är mycket låg. Men det kanske inte är sparräntan man främst är ute efter när man sparar till en buffert.

Sparkonto med fria uttag

Ett sparkonto med fria uttag är ett helt vanligt konto. Förmodligen ett sådant som du har idag där du får in din lön varje månad. Eller där du kopplat ditt MasterCard för att göra dina inköp. Ett sådant här konto har en rörlig sparränta. Det betyder att den följer 3-månaders räntan. Stundtals har vi i Sverige haft en negativ ränta. Det innebär att banken egentligen borde ta betalt av dig för att du får ha dina pengar hos dom. Det gör dom dock inte, men sparräntan dom erbjuder är försvinnande lite. Vill man spara mer långsiktigt så bör man välja en annan sparform. Problemet med sparkonton med fria uttag är att på lång sikt så urholkas pengarnas värde. Det beror på inflationen. I Sverige har vi nästan alltid inflation. Om man bara har mindre summor på dessa konton så bli inflationen försumbar. Men det gamla hederliga sättet att spara pengar under madrassen är alltså inte att rekommendera.

Bank med bäst sparränta
Bank med bäst sparränta

Sparkonton med fast bunden sparränta

Alternativet till ett sparkonto med fria uttag är det här. Ett sparkonto med fast bunden sparränta. Här låser man in pengarna på kontot. Man får då en något bättre sparränta. Det fungerar alltså på samma sätt som när man tar ett bolån – fast omvänt. När man lånar pengar så kan man ju välja att binda sparräntan. Dessa räntor kallas de långa räntorna. Sparar man mer långsiktigt så är det här ett alternativ. Ett långsiktigt sparande kan ju till exempel vara att man sparar till en lägenhet, en bil, eller någonting annat som ligger längre fram i tiden. När man sparar långsiktigt så kan det ju ibland vara en utmaning att inte röra sparpengarna. Det här kräver viss disciplin. Att då låsa pengarna på ett konto kanske inte är helt fel. Då slipper man i alla fall att kämpa mot frestelsen att ta ut pengarna tidigare än planerat. Sparräntan blir som sagt högre. Man kan välja på allt mellan 6 månader och upp till flera år.

Vilken bank ska man välja?

Nu kommer vi till den delen när man ska välja bank. Vilken bank har den bästa sparräntan? Om man ska vara helt ärligt så har inte någon av aktörerna speciellt bra sparränta. Vill man få bra avkastning på sina sparpengar bör man välja andra alternativ. Så som fonder eller aktier. Visserligen innebär dessa en viss risk. Men det finn också mindre riskfyllda investeringar man kan göra. Exempel på dessa är obligationer och räntefonder. Men vill man har ett sparkonto så kan man börja med att titta på nätet och jämföra räntor Förr i tiden var det betydligt vanligare att man hade ett klassiskt sparkonto. Kanske hade man en bankbok där man noterade alla sina insättningar. På den tiden var sparräntan bättre och inflationen stundtals lägre. Idag ser det som sagt annorlunda ut. Spara på ett sparkonto och få ett tryggt sparande med stor tillgänglighet.

Jämförelsetjänster

Genom att använda jämförelsetjänster så kan man enkelt skaffa sig en överblick. Man kan se listräntor, både rörliga och långa. Kanske kan det vara en god idé att välja en annan bank än den där man sköter sina vardagliga affärer. Anledningen är det vi varit inne på tidigare. Det krävs disciplin för att inte röra sina sparpengar tidigare än vad man tänkt. Har man pengarna på den annan bank så ser man dom inte dagligen, utan dom finns per i periferin. Men det kan dock finnas fördelar med att prata med sin nuvarande bank.

Prata med din bank

Om du kontaktar din bank och berättar att du tänker starta ett sparande så kan du faktiskt få en bättre sparränta. Precis som med allt annat så är sparräntor förhandlingsbara. Och banken är så klart mån om att behålla dig som kund. Banken vill knyta fler tjänster till dig för att på så sätt göra dig till en mer lojal kund. Kunder med många olika tjänster tenderar att stanna längre som kunder. Diskutera med din bank gällande vad du sparar till och hur länge du tänkt spara. Även om du inte kommer att erbjudas någon superränta, så kan du definitivt få en bättre än den dom har som listränta.

Banker med bra sparränta

Är det läge att spara pengar och vill du hitta banker med bra sparränta? Bra sparränta kan hittas i många olika former. Allt handlar om hur snabbt du behöver ha tillgång till dina egna pengar, med mera.

Vad är det som styr sparräntan?

Ja, vad är det egentligen som styr räntan? Här har vi chansen att leka lite med orden: Det som styr räntan är styrräntan. Styrräntan brukar även kallas för repo-räntan och är alltså den ränta som bankerna i Sverige betalar för att få låna pengar av riksbanken. Genom styrräntan kan riksbanken påverka svensk ekonomi och stimulera eller stävja upp och nedgångar i inflation, osv. Så den sparränta du får på ditt bankkonto är alltså kopplat till vad riksbanken gör.

Om riksbanken vill att du sparar pengar

Om ekonomin överhettas och konsumtionen stiger till skyarna får vi inflation. Då kan riksbanken stävja detta genom att försöka kyla av ekonomin. Detta görs genom att höja räntan. Helt plötsligt sitter du vid ditt köksbord och pratar med din sambo om att börja spara pengar. Så enkelt kan riksbanken styra svensk ekonomi. Självklart gäller detta hela den svenska ekonomin och även de svenska företagen kommer att resonera annorlunda när dom väljer mellan att spara i ladorna eller att investera i nya projekt.

Om riksbanken vill att du konsumerar

Omvänt gäller att om ekonomin i Sverige går trögt och alla bara sitter och håller på sina pengar. Då kan riksbanken sänka räntan så att din sparränta blir så låg att du inte tycker att det är rimligt att spara pengarna. Istället surfar du in på första bästa nätbutik och spenderar dina pengar. Företagen investerar sina pengar och ekonomin tar fart igen.

Din sparränta – behöver du tillgång till pengarna snabbt?

Den första frågan du behöver ställa dig om du ska ut på marknaden och leta efter den bank som erbjuder den bästa sparräntan är:
Behöver jag ha snabb tillgång till mina sparpengar eller kan dom ligga inlåsta på banken under en begränsad tid?”

Om du behöver kunna göra fria uttag, låt säga att du sparar till en buffert. Om något oväntat hinner så vill du ju kunna få tillgång till pengarna direkt. Det är ju själva syftet med en buffert. Då behöver du ett sparkonto med rörlig sparränta.

Sparkonto med rörlig sparränta
Ett sparkonto med rörlig sparränta är oftast den typ av sparkonto som ger lägst sparränta. Speciellt om ränteläget i Sverige är lågt generellt. Då kan det ibland till och med vara tveksamt om man ens får tillräcklig sparränta för att skydda sig mot inflationen: I Sverige har vi ju ett inflationsmål, vilket betyder att riksbanken strävar eftera att vi alltid ska ha inflation. Det är bra för vår ekonomi. Men det är inte bra för våra sparpengar. Inflationen urholkar värdet av våra pengar. En 100-lapp idag är inte värd lika mycket som för 20 år sedan.

Sparkonto med fast bunden sparränta
Om du å andra sidan inte behöver tillgång till dina pengar direkt, då kan du få en bättre sparränta. Säg att du sparar till dina barns kommande lägenhet eller ett projekt som ligger några år framåt i tiden. Då är det läge att öppna ett dedikerat sparkonto. Där kan du välja hur länge du vill låsa dina pengar. Den sparränta du erhåller avgörs efter vilken tid du har pengarna på kontot.

Jämför banker med varandra för att hitta den bästa sparräntan

När du väl vet vilken typ av konto som passar dig så är det dags att hitta den bank som har den bästa sparräntan. Alltså efter dina krav och restriktioner. Det finns många sätta att jämföra på nätet. Men börja med att höra med din bank. Ofta kan banken erbjuda en bättre ränta om du samlar många tjänster hos dom. Försök att förhandla med dom först.

Bästa räntan på sparande

Den bästa räntan på sparande bör sättas i relation till de generella villkoren för sparandet. En högre ränta kan innebära högre risker, medan en lägre ränta i vissa fall garanterar dig den statliga insättningsgarantin. För att du ska få tillbaka ditt kapital vid exempelvis konkurs krävs det statlig insättningsgaranti. Ditt sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin, en försäkring som skyddar dina pengar. Se till att du får bra ränta från första kronan du sparar.

Hur viktigt är ränta vid sparande?

För att besvara frågan hur viktigt ränta är vid sparande behöver man först veta: Vad önskas uppnå med bästa räntan? I många fall kan räntan vid sparande vara förhållandevis låg, vilket gör att tillväxten för ens sparande inte ökar särskilt mycket – ens med en bra ränta. Av den anledningen blir det inte bara viktigt att veta varför sparränta är viktigt, utan även varför man väljer den sparformen.
Hur mycket avkastning räntan ger beror naturligtvis inte bara på räntesatsen i sig, utan även hur mycket sparandet är värt. Räntan kan utgå procentuellt från det sparade kapitalet. Om kapitalet är mindre kommer också totalsumman av räntan vara lägre. Om kapitalet är större kommer också totalsumman av räntan vara högre. I samtliga fall är räntan proportionerlig i förhållande till kapitalet.
Räntan kan också vara förutbestämd och någonting som beslutas om när man tecknar sitt sparkonto. Om man tecknar ett avtal för längre tid kan räntan ofta vara högre. Om avtalet tecknas för en kortare tidsperiod är räntan generellt längre.

Fasträntekonto

När man har sparande i ett fasträntekonto står räntan för kontot i relation till rådande marknadsräntor. Vilken ränta som gäller beror på om marknadsräntorna är positiva eller negativa. Traditionellt när marknadsräntorna har varit positiva har räntorna för sparandet generellt kunnat vara högre ju längre tid man binder upp sitt konto. I vissa fall råder dock en negativ marknadsränta, vilket innebär att räntan för ett sparande kan vara högre om man tecknar ett konto för sparande under exempelvis ett halvårs tid. Detta innebär att räntan varierar över tid, även för fasträntekonton.

Räntefonder

Räntefonder är ett annat sätt man kan ha sitt sparande i. Räntefonder innebär att man har fonder i värdepapper av olika slag som är räntebärande. Risknivån för denna typ av fonder anses generellt vara lägre jämfört med exempelvis sparande i aktiefonder. Räntefonder kan vara både korta och långa, men också bestå i realräntefonder och företagsobligationsfonder. Vilken ränta som gäller påverkas av den övergripande marknadsräntan som råder.

Insättningsgaranti vid sparande

När man sparar pengar på banken fungerar insättningsgaranti som ett slags finansiellt skydd. I fall där insättningsgaranti gäller regleras den av statliga myndigheter. Insättningsgarantin innebär att du kommer få tillbaka dina insatta pengar i fall där banken går i konkurs. Insättningsgarantin behöver dock inte omfatta allt kapital i ditt sparande, utan uppgår bara till en viss gräns. Om banken skulle gå i konkurs är det Riksgälden som ska betala ut ersättningen du har rätt till.
Anledningen till att insättningsgaranti finns är för att det anses skapa en nationell stabilitet i ekonomin. Detta är någonting som är fördelaktigt för staten, samtidigt som det fungerar som ett finansiellt skydd för privatpersoner.
Vad som inte infattas i insättningsgarantin är pengar som övergår en viss summa pengar (år 2016 omfattades pengar upp till 950 000 kr). Inte heller värdepapper såsom aktier, värdepapper och fonder omfattas av insättningsgarantin. För dessa finansiella instrument gäller istället investerarskyddet.

Sparande utan insättningsgaranti

Banker som erbjuder högre ränta för sparande kan också innebära en större risk. Anledningen till detta är för att vissa av dessa banker kan låta bli att erhålla insättningsgaranti för ditt sparande. Detta innebär att du inte kommer få tillbaka dina sparpengar om banken skulle gå i konkurs. Med andra ord kommer du bli av med pengarna du har i ditt sparande. Detta behöver naturligtvis inte inträffa, men det är en risk som kan vara bra att känna till.
För större banker som har funnits länge och som har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva sin verksamhet innefattas generellt insättningsgaranti. I mindre företag och liknande som exempelvis bedriver utlåningsverksamhet av olika slag behöver inte sparandet omfattas av insättningsgaranti. Om man har tänkt ha sitt sparande i inlåningsföretag bör man alltså se över vilka villkor som faktiskt gäller. Och i synnerhet: Vilka rättigheter man själv har.

Några saker som kan vara bra att tänka gällande räntor och sparande

När det gäller sparande och räntor är det ofta viktigt att sätta det i relation till vilka risker det innebär. Några faktorer som kan vara bra att ha i åtanke är följande:

  • Det är inte bara räntan som är av betydelse. En hög ränta betyder inte att ens sparande kan existera riskfritt. Tvärtom kan en hög ränta ofta innebära att andra rättigheter har dragits in. Det kan vara frånvaro av insättningsgaranti, exempelvis. Detta innebär att en lägre ränta i vissa fall kan vara mer gynnsamt, särskilt i fall där ens sparande omfattas av insättningsgaranti. Detta då insättningsgarantin gör så att du alltid kommer få tillbaka åtminstone en del av kapitalet du haft i ditt sparande.
  • Sparande handlar om mer än ränta. Det finns olika strategier när det kommer till sparande. Att enbart fokusera på räntan behöver inte per automatik vara det enda betydelsefulla. Räntan kan vara en faktor som är viktig, men det är ofta viktigt att även ha koll på vilka villkor som gäller i övrigt för sitt sparande.
  • Ha koll på dina rättigheter. Som med det mesta är det viktigt att vara medveten om både vilka risker som finns för olika beslut, men också vilka rättigheter man själv har i situationen. Vad är det värsta som kan inträffa? Vad skulle detta innebära för dig? Är du beredd på de potentiella förlusterna det kan innebära?

Vilken bank ger bäst ränta på sparkonto?

Är det dags att spara pengar till någonting viktigt? Vilken bank ger bäst ränta på sparkontot? Det kan vara bra att veta om man tänkt spara mycket pengar. Då kan några tiondels procent bli ganska mycket.

Varför sparkonto?

Innan man börjar se sig om efter den bank som ger bäst ränta så bör man ställa sig själv en fråga. Är verkligen sparkonto det bästa alternativet för mig? Sparkonto ger relativt låg ränta jämfört med andra sparalternativ. Däremot är ju risken mindre. Ett sparkonto är alltså ett ganska riskfritt sparande men där du inte kan vänta dig att se dina pengar växa nämnvärt.

Fonder istället för sparkonto

Vill man ha lite bättre utväxling på pengarna så är fonder att föredra. Den här artikeln ska inte handla om fonder, men det är bra att känna till vilka alternativ som finns till sparkonto.

Vilken bank ger bäst ränta på sparkonto?
Vilken bank ger bäst ränta på sparkonto?

Aktier istället för sparkonto

Många väljer att investera sina sparpengar i aktier på börsen. Man brukar säga att man sätter pengarna i arbete. Varje investerad krona används för att skapa utdelning och värdeökning på sin investering.

När är sparkonto rätt val?

Låt säga att du sparar till dina barns kontantinsats den dagen dom ska köpa sin första lägenhet. Du har kanske en ganska klar bild framför dig gällande hur mycket du behöver spara varje månad för att nå ditt mål. Det finns ingen större vinning i att riskera att pengarna tappar i värde för att eventuellt kunna få lite mer pengar. Du värdesätter helt enkelt trygghet. Då kan sparkonto vara rätt val för dig.

Skydda dina pengar på sparkontot mot inflation

Har du någonsin hört någon säga att “jag behöver inte någon ränta på mina pengar”? Ränta bör alla ha, i någon mån. Vi har inflation i Sverige. Vi ska ha inflation i Sverige för det mår ekonomin bra utav. Men problemet med inflation är att pengars värde sakta urholkas. Det innebär att om man sparar 10.000 kr idag, så skulle man ju kunna betala en månadshyra för den summan idag. Men om 40 år så kanske dessa 10.000 kr bara räcker till att tanka bilen.

Håll koll på räntan på ditt sparkonto

Därför är det viktigt att skydda sina pengar mot inflationens krafter. Man bör se till att ha en ränta som i alla fall tangerar inflationen, så att dessa tar ut varandra. Men att hitta en sådan ränta på ett sparkonto idag är inte helt enkelt.

Låg ränta i Sverige och Europa

Den ränta man får på ett sparkonto speglas i regel av gällande styrränta från riksbanken. Räntan i Sverige är just nu negativ. Det innebär att man i teorin skulle behöva betala pengar för att man sätter in pengar på ett konto idag. Så är dock inte fallet, men bankerna erbjuder mycekt låga sparräntor just nu. Därför kan det vara en god idé att jämföra bankerna för att se vilken bank som ger bäst ränta på sparkonto.

Få högre ränta på sparkonto genom att låsa pengarna

De flesta banker erbjuder sina kunder att låsa pengarna på ett sparkonto under en bestämd tid. I utbyte får kunden en högre ränta på sparkontot. Det kan vara allt från 3 månader till fler flera år. Vet man med sig att man inte behöver röra pengarna på ett tag så kan detta vara ett mycket bra alternativ. För att återgå till exemplet i början då man sparar pengar till sina barns kontantinsats för bostad. Då kan det ju till och med vara en fördel att låsa pengarna på ett sparkonto. Då behöver man inte akta sig för att röra pengarna.

Summering

När du jämför banker för att se vilken bank som ge bäst ränta på sparkonto så behöver du bestämma dig för om du ska ha rörlig ränta istället för fast ränta. Eller om du kan tänka dig att låsa pengarna på sparkontot i utbyte mot en bättre ränta. När det gäller sparande behöver det inte bara vara räntan som är betydelsefull, utan även villkoren i allmänhet. En högre ränta kan innebära en högre risk för sparandet, medan en lägre ränta kan innebära en lägre risk för sparandet. Risken hör ofta samman med vilka villkor som gäller. För att du ska kunna få tillbaka pengar om banken du sparar hos krävs det att insättningsgaranti ingår i avtalet. För att hitta banker med bra sparränta behöver vi först göra klart vad vi letar efter.

Ska vi ha en bank som erbjuder rörlig ränta med fria uttag? Eller ska vi ha en bank som erbjuder en fast bunden ränta? När du letar efter en bank med bäst sparränta så kanske du inte behöver leta så långt bort. Ofta kan du få en bra sparränta av din egen bank. Tänk dock på att räntorna i Sverige tenderar att vara generellt låga. Använd jämförelsetjänster om du vill ha ditt sparande på en annan bank. Vi inledde med att ställa frågan: vad är sparränta? Nu bör du veta. Det är alltså den ränta du får när från banken när du har pengar på ett bankkonto. Vi har sett att man kan få upp sparräntan genom att exempelvis binda den.

Vi använder cookies på vår hemsida. Du kan även logga in och bli medlem. Kontakta oss gärna om du har några frågor eller om du behöver tips.

Recent Posts