Starlink – Första satelliterna för Musks Starlink internet-satsning lanserades i omloppsbana

Last Updated on February 10, 2024 by Maria

Starlink

Starlink internet. SpaceX, det privata raketföretaget för den högteknologiska entreprenören Elon Musk, lanserade de första av 60 små satelliter till en jordbana i torsdags för Musks nya Starlink internettjänst.
Källa: First satellites for Musk’s Starlink internet venture launched into orbit – Reuters
Starlink är ett satellitkonstellationsutvecklingsprojekt som genomförs av det amerikanska företaget SpaceX för att utveckla en billig och högpresterande satellitbuss och nödvändiga kundbaserade transceivers för att införa ett nytt rymdbaserat internetkommunikationssystem.
SpaceX planerar också att sälja satelliter som använder en satellitbuss som kan användas för militär vetenskapliga eller undersökande syften. Starlink-konstellation, fas 1, första orbitalskal: cirka 1.600 satelliter vid 550 km höjd SpaceX har planer på att distribuera nästan 12 000 satelliter i tre orbitalskalar i mitten av 2020-talet: i början placera cirka 1600 i en 550 kilometer lång skal, sedan placera ~ 2800 Ku- och Ka-band spektrum sats vid 1,150 km (710 mi) och ~ 7500 V-band sats vid 340 km (210 mi).
Den totala kostnaden för det årtiondet långa projektet att designa, bygga och distribuera ett sådant nätverk uppskattas till nästan 10 miljarder dollar. Produktutvecklingen inleddes 2015 och två prototyptestflygsatelliter lanserades i februari 2018. En andra uppsättning testsatelliter och den första stora utplaceringen av en del av konstellationen inträffade den 24 maj 2019 (UTC) när de första 60 operationssatelliterna lanserades.
Den första kommersiella driften av konstellationen kunde börja 2020. SpaceX-satellitutvecklingsanläggningen i Redmond, Washington, rymmer forskning, utveckling, tillverkning och omgångskontroll för satellit-internetprojektet.

Leave a Reply