Europas 20 största städer – Största städerna i Europa

Last Updated on February 10, 2024 by Maria

Vilken är Europas största stad? Är det London eller Paris? Vilken stad kniper första platsen?
Svaret är ingen av dem. Inte längre. Faktum är att det numera är Ryssland som leder ligan när det gäller Europas största städer.

Europas största städer – listan

Nedanstående lista tecknar Europas 20 största städer beräknat på invånarantal. Och ja, även Sverige har en representant med. Även om Stockholm inte hamnat på topp 10, finns den med strax under.
Även städernas yta har medtagits. Dessa skiljer sig dock åt beroende på uppgiftslämnare. Även vilken yta som ska räknas in i staden råder delade meningar om.

20. Nizjnij Novgorod, Ryssland

Invånarantal: 1 284 164
Yta: 410,68 km²

 

19. Jekaterinburg, Ryssland

Invånarantal: 1 349 772
Yta: 1 142,89 km²

 

18. Novosibirsk, Ryssland

Invånarantal: 1 419 007
Yta: 506, 67 km²

 

17. Charkiv, Ukraina

Invånarantal: 1 430 885
Yta: 306 km²

 

16. Stockholm, Sverige

Invånarantal: 1 515 017
Yta: 381,63 km²

 

15. Barcelona, Spanien

Invånarantal: 1 621 537
Yta: 633 km²

 

14. Wien, Österrike

Invånarantal: 1 691 468
Yta: 414,65 km²

 

13. Warszawa, Polen

Invånarantal: 1 702 139
Yta: 9 925 km²

 

12. Hamburg, Tyskland

Invånarantal: 1 739 117
Yta: 755 km²

 

11. Budapest, Ungern

Invånarantal: 1 741 041
Yta: 2 538,06 km²

 

10. Minsk, Vitryssland

Invånarantal: 1 742 124
Yta: 348,846223 km²

 

9. Bukarest, Rumänien

Invånarantal: 1 877 155
Yta: 285 km²

 

8. Paris, Frankrike

Invånarantal: 2 138 551
Yta: 2 723,03 km²

 

7. Rom, Italien

Invånarantal: 2 318 895
Yta: 1 287,39 km²

 

6. Kiev, Ukraina

Invånarantal: 2 797 553
Yta: 836 km²

 

5. Madrid, Spanien

Invånarantal: 3 255 944
Yta: 2 890 km²

 

4. Berlin, Tyskland

Invånarantal: 3 426 354
Yta: 3 756 km²

 

3. Sankt Petersburg , Ryssland

Invånarantal: 5 028 000
Yta: 1 439 km²

 

2. London, Storbritannien

Invånarantal: 7 556 900
Yta: 12 091 km²

 

1. Moskva, Ryssland

Invånarantal: 10 381 222
Yta: 2 511 km²

 

Rörlig karta

Mycket har hänt på världskartan, och de städer som var störst förr har petats ner från sina ledande platser. År 1800 var innehades de tre första platserna av London, Paris och Moskva, i nämnd ordning. Hundra år senare, 1900, hade Berlin tagit över som trea. Det är först på senare år som Moskva har klättrat upp för att numera toppa listan.
Hur dessa topplistor ser ut skiftar också en aningen beroende på hur man räknar. Som en klar vinnare på samtliga står dock Moskva. Med sina drygt 10 miljoner invånare har de ett rejält försprång till och med framför silverplatsens London som i sin tur står tryggt obesegrad av trean Sankt Petersburg. De här tre städerna står i en klass för sig och de som kommer på fjärde plats och neråt är lite mer osäkra när det handlar om att behålla sina platser.
Här måste vi dock påpeka en sak. Vinnaren Moskva är faktiskt på vissa listor nedpetad till en andra plats. Detta beror på att man då räknat med även Istanbul på den europeiska kartan. Och den staden är ett gränsfall, rent bokstavligt. Istanbul tillhör ju faktiskt både Europa och Asien. Med sina drygt 15 miljoner invånare vinner den skyhögt över till och med Moskva och hamnar bland de tio-femton största för hela världen, lite beroende på hur man räknar.
Men som sagt, frågan huruvida Istanbul är europeiskt eller asiatiskt går isär. I vissa sammanhang räknas den som europeisk, i andra som asiatisk.
Så bortsett från Istanbul står alltså Moskva som segrare.

Olika sätt att mäta

Hur städerna hamnar på listan är alltså inte helt självklart, i alla fall inte när det gäller de som följer efter bronsplatsen. Det hela beror på att man kan räkna på så många olika sätt. Ska man utgå från enbart tätorten? Eller ska hela området tas med, alltså även alla förorter? Och – vad räknas i så fall som förorter?
I London anser man ofta att gränsen går innanför motorvägen M25. Alla som bor innanför denna räknas alltså som Londonbor. Men även här blir det problematiskt. En viss del av detta område tillhör nämligen en annan postkod, så då stämmer siffrorna ändå inte.
Samma sak gäller för Paris. På vissa listor hamnar Frankrikes huvudstad till och med före London befolkningsmässigt. Detta för att Paris har så många stora förorter. Till skillnad från London tas dessa dock ofta inte med i beräkningen.
Sedan kan man också se till andra faktorer när de gäller storlek. Att man tar hänsyn till själva områdets yta är inte så vanligt när det handlar om hur stor en stad är. Ändå kan detta vara intressant att titta på. Det visar ju hur tättbefolkad en stad är.
Olika faktorer och jämförelser
Två städer som ofta brukar jämföras är just London och Paris, kanske för att de båda är huvudstäder och att de leder ligan utifrån olika aspekter. London är ledande som ett finansiellt centrum, medan Paris i alla fall länge ansetts som toppskiktet av Europas städer när det kommer till kultur. Men som vi ska se har de fått konkurrens även om topplatsen för kultur.
Rent storleksmässigt är det oavgjort. De är båda nästan exakt lika stora. Detta gäller också för turism och transport. Paris har dock fler bostäder än London. London springer förbi när det handlar om nystartade företag, men även, hur förvånande det än kan tyckas, kultur. London har faktiskt fler museer och offentliga bibliotek än sin franska medtävlare. Också fotbollslagen, vilket man kanske kunde anat, är fler i London.
Detta som ett exempel på hur svårt det är att mäta vad som är störst och inte. Allt beror på vad man riktar in sig på. Man kan göra samma jämförelser mellan flera av städerna på listan, och komma fram till olika resultat varje gång.
Så vilken stad som är störst är många gånger en definitionsfråga. Listan ovan är dock den man vanligen träffar på.

Huvudstäder, turiststäder och mindre kända städer

Som vi ser har Ryssland många representanter med. Ryska städer innehar både guld- och bronsplatsen, men också de tre sista vad gäller tjugo i topp. Dessa rejält stora städer har man kanske dock inte hört talas om så mycket. Vi i väst är i allmänhet mer bekanta med de städer som brukar räknas som Europeiska turiststäder. Och flera av dessa finns ju också med på listan.
På tal om forna Sovjetunionen finns också Minsk med bland de tio största, numera huvudstaden i Vitryssland. Även Ukraina har med två städer, huvudstaden Kiev och Charkiv eller Charkov, som den också kallas.
Av de andra länderna i Europa är det bara Tyskland och Spanien som har med mer än en stad. Båda ländernas huvudstäder har givetvis hittat hit, men också Hamburg och Barcelona tillhör de 20 största europeiska städerna.
Resten får nöja sig med att delta med en stad. För samtliga dessa är det huvudstaden som gäller. Går man dock lite längre ner på listan ser man att kampen rent befolkningsmässigt är ganska jämn. I vissa fall rör det sig om enbart några tusental i skillnad, så ordningen kan lätt skifta. Det skiljer exempelvis bara cirka 10.000 mellan tjugondeplatsen Nizjnij Novgorod och serbiska Belgrad på tjugoförsta.

Små europeiska storstäder

 Med dagens stora rörlighet både mellan städer och länder kan siffrorna skifta snabbare än man anar. Dessutom gör även flyktingströmmar att städernas befolkningsantal går upp, och detta givetvis olika mycket beroende på hur många nya invånare som tillkommer.
Rent globalt är europeiska städer relativt små, detta bortsett från de stora huvudstäderna. Men generellt sett har vi ganska blygsamma städer vad gäller både befolkningsantal och täthet.
Särkilt tydligt är detta i Sverige. Visst, Stockholm har enligt ovanstående lista lyckats komma med på en värdig sextondeplats. Och det är inte illa. Men i övrigt är våra städer nästan som lilleputtstäder i jämförelse med många av världens gigantiska metropoler.

Leave a Reply