Sveriges 15 mest besökta turistattraktioner – Populära sevärdheter

Last Updated on February 10, 2024 by Maria

Sveriges mest besökta turistattraktioner. 2019 var året då ordet ”hemester” fick stort genomslag i Sverige. Helt plötsligt var det viktigare än någonsin att tänka på miljön och inte spendera jordens resurser på att flyga. Därmed blev det allt populärare att, istället för att besöka Mallorca och Turkiet, spendera semestern i Sverige. Därav uppkom ordet ”hemester” som är en sammanslagning av hemma och semester.
Nu var det Sverige och de lokala närområdena som istället skulle upptäckas. Men om du ska semestra i Sverige, vad ska du då se? Här kommer för enkelhetens skull en lista över Sveriges 15 populäraste turistattraktioner och populära sevärdheter att se.

Plats 15: Lunds Domkyrka

Till att börja med, på plats nummer 15, hamnar Lunds Domkyrka. Denna fantastiskt vackra kyrka ligger precis som man hör på namnet mitt i studentstaden Lund. Domkyrkan tillhör Lunds stift och hit kommer runt 780 000 turister per år för att kika in. Kyrkan invigdes på 1100-talet och är uppförd i romansk stil. Det var stenhuggare från Rhen och Italien som hjälpte till att bygga Lunds Domkyrka av höörsandsten

Plats 14: Rosvalla

En något mer förvånande attraktion hamnar på fjortonde plats. Det är nämligen arenan Rosvalla i Nyköping som är Sveriges fjortonde mest besökta turistattraktion med cirka 934 000 besökare per år. Rosvalla består av 40 000 kvm yta och här finns allt från ishall och boulebanor till pingishall, tennisbana, bowlingbana och mycket mer. Här spelas det även professionell fotboll och ishockey.

Plats 13: Åre/Duved

Åre är en riktigt populär turistdestination för svenska resenärer. Hit kommer det årligen runt 1 088 000 människor för att åka skidor och njuta av de jämtländska fjällen under såväl vinter som sommar. Här finns det nämligen riktigt bra skidåkning. Åre är den största orten för alpinsport i Sverige och här samsas även lyxiga hotell med många restauranger. Det kanske är hit du ska ta bilen i vinter.

Plats 12: Stockholmsmässan

Stockholmsmässan hamnar på tolfte plats med sina 1 142 500 besökare. Den går även under namnet Älvsjömässan och här ryms 114 000 kvm yta. I Nordens största mäss-och kongressanläggning arrangeras det cirka 70 olika mässor året runt.

Plats 11: Svenska mässan

En mässa som har ännu fler årliga besökare är Svenska mässan på plats nummer elva. Hit kommer årligen runt 1 145 300 besökare för att ta del av de mässor som arrangeras. Svenska mässan ligger i Göteborg och har en yta på 181 000 kvm med 41 000 utställningsytor.

Plats 10: Vasamuseet

Vasamuseet - Populära sevärdheter

För dig som är sugen på att upptäcka svensk historia under semestern finns Vasamuseet. Det kommer cirka 1 154 600 besökare per år för att spana in detta sjunkna och bärgade regalskepp. Här kan du se skeppet, hur det såg ut inuti båten och utforska den spännande utställningen med allt från kläder till skelett. Detta är det perfekta utflyktsmålet för skolbarn som lär sig om Vasaskappet och dess svunna tid.

Plats 9: Gröna Lund

Gröna Lund är Sveriges näst största nöjespark och en riktigt välbesökt sådan. 1 248 100 personer kommer varje år till Stockholm för att upptäcka Gröna Lunds karuseller, spökhus och över 60 konserter. ”Grönan” som Gröna Lund ofta kallas i folkmun ligger på Djurgården. Här finns bland annat världens högsta slänggunga, Eclipse, som inte är något för den höjdrädda. Gröna Lund passar allt från barnfamiljer till dejtande par.

Plats 8: Eriksdalsbadet

Eriksdalsbadet - Sveriges mest besökta turistattraktioner

På en åttonde plats över Sveriges mest besökta turistattraktioner hamnar Eriksdalsbadet i Stockholm. 1 267 000 besökare varje år kan knappast ha fel. Denna simanläggning har pooler såväl inomhus som utomhus. Upptäck det spännande äventyrsbadet som passar alla åldrar och alla väderlekar året runt. Hopptorn, rutschkanor, bubbelpooler och mycket mer finns för en perfekt dag.

Plats 7: Globen

Den runda, golfbollsliknande arenan Globen är Sveriges sjunde mest besökta attraktion. Denna arena i Stockholm blir besökt av cirka 1 300 000 personer varje år. Arenan kan ta emot 16 000 åskådare. Här arrangeras allt från hästshower till ishockeymatcher. Dessutom är Globen ett populärt val för stora band som vill hålla konserter för sina fans. Melodifestivalen, tv-programmet Idol och många andra arrangemang fyller också Globens sittplatser.

Plats 6: Skansen

Den sjätte mest välbesökta turistattraktionen i vårat avlånga land är Skansen. Detta är ett friluftsmuseum med en djurpark som ligger på Djurgården i Stockholm. Hit kan du ta med dig både barn och pensionärer. Besök de gamla husen och se hur folk levde förr i tiden, klappa djuren på djurparken och besök det populära tv-programmet Allsång på skansen som varje sommar spelas in på Skansen. Här samlas det årligen 1 405 100 besökare för att ta del av allt som Skansen har att bjuda på.

Plats 5: Fyrishov

Ännu en arena hamnar högt på topplistan över Sveriges mest besökta attraktioner. Fyrishov i Uppsala ta emot cirka 1 778 000 personer varje år. Här finns det bland annat ett riktigt härligt äventyrsbad och dessutom arrangeras det årligen runt 300 arrangemang. Hopptorn, pooler och en riktigt skön relax blandas med gym och sportplaner för bland annat handboll och volleyboll.

Plats 4: Sälens skidanläggningar

De skidanläggningar som finns i Sälen är riktigt populära bland de svenska besökarna. Hit kommer årligen 2 074 000 människor för att åka skidor och njuta av såväl andra vintersporter som sommarsporter. Sälen har många vintersportanläggningar och du kan bland annat åka skidor i Tandådalen, Hundfjället och Lindvallen. Till Sälen kan du enkelt ta dig med bil om du bor i södra eller mellersta Sverige. Trots sin närhet till alla större städer finns här höga berg, djupa dalar, en fantastisk natur och ett välutbrett liftsystem.

Plats 3: Stockholm Kulturhus

Stockholms kulturhus är den attraktion som hamnar på tredje plats över Sveriges mest besökta turistattraktioner. 2 323 800 människor kommer hit varje år för att upptäcka diverse saker. Kulturhuset, som ligger precis bredvid Sergels torg i centrala Stockholm, är nämligen fullt av konferenslokaler, utställningslokaler, restauranger, konsertlokaler, biograf och mer. Hit kan du alltså åka för att få dig en riktigt stor dos kultur.

Plats 2: Malmö Folkets Park

Folkets Park i Malmö är en något oväntad innehavare av andra platsen på vår lista. Här samlas varje år 2 650 000 människor för att njuta av det som kallas för världens äldsta folkrörelseskapande park. I parken finner du många attraktioner såsom minigolf, lekplats, glassförsäljning, café, hoppkudde och Moriska paviljongen.

Plats 1: Liseberg

Liseberg, Sveriges största nöjespark, hamnar såklart på första plats med 3 100 000 besökare varje år. Här hittar du berg-och dalbanor av rang, snabba karuseller och sockervadd i mängder. Chokladhjul, restauranger och många konserter gör detta till ett perfekt stopp på din ”hemester”. Liseberg är verkligen det ultimata besöksmålet för alla i familjen.

Leave a Reply