Billigaste bolåneräntan – Hitta och jämför Billiga bolån 2020


Last Updated on juni 27, 2021 by Jessica

För de allra flesta är bolånet det största lånet. Det finns stora pengar att spara på att leta efter billiga bolåneräntor. Skillnaden mellan dyra och billiga bolåneräntor kan vara uppåt en procent. Tänk på att inte bara jämföra bolåneräntor från olika banker utan titta även på bindningstiden.
Dessutom är det skillnad mellan de bolåneräntor som kallas för listränta och den ränta som just du kommer att få efter att ha förhandlat med banken.

.

Jämför snitträntor samt listräntor för bolån hos svenska banker. Aktuella och historiska snitträntor för olika bindningstider.

[ez-toc]

Listräntorna är inte de billigaste bolåneräntorna

För att snabbt jämföra olika bolåneräntor kan du titta på listräntorna, eller de annonserade boräntorna som de också kallas. Listräntan är de högsta bolåneräntor (boräntor) som bankerna har. Den visar hur mycket bankens bolån kan kosta som mest för en given bindningstid, till exempel 3 månader, 1 år, 2 år eller 3 år. I de allra flesta fall kan du hitta en billigare boränta än listpriset.

Listräntan tar inte hänsyn till rabatten

Du kan nästan alltid förhandla fram en billigare bolåneränta än den som står angiven som listränta. Banker och långivare vill givetvis tjäna så mycket pengar som möjligt. Ansvaret ligger med andra ord på dig att förhandla fram en så stor rabatt på bolånet som möjligt och som är bäst för dig och så att du hittar den lägsta boräntan.
Innan banken kan ge dig ett erbjudande tittar man på din ekonomi, din kreditvärdighet och hur många lån du har. Banken bedömer också risken utifrån hur stort lån du tar, hur stor kontantinsatsen är och vilken typ av fastighet det rör sig om och som du vill köpa och låna till. I de allra flesta fall hamnar din bolåneränta en bra bit under listpriset. Är du inte nöjd med erbjudandet kan du vända dig till en annan bank.

Titta även på genomsnittsräntorna

Bankens snittränta visar vilka bolåneräntor banken gett sina kunder i snitt under en given period. Ofta är det den senaste månaden som man räknar på. Alla bolån som förhandlats fram under den föregående månaden räknas med i snitträntan. Denna ränta speglar en rättvisare bild av vad bolånet kostar i verkligheten. Du kan förmodligen förhandla dig fram till en ränta som ligger runt genomsnittsräntan. Ha gärna som utgångspunkt att du vill ha en lägre ränta och en bolåneränta som är lägre än snittet. Annars kan det vara svårt att få den för bolån billigaste bolåneräntan.

Välja obunden ränta?

När du letar billiga bolåneräntor märker du ganska snart att det kan vara stor skillnad mellan olika bolåneräntor beroende på om de är bundna eller obundna. För banker och långivare är det fördelaktigt om din bolåneränta är bunden. En bunden ränta är bra för banken. Det som är bra för banken är inte alltid bra för dig. I de allra flesta fall lönar det sig att inte binda sin bolåneränta. Fördelen med att binda räntan är att du vet exakt hur mycket du får betala under en viss period. Nackdelen är att det ofta blir dyrare i längden jämfört med rörliga bolåneräntor. Det finns undantag. Ibland försöker banker och långivare locka till sig nya kunder genom att erbjuda billigare bolåneräntor om du väljer att binda räntan.
Ett sätt att få den billigaste bolåneräntan är att välja ett obundet lån och sedan själv spara undan en slant varje månad på ett sparkonto. Om räntan stiger i framtiden kan du använda en del av de sparade pengarna för att täcka den ökade månadskostnaden för bolånet.

Jämför bolåneräntorna och spar pengar

Du kan spara mycket pengar på att jämföra bolåneräntorna. Om du har ett bolån på 3 miljoner kronor och du kan spara en procent i bolåneränta då innebär det en nettobesparing på 21 000 kronor per år efter skattereduktion. Efter tio år har du sparat 210 000 kronor. Visst kan du hitta något roligare att göra för pengarna än att ge dem till banker?

 

Billiga bolåneräntor - Här hittar du de billigaste bolåneräntorna

Billiga bolåneräntor – Här hittar du de billigaste bolåneräntorna

Listräntor bolån

Det är skillnad på räntor och räntor. Listräntor på bolån är de räntor som bankerna officiellt ger nya och befintliga kunder på bolån. Men de verkliga räntorna ser ofta annorlunda ut. Dom kan vara mycket lägre.

Listräntor för bolån och snitträntor för bolån

För att sätta oss in i detta ämne behöver vi reda ut två begrepp. Listräntor och snitträntor. Snitträntor är ett relativt nytt begrepp som införts på den svenska bolånemarknaden. Det är nämligen så att bankerna lämnar olika räntor till olika kunder. En bankkund som är bra på att förhandla kan erhålla en bättre ränta än grannen med exakt samma ekonomi och ett likadant hus och bostad. Därför måste bankerna idag enligt lag även visa sina snitträntor.

Snitträntor för bolån – visar vad kunder betalar i genomsnitt

Snitträntorna visar alltså vad den genomsnittlige bankkunden betalar i ränta på sina bolån. Den bästa räntan kan ge dig som kund en uppfattning om förhandlingsutrymmet när du själv ska förhandla om din ränta. Varför ska du betala mer än andra? Du vill givetvis betala minst ränta om det går. Har du en bra ekonomi och inga andra större lån så bör du kunna få en liknande ränta själv. Tänk på att hålla koll på de olika räntorna som finns. Är det 3-månadsrsräntan eller den 5-åriga räntan du tittar på?

Listräntor för bolån – visar utgångsläget på räntan

Listräntan visar alltså den ränta som banken erbjuder utåt sett på sina bolån. Den ger dig en första överblick över om banken är dyr eller billig på bolån. Det är ju alltid enklast att hitta en bank med en låg listränta. Då vet man att man i alla fall inte kommer att ha fått en sämre ränta än så. Har man dessutom en ansträngd ekonomi och vet med sig att man inte har så mycket att komma med vid en förhandling – ja då blir listräntan ännu viktigare.

Skillnaden mellan listränta och snittränta visar förhandlingsmöjligheter

Om man jämför en banks snittränta på bolån med listräntan på bolån, så kan man ganska enkelt se vilka banker som är mer öppna än andra och som går till förhandling. Är skillnaden stor så innebär ju det att banken gör individuella bedömningar av sina kunder i en ganska stor utsträckning. Har du en god ekonomi och känner att du har mycket att komma med vid en förhandling – fokusera då på dessa banker.

Tips vid förhandling av ränta på bolån

När du väl förhandlar med din bank så gäller det att få banker att inse att dom inte kan ta dig för givet. Var tydlig mot banken gällande att du tittar på olika alternativ. Erbjud dig att förlägga alla dina banktjänster hos banker om du kan få en bättre ränta. Bankerna är ofta intresserade av att knyta dig som kund så nära sig som möjligt. Detta gör dom genom att koppla många tjänster till dig. Har du ditt lönekonto hos banken och använder deras tjänster för att betala räkningar, osv. Ja, då är du en mycket attraktiv kund för banker: Använd detta faktum när du förhandlar. Det finns många banker som har exakt samma tjänster, så se till att få betalt för din lojalitet.

Jämför bankernas listräntor på bolån

Se till att göra en gedigen jämförelse mellan de olika bankernas listräntor. På så sätt har du också mycket på benen när du väl kommer till förhandlingsbordet. Du vet vad de konkurrerande bankerna erbjuder för räntor. Se till att kolla på de olika räntorna också. Många banker lockar med en låg 3-månadersränta, medan de längre räntorna är betydligt högre. När du lägger upp dina bolån så vill du inte ha hela ditt bolån med rörlig ränta. Då utsätter du din ekonomi för en onödigt hög risk. Skulle räntorna gå upp kraftigt så är din ekonomi extra sårbar och du kan hamna i den jobbig situation över tid. Landshypotek Bank, Nordea, Avanza Bank. Handelsbanken, seb och Danske bank med flera. Nackdelen är att man med en högre rörlig ränta.

Ha en bra mix av rörligt och bundet bolån

Se istället till att ha en bra mix av både rörlig ränta och bundna räntor. Generellt brukar man säga att det är bra att dela upp sitt bolån i tre delar. En del kan vara rörligt, en del bunden på 2 år och den tredje kan vara bunden på 3, 5 eller 10 år. Gör klart för dig hur du vill ha det innan du jämför olika banker med varandra och innan du börjar förhandla med banken.

Sammanfattning – Listräntor bolån

När vi tittar på listräntor för bolån så ser vi de räntor som bankerna erbjuder officiellt. Snitträntan å andra sidan visar vad kunder betalar i snitt. Skillnaden mellan dessa visar på möjligheter till förhandling. Gör klart för dig själv hur du vill lägga upp dina bolån innan du jämför banken med varandra. Du kan spara tusentals kronor varje år genom att leta efter billiga bolåneräntor. För att hålla kostnaden nere i det långa loppet bör du välja ett bolån med rörlig ränta. Jämför inte bara listpriset utan titta även på snittpriset. Försök därefter att förhandla fram en billigare bolåneränta.

Recent Posts