Last Updated on February 10, 2024 by Maria
Det finns grovt räknat 6500 språk i världen. Av dessa är det cirka 2000 stycken som talas av färre än 1000 personer. Ett av de absolut minsta språken (om inte det allra minsta) hittar man på gränsen mellan Nigeria och Kamerun. Busuu talas för närvarande av endast åtta personer!
Men vilka är då de största språken?
Man kanske kan tycka det låter som en enkel sak att säga vilka de största språken är i världen. Det är väl engelska och spanska? Och kinesiska givetvis, med tanke på hur stort landet är. Men att försöka komma fram till en sann bild av vilka de mest talade språken är i själva verket en ganska knepig sak.
För det första måste man skilja på hur många som kan tala språket och hur många som har det som sitt modersmål. Vi är ju många som i alla fall hjälpligt kan göra oss förstådda på engelska, tyska och franska genom att vi lärt oss det. Därför skiljer siffrorna ganska rejält när det gäller hur många som använder ett språk och hur många som är uppvuxna med det.
I listan nedanför framgår vilka som är världens 10 mest talade språk när det kommer till modersmål. Siffrorna står alltså för hur många människor som är uppvuxna med språket, det vill säga de som har fått det med sig med modersmjölken.
10. Punjabi 118 miljoner
På tionde plats bland de tio största språken hittar vi Punjabi. Detta talas officiellt både i Indien och Pakistan. Dock är det långt ifrån hela Indien som talar språket, ursprungligen kommer det från nordvästra delen av landet, från just delen Punjab. Men språket är numera stort i hela världen, och man kan höra det i både Europa, USA, Kanada och Sydamerika.
9. Japanska 128 miljoner
Japan är till ytan sett inget stort land. Men japanerna är många. Det talas även på vissa platser utanför landet, främst i USA, Filippinerna och Brasilien. Det finns två olika skriftsystem för japanska, och man använder sig även av vissa kinesiska tecken.
8. Ryska 153 000 miljoner
Om Japan är litet så är Ryssland desto större. Språket använder sig av charmiga kyrilliska bokstäver, inte alldeles olika våra egna men dra inte några förhastade slutsatser. Det som ser ut som ett bakvänt N är i själva verket ett I. Och vårt N skriver de som ett H. Rysska är ett officielt språk i Ryssland, Vitryssland, Kirgizitan och Kazakstan. Det talas också mycket och är ett inofficielt språk i följande länder; Ukraina, Azerbajdzjan, Estland, Georgien, Lettland, Litauen, Moldavien, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan.
7. Portugisiska 220 miljoner
Man kanske blir förvånad över att portugisiska är ett så stort världsspråk. Själva Portugal är ju inte särskilt stort. Men då får man tänka på att det inte är här de flesta talarna av språket finns. Nej, på grund av kolonialismen är det istället i Brasilien och i flera olika afrikanska länder som det är som störst. Förutom Brasilien så är Angola, Moçambique och Kap Verde några av de platser där språket används officiellt.
6. Bengali 228 miljoner
Nej, man behöver inte skämmas om man inte alldeles genast kan säga vad det här är för ett språk. Och detta trots att över 200 miljoner människor i världen har det som sitt första språk. Officiellt finns det som språk i östra delen av Indiska halvön, i Indien och Bangladesh. Och faktiskt har en indisk-bengalisk författare fått nobelpriset i ltteratur, nämligen poeten med det lyriskt klingande namnet Rabindranath Tagore. 1913 var han den förste icke-europé som tilldelades priset.
5. Arabiska 315 miljoner
Att arabiska hamnat på femte plats bland de största språken är mindre förvånande. Dock är det värt att notera att arabiska skiljer sig så mycket åt beroende på var i världen det talas att vissa som har det som modersmål skulle ha svårt att förstå varandra. Om skåningar och norrlänningar anser att de har svårt att tolka varandras dialekter så är det ett intet jämfört med de problem som arabisktalande från olika länder kan stöta på. Skriftspråket skiljer sig också från det talade språket.
4. Hindi 341 miljoner
Indien har så många som 23 officiella språk, och Hindi är det mest talade av dem. Så med detta kan väl konstateras att Indien är väldigt välrepresenterat när det kommer till 10 i topp-listan för världens största språk. I kartan ovan kan du var I Indien detta språk talas.
3. Engelska 379 miljoner
Engelska är stort, men inte det största språket. I alla fall inte när det kommer till hur många som har det som modersmål. Dock toppar det listan när det kommer till antal människor som kan tala språket. Här är siffran hela 1,1 miljarder talare. Så du kan fortfarande lugnt ge dig ut i världen och göra dig förstådd på de flesta ställen om du kan prata engelska.
2. Spanska 460 miljoner
Liksom för portugisiska har det spanska språkets spridning att göra med kolonialismen. Förutom Spanien talas det främst i Syd- och Mellanamerika. Det vinner över engelska när det gäller inhemska talare, dock kommer det bara på en fjärdeplats för hur många som behärskar språket. Totalt kan 534 miljoner människor i världen tala språket.
1. Kinesiska 1,3 miljarder
Guldplatsen över världens största språk innehas av kinesiska, varav det största är Mandarin som talas av 917 miljoner människor. Föga förvånande kanske att Kina toppar listan. Dock bör man tänka på att kinesiska egentligen inte är ett enda språk. Liksom arabiska och de olika språken i Indien skiljer de sig enormt mycket åt sinsemellan.
Hur tillförlitlig är listan?
Även om detta är en tillförlitlig lista finns det ändå ett och annat frågetecken. För det första, vad är egentligen ett språk? Hur definierar man det? Är det talat eller skrivet? Var går gränsen mellan språk och dialekt?
Just dialekter är intressant. Hur kommer det sig att kinesiska dialekter räknas till ett och samma språk, även om det ibland är större skillnad mellan dem än skillnaden mellan till exempel tyska och svenska? Det skulle vara som att europeiska ansågs vara ett enda språk, och att varje land hade sin egen europeiska dialekt.
Svaret är att språk, som så mycket annat, definieras av politik. Så med andra landsgränser och en annorlunda politisk världskarta skulle antalet språk, och hur stora de är, kunna skifta väldigt mycket. Och den här listan skulle se helt annorlunda ut.
Hur som helst kan vi konstatera att vårt svenska språk kommer långt ner på listan. För det måste väl sägas vara ett rejält kliv mellan förstaplatsens 1,3 miljarder ner till våra blygsamma 10 miljoner.