Bästa sparkonto – Jämför och hitta hög ränta på sparkonton


Last Updated on juni 27, 2021 by Jessica

Bästa sparkonto, hur hittar man det? Så du funderar på att skaffa ett sparkonto eller så kanske du redan har ett men vill hitta ett som har bättre ränta. Här nedanför så kan du enkelt söka efter ett sparkonto ned hög ränta och som passar dina behov.

 

10 tips och råd

Att ha möjligheten att kunna spara en del pengar är riktigt bra men det finns en del saker som du bör veta innan du väljer ditt sparkonto. Du vill givetvis se till att du kan spara så mycket som möjligt. Vare sig du vill spara till något litet som ett högtalarsystem eller en ny dator eller om du vill spara till något större som en bil eller lägenhet så finns det ett sparkonto just för ditt behov. Kolla in dessa 10 tips på vad du bör tänka på innan du väljer ett sparkonto för bästa sparränta.

  1. Definiera sparandet

Det första du vill göra när du funderar på att spara pengar på ett sparkonto är att definiera ditt sparande. Funderar du på att spara endast under en kort period eller vill du spara i flera år? Vill du spara bara för sparandets skull eller vill du spara pengar till något specifikt som en kontantinsats för en lägenhet, en ny bil eller en resa? Definiera ditt sparande så att du bättre vet hur länge du kan tänka dig att spara och vad du förväntar dig för resultat. Du behöver också ha en tydlig bild av hur mycket du beräknar att du kan lägga undan varje månad eller om du istället vill lägga in en klumpsumma på sparkontot och se den växa.
Efter att du definierat ditt sparande så kommer du lättare kunna se skillnad på de olika erbjudanden som banker och institut har för sparkonton. Om du inte är säker på varför du vill spara pengar men vet att du har möjligheten att spara så kan du istället basera ditt beslut på hur länge eller hur mycket du vill spara. Om det inte heller spelar någon roll så kan det vara bra att åtminstone ha något mål med sparandet eftersom det då är lättare att hålla sig till att varje månad lägga undan en del pengar.
Det kan vara så att du fortfarande är osäker och då har du i alla fall gjort rätt i att läsa tipsen om hur man väljer sparkonton. Glöm inte att inte ha för höga förväntningar med ditt sparkonto utan se det som en säker och trygg investering för din framtid. Sparkonton ger inte väldigt höga avkastningar men med ett smart val kan du få den bästa avkastningen som erbjuds och börja bygga en stabil framtid med en bra ekonomi.

  1. Läs villkoren om du vill hitta bästa räntan på sparkonto

När du väl börjar titta runt hos olika banker och på olika sparkonton så är det viktigt att alltid först ta en titt på deras villkor. I villkoren kan du läsa allt om räntor, avgifter och vilka rättigheter du har. Om du hittar en bank som börjar verka intressant så är det bättre att kolla villkoren först så att du inte efter en längre tid inser att de har dolda avgifter eller andra krav som gör att du till slut inte väljer banken även om de har ett bra sparkonto med en hög räntesats.
Villkor kan vara långa och tråkiga att läsa så du kan också be om att få prata med någon på banken för att diskutera vidare. Ställ rätt frågor som ”Vad är det för sorters sparkonto?”, ”Hur mycket förväntas jag kunna spara?” och ”Finns det några andra avgifter jag bör veta om?”. Om du planerar att spara en stor summa under en lång tid så kan ett sådant samtal verkligen hjälpa dig när du väl hittat en bank och vill känna dig säker hos dem.
Villkor innehåller all information du behöver om rättigheterna och skyldigheterna du har med sparkontot. Det kan handla om sparräntan, avgifter, uttag och överföringar. I villkoren ser du klart och tydligt vem som har ansvar för vad, antingen du eller banken, och hur olika processer ska hanteras. Specifik information om exempelvis räntesatsen och hur mycket avgifterna är brukar inte finnas i de allmänna villkoren eftersom att dessa ofta ändras. Du får mer detaljer om de exakta siffrorna för sparränta, avgifter och annat när du kontaktar banken eller väljer ett sparkonto som låter intressant för dig.

bästa räntan på sparkonto
bästa räntan på sparkonto
  1. Rörligt eller fast räntekonto

Med sparkonton kan du alltid välja mellan två alternativ, ett rörligt eller ett fast sparkonto. Ett rörligt, obundet sparkonto innebär att du när du vill kan du ta ut pengarna som finns på sparkontot oberoende av vilken summa du vill ta ut. Ett rörligt konto har också en rörlig ränta vilket innebär att räntesatsen kan gå upp och ner. Det kan därför vara svårt att beräkna ungefär hur mycket du kan spara men du kan vara säker på att du alltid kan ta ut pengarna från sparkontot när du behöver dem utan att betala en avgift.

Ett fast sparkonto är bundet och det brukar finnas olika alternativ på hur länge dina pengar blir bundna. Det kan vara allt från 3 månader till 5 år. Om du väljer ett fast sparkonto så väljer du den bästa sparräntan som kommer gälla under hela den perioden. Sparräntan kommer alltså inte ändras och du kan vara säker på att du får en stegrande vinst under perioden som du binder pengarna på sparkontot.

Om du dock behöver ta ut pengar från sparkontot för någon orsak så brukar möjligheten fortfarande finnas. Du kommer dock behöva betala en avgift för detta och om du väljer ett fast sparkonto så bör du kolla upp vad avgiften är innan så att du är beredd på det. Om du vet att du kan lägga undan en del pengar utan att behöva ta ut dem under en längre period så kan ett fast sparkonto vara ett mycket bättre val för dig. Du kan då vara säker på att dina pengar är säkra och växer stabilt. I många fall kan också den bästa sparräntan vara bättre hos ett fast sparkonto än hos ett rörligt.

Det finns också en del fasta sparkonton där du får ett par fria uttag per år och detta kan vara ett alternativ för dig som gärna vill ha en fast sparränta men fortfarande vill kunna ha chansen att ha några fria uttag om det blir kris. Kolla därför upp sparkonton som har några fria uttag, oftast rör det sig om 2–3 stycken per år.

  1. Insättningsgaranti

Om du funderar på att spara en större summa pengar så bör du ha i åtanke om sparkontot täcks av en insättningsgaranti. I de flesta fall täcks en bank av en insättningsgaranti vilket innebär att om du sparar upp till 950 000 kronor hos en bank och de går i konkurs så får du tillbaka allt du har hos banken. Om banken inte täcks av en insättningsgaranti så får du ingenting om banken över förmodan går i konkurs vilket kan vara en stor risk om du lägger dina livsbesparingar hos banken.

Är det så att du vill spara mer än 950 000 kronor så förlorar du allt som överstiger den summan. Insättningsgarantin kan dock användas av en kund per institut vilket betyder att om du har mer än 950 000 kronor så kan du spara resten av summan hos en annan bank och alltså dela upp pengarna hos olika institut. På så sätt är dina pengar fortfarande skyddade om banken går i konkurs.

Det finns även undantag där insättningsgarantin täcker upp till 5 miljoner kronor och detta gäller enligt särskilda bestämmelser i lagen och kan hänvisas till särskilda livshändelser. Om du är osäker på om det sparkontot du har intresse av täcks av insättningsgarantin så hittar du ofta informationen i bankens allmänna villkor. I de allmänna villkoren ska du kunna hitta en punkt där du ser att kontot omfattas av insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

En ersättning ska kunna göras tillgänglig till en kund vanligtvis inom 7 dagar från och med den dagen som banken eller bolaget gått i konkurs. Det kan också vara Finansinspektionen som går in och beslutar att garantin ska börja gälla och då får man ersättningen inom 7 dagar efter att beslutet fattats.

  1. Sparränta

Sparränta är nog det som de flesta håller utkik efter när de ska välja sparkonto och det är definitivt en viktig aspekt. Alla sparkonton erbjuder olika räntesatser och de är antingen fasta eller rörliga. Sparkonton med rörliga räntor har oftast lite längre räntesatser än sparkonton med fasta räntor. Du kan också hitta bättre räntesatser hos banker som inte täcks av insättningsgarantin men du ska då vara medveten om att du inte får någon ersättning om banken går i konkurs.

Räntesatser kan vara allt från några 0,5% till mer än 10% och det är när du definierar ditt sparande som du bättre ser vilken räntesats du kan få. De sparkonton där man får fria uttag har oftast lägre räntesatser, vilket innebär att du under tiden du sparar kan ta ut pengar från sparkontot utan att betala någon avgift, och de sparkonton där du har en fast räntesats och väljer att spara en längre tid har oftast en högre räntesats. Med längre tid menar man ofta ett par år.

När du väl vet vilken den bästa räntan på sparkonto kommer ha så bör du också dubbelkolla vilka villkor som gäller för räntesatsen. Du hittar informationen i de allmänna villkoren där du exempelvis ser om banken har rätt att ändra sparräntan även om den är fast. Att ändra en sparränta även om den är fast kan ske om banken inte har något val, exempelvis på grund av det allmänna ränteläget eller en ny lag.

Banken kan också ha rätt till att ändra sparräntan på grund av andra omständigheter men måste i båda fallen meddela kunden innan. Banken kan också ändra sparräntan så att den har en positiv effekt, alltså höja räntesatsen, men ska även då meddela sina kunder.

I de allmänna villkoren kan du också läsa mer om hur räntesatsen används på de pengarna du sparar på sparkontot. I de flesta fall så använder banken 30 standarddagar per kalendermånad med en bas om 360 dagar om året. Banken beräknar då sparränta på de pengar som redan finns på sparkontot och om en insättning görs så räknas sparräntan från den dagen som banken får pengarna. Om det är ett rörligt sparkonto och du gör ett uttag så räknas oftast sparräntan fram till dagen före uttaget.

  1. Skatt på ditt sparkonto?

När du sparar pengar så behöver du betala skatt för all ränteutdelning när det är dags att deklarera. I de flesta fall så fyller banken ut uppgifterna och skickar dessa till Skatteverket på egen hand. På så sätt så finns informationen redan i din deklaration när du får den och du behöver inte fylla i något själv men om din bank inte skickar vidare informationen så behöver du själv fylla i den. Om din bank fyller i uppgifterna så bör du dubbelkolla dem innan du skriver på deklarationen så att du är säker på att de har fyllt i rätt.

Skatten på ränteutdelningen är vanligtvis 30% och fylls i under ”Inkomst av kapital”. Det bör förtydligas att man inte betalar skatt för att man har ett sparkonto, utan man betalar skatt för ränteinkomsterna. Om räntesatsen exempelvis är 3% så är det alltså 0,9% av det som kommer gå till skatten. Man bör därför vara försiktig med sparkonton som har väldigt låg räntesats eftersom att det på grund av den i samband med andra ekonomiska förhållanden som inflation kan göra att pengarna man sparar istället förlorar sitt värde i längden.

  1. Sparar du som företag eller privatperson?

Många villkor för sparkonton kan variera beroende på om du vill spara som ett företag eller en privatperson. Kolla därför upp vilka sorters sparkonton som banken erbjuder och välj utifrån de behov som just du har. Om du är osäker så är det bättre att boka ett möte eller ringa in för att ställa mer frågor så att du bättre vet vilka sparkonton som banken erbjuder för just dig.

I många fall kan ett sparkonto för ett företag och en privatperson se nästan helt likadana ut. Skillnaden är oftast att det kan finnas en minsta insättning och bättre räntesats för ett företagskonto eftersom att de tenderar att spara större summor. Det innebär inte att du inte kan hitta en lika bra räntesats för ditt privata sparkonto utan det gäller att hålla ögonen öppna. Företagskonton kan också skilja sig i de allmänna villkoren vilket är därför det är viktigt att läsa de allmänna villkoren för just den bank och det sparkonto som du vill öppna.

  1. Vilka avgifter har ditt sparkonto?

Hos de flesta banker finns det inga avgifter för att öppna eller ha ett sparkonto men det finns en del som har avgifter. Om du vill försöka spara så mycket som möjligt så vill du dubbelkolla att sparkontot inte har några dolda avgifter som kan dyka upp när du öppnar sparkontot eller senare medan du sparar, speciellt om du planerar att spara under en längre tid.

De avgifter som man ofta hittar hos sparkonton är fasta avgifter, insättningsavgifter och uttagsavgifter. Ibland kan du hitta sparkonton som har en del avgifter men som har en bättre räntesats och om du vet att du inte kommer göra några uttag eller insättningar så kan ett sådant sparkonto vara bättre för dig. Om du dock vet med dig att du kommer behöva göra flera uttag under året så tjänar du mer om du väljer ett konto med fria uttag, eftersom att avkastningen oftast inte är så stor per år.

  1. Jämför olika banker och låneinstitut mot varandra för att hitta bästa räntan på sparkontot

Det viktigaste när du ska leta efter bästa räntan på sparkonton är att ge det tid och jämföra olika sparkonton. Du vill vara säker på att du väljer ett sparkonto som passar just dina behov och det kan såklart vara skönt att öppna ett sparkonto hos en bank du redan är kund hos idag men ta din tid och utforska andra möjligheter.

Diskutera både med din egen bank och kolla upp andra institut. Gör upp din plan med hur mycket du vill spara, hur länge du vill spara och hur mycket du kan lägga undan varje månad. Din plan borde också göra dig motiverad och för många är sparkonto ett första steg på att få ordning på ekonomin och göra planer för framtiden.

Det finns många olika verktyg och jämförelsesidor som du kan använda dig av och med Compricers jämförelseverktyg kan du se alla olika sorters sparkonton, deras räntesatser och bindningstid. Med Compricer kan du vara säker på att du får en bra och överskådlig blick på de olika konton det går att välja mellan och du kan känna dig tryggare när du fattar ditt beslut. Det kan vara svårt att veta vilka olika banker och konton det finns och med hjälp av Compricer får du en bra bild av just det.

Om du fortfarande är osäker så tveka inte att kontakta olika banker och institut och boka ett möte med dem för att lära dig mer om deras erbjudanden. Du kan också fråga dina nära och kära och se vilka sparkonton de använder sig av för att få tips och rekommendationer. Om du planerar att spara en stor summa pengar under en lång tid så vill du vara säker att du väljer en bank där du känner dig trygg och får den service du förväntar dig, så ta din tid med att fatta ditt beslut.

  1. Minsta insättning?

Du kan komma att hitta en del sparkonton som har väldigt bra räntesatser bara för att senare inse att det finns ett krav på minsta insättning. Om du redan har en del pengar sparade så kan detta vara ett bra alternativ för dig och du kan också utnyttja den högre sparräntan, men om du inte har så mycket pengar att lägga in den första gången så kan du istället behöva leta efter ett sparkonto där det inte finns något krav på minsta insättning. Ett annat alternativ är att du först sparar pengarna på egen hand, exempelvis i kontanter eller på ditt vanliga konto, för att sedan lägga in pengarna på ett bra sparkonto som har en minsta insättning.

Andra saker att tänka på

Det finns flera andra saker som kan vara bra att veta innan du väljer ditt sparkonto som inte täcks av tipsen nämnda ovan. Du bör exempelvis kolla upp om sparkontot som du är intresserad av har en uppsägningstid, vilket innebär att det kan finnas ett krav på att du måste vara kund och använda sparkontot minst under en viss period innan du kan säga upp kontot. Om du planerar att spara pengar under en kort tid så bör du inte välja ett sådant konto och om du planerar att spara under en längre tid och sparkontot har andra fördelar, som exempelvis en hög räntesats, så kan du välja ett sådant sparkonto.

Det finns många banker som kombinerar flera erbjudanden genom att exempelvis ge en bättre räntesats till kunder som redan använt sig av andra tjänster hos banken, som att låna pengar eller skaffa kreditkort. Om du redan har ett lån hos en bank eller använder dig utav en bank för andra behov som att göra överföringar så kan det vara värt att först ta ett snack med banken och se om du kan få till ett erbjudande med en bättre räntesats eftersom att du redan är en trogen kund.

Det finns flera banker och institut som också har en maxgräns på hur mycket pengar som kan sparas. Detta gäller oftast mindre banker och institut och om du planerar på att spara en stor summa under en längre tid så bör du inte välja en sådan bank. Summan för en maxgräns brukar vara runt 50 000 kronor men det kan också finnas andra maxgränser så kolla upp detta med banken innan du väljer ett sparkonto hos dem.

Nu när du vet mer om sparkonton så kan du också med hjälpa av verktyg eller enkel matematik räkna ut hur mycket du skulle kunna spara beroende på vilket sparkonto du väljer. Använd dig av en minsta insättning, exempelvis 10 000 kronor, och lägg på räntesatsen för 1 års tid och se hur mycket avkastning du kan få inom 1 år. Gör samma för olika summor, insättningar och perioder för att få en bättre bild av hur mycket du kan få ihop under en längre tids sparande och börja din resa mot en tryggare och bättre ekonomi redan idag.

Bankinformation

Sparränta: 0,65 – 1,50 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 3 år
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Max 1 000 000 kr
Fria uttag: Inga – Obegränsat
Spara med hög sparränta och på det sätt som passar dig bäst. Välj helt fria uttag eller bind ditt sparande. Oavsett hur du sparar kan du kostnadsfritt ta ut din intjänade sparränta varje månad.
Vårt sparkonto utsågs till Årets Konto 2015 av Privata Affärer.
Sparränta: 0,75 – 1,30 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 2 år
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Max 950 000 kr
Fria uttag: Inga – Obegränsat
Inga avgifter eller bindningstider och pengarna omedelbart tillgängliga.
Omfattas av den statliga insättningsgarantin. Ännu bättre sparränta om du är beredd att binda dina pengar för en viss tid.
Sparränta: 0,55 – 0,65 %
Räntans bindningstid: Rörlig ränta
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Obegränsat
Fria uttag: Obegränsat
Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god sparränta. Digital ansökan i 4 steg.
Sparränta: 0,00 – 0,70 %
Räntans bindningstid: Rörlig ränta
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Obegränsat
Fria uttag: Obegränsat
Bank Norwegian säljer enkla, standardiserade inlåning- och utlåningsprodukter via internet. Vi ska, med hjälp av teknologi och innovation, förse våra kunder med de bästa lösningarna för köp och användning av finansiella tjänster över internet.
Sparränta: 4,50 – 8,00 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 3 år
Insättningsgaranti: Nej
Sparkrav: 5 000 – 50 000 kr
Fria uttag: Inga – Obegränsat
ViaSpar Finans erbjuder förmånlig sparränta för både privatpersoner och företag. Välj mellan sparkonto med fria uttag eller bundet högräntekonto. Inga avgifter!
Öppna konto enkelt på nätet med e-legitimation och börja spara direkt!
Sparränta: 0,80 – 1,70 %
Räntans bindningstid: 3 mån – 36 mån
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: 25 000 – 950 000 kr
Fria uttag: Inga
Erik Penser Bank erbjuder tryggt sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti. Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift.
Sparränta: 6,50 – 10,00 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 3 år
Insättningsgaranti: Nej
Sparkrav: 1 000 – 50 000 kr
Fria uttag: Inga – Obegränsat
4spar AB erbjuder marknadens i särklass mest attraktiva sparform. Ditt sparkonto är helt avgiftsfritt och saknar bindningstid vilket betyder att du när som helst kan sätta in och ta ut pengar från ditt sparkonto.
Sparränta: 0,55 – 1,50 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 5 år
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Obegränsat
Fria uttag: Inga – Obegränsat
Hos Nordiska sparar du både säkert och smart till några av marknadens mest fördelaktiga villkor. Vi erbjuder fasträntekonton med löptider mellan 1-5 år. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Sparkonton
Sparkonton

.

Sparränta: 0,65 %
Räntans bindningstid: Rörlig ränta
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Max 5 000 000 kr
Fria uttag: Obegränsat
Flytta ditt sparande till Mitt spar hos Santander Consumer Bank så kan du förverkliga dina idéer i framtiden. Fria uttag, bra sparränta från första kronan och sparkonto öppnas smidigt och snabbt med BankID. Sparkontot skyddas av insättningsgaranti.
Sparränta: 0,50 %
Räntans bindningstid: Rörlig ränta
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Max 900 000 kr
Fria uttag: Obegränsat
Carnegie erbjuder ett flexibelt sparkonto med bra sparränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin
Sparränta: 0,70 – 1,05 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 12 mån
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Max 1 000 000 kr
Fria uttag: Inga – Obegränsat
Aros erbjuder löptider om 3, 6 och 12 månader för ett enkelt, smidigt och säkert sparande. Sparkontona täcks av den statliga insättningsgarantin med upp till 950 000 kr.
Sparränta: 0,60 – 2,25 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 7 år
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Max 5 000 000 kr
Fria uttag: Inga – Obegränsat
Marginalen erbjuder dig en hög sparränta som gäller från första kronan utan att du behöver binda ditt kapital. Våra sparkonton har inga avgifter och vi omfattas självklart av insättningsgarantin. Välkommen till Marginalen!
Sparränta: 0,00 – 0,90 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 2 år
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Obegränsat
Fria uttag: Inga – Obegränsat
* Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift
* Den statliga insättningsgarantin gäller per sparinstitut
Sparränta: 0,70 – 1,20 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 2 år
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: 500 – 10 000 000 kr
Fria uttag: Inga – Obegränsat
Collector Bank kan erbjuda goda villkor för dina sparade pengar. Våra konton har olika bindningstider och räntenivåer, men alla är enkla att förstå och du når lätt vår kundservice. Inga avgifter eller kostnader och all hantering via internet.
Sparränta: 0,75 %
Räntans bindningstid: Rörlig ränta
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Max 950 000 kr
Fria uttag: Obegränsat
AvidaSpar är det enkla sparkontot. Du får en hög sparränta från första dagen och första kronan, och sparkonto har heller inga avgifter eller bindningstider.
Sparränta: 6,60 – 10,00 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 3 år
Insättningsgaranti: Nej
Sparkrav: 1 – 50 000 kr
Fria uttag: Inga – Obegränsat
Vi är till för dig som vill ha högre avkastning på ditt sparande men samtidigt vill kontroll på dina pengar och själv kunna bestämma hur länge du vill investera dina sparpengar.
Sparränta: 4,04 %
Räntans bindningstid: Rörlig ränta
Insättningsgaranti: Nej
Sparkrav: 1 – 50 000 kr
Fria uttag: Obegränsat
Smidigt och enkelt sparande. Hög sparränta och utan avgifter. Med eller utan bindningstid. Tillstånd från Finansinspektionen. Skapa sparkonto online på 60 sekunder med ditt BankID.
Sparränta: 0,55 – 1,70 %
Räntans bindningstid: 0 mån – 3 år
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Max 950 000 kr
Fria uttag: Inga – Obegränsat
Hos HoistSpar kan du välja mellan både rörligt och fast sparkonto till konkurrenskraftiga räntor. Sparkontona omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Sparränta: 0,95 – 1,75 %
Räntans bindningstid: 6 mån – 120 mån
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: 10 000 kr – Obegränsat
Fria uttag: Inga
Bigbank erbjuder tryggt, enkelt och säkert sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti.
Sparränta: 0,75 – 1,05 %
Räntans bindningstid: Rörlig ränta
Insättningsgaranti: Ja
Sparkrav: Obegränsat
Fria uttag: Inga – Obegränsat

Passiv Inkomst

Ett sparkonto med hög sparränta är ett av de enklare sätten att tjäna pengar på passiv inkomst. Det är extremt tryggt och det kräver i princip inget arbete förutom att starta sparkontot.

Spartips

Här kan du hitta 100 olika spartips om du vill hitta sätt att fylla på mer pengar i ditt sparkonto.

Sparkonton – Vilka skatteregler gäller för ränteinkomster och utdelningar? 

Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift på den sparränta som du fått under inkomståret på ditt sparkonto. Sparräntan på sparkonto och liknande tillgodoräknas den 31 december. Räntan anses disponibel denna dag och ska därför tas upp i den deklaration som du lämnar året därpå. Skattesatsen är 30 procent.

Utdelning på aktier och fondandelar är skattepliktig. Skattesatsen är 30 procent.

Särskilda regler gäller för onoterade företag och fåmansföretag. Om dessa regler kan du läsa i broschyren Skatteregler för delägare i fåmansföretag, SKV 292.

Utdelning på utländska aktier eller på särskilda depåbevis redovisas före avdrag för den utländska skatten. I allmänhet betalas skatt på utdelningen i det land där det utbetalande bolaget finns. Den skatten får sedan räknas av från den svenska skatten i vissa fall. Du kan ansöka om en sådan avräkning i din deklaration. Bifoga i så fall kvitto på den betalda utländska skatten.

Recent Posts