Sveriges 20 högsta byggnader – Högst byggnad i Sverige

Last Updated on February 10, 2024 by Kuriosa

Sveriges högsta byggnader, vilka är de? Kaknästornet i Stockholm och Turning Torso i Malmö är två höga byggnader i Sverige som de flesta kan namnet på. De kan sägas vara den svenska motsvarigheten till New Yorks Empire State Building eller varför inte Eiffeltornet i Paris. Men har Sverige några fler höga byggnader som sticker ut i mängden och vilka är de i så fall? I den här artikeln kommer vi kika på vilka Sveriges 20 högsta byggnader är och se var i landet de håller hur. Vi har utgått efter alla byggnader i landet som sträcker sig riktigt högt över havet och här kommer du bland annat att få se allt från imponerande broar och eleganta kyrkor till spännande åkattraktioner.

Plats 20: Tyska kyrkan

Vi inleder vår lista på tjugonde plats där vi hittar Tyska kyrkan i Stockholm. Denna ståtliga byggnad stod färdig redan 1642 och har en höjd på 96 meter. Med kyrkans torn blir byggnaden dock hela 150 meter hög. Tyska kyrkan ligger i Gamla stan och är en viktig del av huvudstadens stadsbild.

Plats 19: Sankt Petri kyrka

Ännu en kyrka hittar in på vår lista och detta är Sankt Petri kyrka i Göteborg byggd på 1300-talet. Kyrkan är 105 meter hög och är en av stadens mest imponerande byggnader. Sankt Petri kyrka är byggd som en basilika och har hela tre skepp och ett tvärskepp.

Plats 18: Gothia East Tower

På 18:e plats hittar vi ett av husen i Gothia Towers i Göteborg. Gothia Tower East är nämligen Göteborgs högsta hus och har en höjd på hela 100 meter. Denna byggnad stod klar 2015 och är därmed en av de nyaste på vår lista. Gothia Towers är ett hotellkomplex som binds samman med höga gångbroar

Plats 17: Stockholm stadshus

Stockholms stadshus kvalar in på en sjuttonde plats över Sveriges högsta byggnader. Stadshusets högsta punkt är 106 meter över marken denna ståtliga byggnad stod färdig 1923. Med en fantastisk utsikt mot Mälaren är detta en av huvudstadens mest igenkända byggnader.

Plats 16: Linköpings domkyrka

Ännu en domkyrka som är riktigt hög är Linköpings domkyrka. Denna kyrka mäter 106 meter över marken och ligger mitt i stadens centrum. Byggnaden stod färdig på 1100-talet och är därmed en av de äldsta byggnaderna på vår lista.

Plats 15: Älvsborgsbron

Älvsborgsbron tar den femtonde platsen och detta är ett känt landmärke i Göteborg som du säkert inte missat. Älvsborgsbron är en hängbro vars högsta punkt mäter 107,6 meter över marken. Bron är 900,6 meter lång och stod färdig 1964.

Plats 14: The Point

Point Hylle, eller The Point som byggnaden också kallas, ligger i Malmö och reser sig 110 meter över marken. Byggnaden har 29 våningar och stod färdig 2019. Point Hyllie är en av landets högsta kontorsbyggnader och en skyskrapa som verkligen drar åt sig blickar.

Plats 13: Tjörnbron

Snedkabelbron Tjörnbron hamnar på trettonde plats på vår lista. Denna bro sträcker sig mellan Stenungssund och ön Tjärn på västkusten och är 113,6 meter hög. Tjörnbron har nästan 40 år på nacken då den stod färdig år 1981.

Plats 12: AtmosFear

Det är dags för listans första åkattraktion och här hittar vi AtmosFear med sina 116 meter.  Denna åkattraktion finner du på Liseberg i Göteborg och är Europas högsta Fritt Fall. AtmosFear har funnits i stadsbilden ända sedan 2011.

Plats 11: Klara kyrka

Det är dags för ännu en kyrka och här hittar vi Klara kyrka, eller Sankta Clara som vissa stavar det. Klara kyrka invigdes redan under 1500-talets andra hälft. Kyrkan mäter 116 meter över marken och ligger i Stockholms stadsdel Norrmalm. Förr låg kyrkan omgiven av vacker natur, men nu är den istället omgiven av tät bebyggelse mitt i staden.

Plats 10: Kista Science Tower

Kista Science Tower hamnar på plats nummer tio. Denna enorma kvadratiska byggnad ligger i Kista, precis som man hör på namnet alltså. Skyskrapan är 117 meter hög och har funnits ända sedan 2002. Här ryms mängder av kontorslokaler och skulle man räkna in den enorma antennen på toppen av byggnaden skulle den totala höjden bli 156 meter.

Plats 9: Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka är den högsta domkyrkan på vår lista över Sveriges högsta byggnader. Denna gotiska katedral stod färdig 1435 och är hela 118,7 meter hög. Uppsala domkyrka ligger vackert placerad mitt i Uppsala och är en viktig byggnad i stadsbilden.

Plats 8: Victoria Tower

På åttonde plats kommer den spännande byggnaden Victoria Tower. Denna skyskrapa är formad som ett ”T” och är 120 meter hög. Byggnaden ser extra speciell ut då den är täckt av triangelformade glasrutor vilket skapar en häftig effekt. Du hittar Victoria Tower i Kista där den stod färdigbyggd 2012.

Plats 7: Kista torn

Ett något mindre imponerande torn arkitekturmässigt men ändå högre är Kista torn. Kista har uppenbarligen många höga byggnader och Kisa torn är 120,7 meter högt. Byggnaden är ett bostadshus som består av 35 våningar och invigdes 2016.

Plats 6: Eclipse

Eclipse med sina 121 meter över marken intar plats nummer sex. Eclipse är Gröna Lunds höga starflyer, eller kort och gott en av världens högsta slänggungor. Åkattraktionen invigdes 2013 och här kan du alltså susa runt hundra meter över marken.

Plats 5: Uddevallabron

På plats nummer fem hittar vi en motorvägsbro, nämligen Uddevallabron. Denna snedkabelbro är hela 149 meter hög och dessutom 1 712 meter lång. Bron invigdes 2000 efter att ha påbörjats tre år tidigare.

Plats 4: Kaknästornet

På fjärde plats hittar vi en riktigt välkänd byggnad, det är nog få som inte har koll på Kaknästornet i Stockholm. Detta torn är ett radio- och TV-torn som invigdes 1967. Med sina 155 meter över marken är Kaknästornet huvudstadens högsta byggnad. Förr i tiden användes detta torn på Gärdet som en turistattraktion med restaurang och utkiksplattform.

Plats 3: Högakustenbron

För alla som befinner sig i Ångermanland kan det vara intressant att veta att Högakustenbron sträcker sig 180 meter över marken. Denna imponerande hängbro går över Ångermanälven och är 1 867 meter lång. Bron invigdes år 1997 och är ett vackert inslag i naturen.

Plats 2: Turning Torso

Sveriges högsta hus och andra högsta byggnad finner vi i Malmö. Det är såklart Turning Torso vi menar. Turning Torso är 190,4 meter hög och stod färdig 2005. Det tog fyra år att bygga detta bostadshus som har en vridande arkitektur.

Plats 1: Öresundsbron

203,5 meter över marken sträcker sig Öresundsbron som förbinder Sverige med Danmark. Denna ståtliga bro är hela 15,9 km lång varav en del går under jorden. Bron går mellan Malmö och Köpenhamn och stod färdig 2000. Här passerar dagligen såväl tusentals fordon som tusentals tågpassagerare

Leave a Reply