Vilken veckodag var ett visst datum? | Framtida datum eller tidigare

Last Updated on February 10, 2024 by Maria

Vilken veckodag var ett visst datum?

Vilken veckodag var ett visst datum? Räkna ut vilket datum det är tex 90 dagar (eller vilken annat antal du vill) före eller efter dagens datum. … Ta reda på vilken veckodag det var ett visst datum. Svaret kommer att dyka upp längst ner i den lila rutan ovan.

Vilken veckodag var ett visst datum

En av de funktioner som funnits under såväl historien som i nutiden och som människan uppfunnit är veckodagar. De allra flesta kulturer runt om i världen använder sig av veckodagar och det vanligaste är att måndag och söndag är helgdagar medan måndag till fredag är vardagar.
De flesta räknar den tidsperiod vi befinner oss i med start från Kristus födelse. När det gäller veckan kring Kristus död har veckodagarna en stor betydelse. Då har nämligen torsdag, fredag och alla andra dagar en bestämd betydelse.
Att använda veckodagar är ett enkelt sätt att hålla koll på tiden. De används för att föra protokoll över vad som hänt i historien, samt för att kunna planera inför framtiden. Alla använder vi scheman för den kommande veckan, månaderna och åren. Du kan enkelt kolla i kalendern för att se vilken veckodag ett visst datum kommer att infalla på. För händelser som skett i historien är det dock lite svårare att hålla koll. Speciellt om det gäller något som skedde för länge sedan. Därför kan det vara bra att veta att du kan använda dig av en veckodagsräknare som den här ovan. Då kan du snabb ta reda på allt från vilken veckodag du föddes på till vilken veckodag som det andra världskriget avslutades på.

Algoritmer räknar veckodagar digitalt

Att veta vilken veckodag något skett på är intressant. Med en enkel algoritm kan veckodagsräknare snabbt och enkel informera om vilken veckodag ett visst datum haft. Alla veckodagsräknare är baserade på samma enkla algoritm för hur de ska räkna ut datumens dagar. På så sätt har de aldrig fel.

Skottår var fjärde år

Att själv räkna ut i huvudet vilken veckodag ett visst datum inträffade kan dock vara lite svårare. Alla månader har olika många dagar, och dessutom får du inte glömma att det var fjärde år är skottår, vilket innebär att en extra veckodag tillkommer det året.
Det tar straxt över 365 dagar för jorden att snurra ett varv runt solen, därav alla årstider. Enligt vår moderna kalender tar det dock exakt 365 dagar. För att jämna ut detta har man därför infört ett skottår var fjärde år. Med en extra dag var fjärde år, alltså 366 dagar, har man löst problemet.
De år som är skottår är bland annat 2004, 2008, 2012, 2016, 2020 och så vidare. Det finns dock ett viktigt undantag här och det är att ett år med jämnt hundratal, till exempel 1900 och 2100 inte kan vara skottår. Detta jämnas dock ut då varje fyrahundrade år är ett skottår, alltså 2000 och 2400.

Så beräknar du veckodagar

Hur ska du då veta vilken veckodag ett visst datum är? En veckodag återkommer var sjunde dag. Om det är onsdag idag kommer det att vara onsdag även om sju dagar. Denna princip gäller oavsett vilket datum det är. Skottår må tillföra ett extra datum i slutet av februari, men cirkeln med återkommande veckodagar följs alltid.
Om det idag är den 10 oktober 2018, då är det en onsdag. Därmed kommer även den 17:e och 24:e oktober 2018 vara en onsdag, då dessa datum inträffar exakt sju och fjorton dagar efter den 10 oktober. Under året passerar 365 dagar om det inte är skottår. Om du delar 365 dagar med 7 veckodagar får du 52. Eller närmare bestämt, du får 52 veckor plus en dag. Vi har alltså 52 veckor per år. 52 veckor efter den 10 oktober 2018 är det ytterligare en onsdag. Därmed måste 52 veckor plus en dag vara en torsdag. Den 10 oktober 2019 är alltså en torsdag.

Doomsdaymetoden

Om du vill beräkna veckodagar med huvudräkning kan du använda dig av Doomsdaymetoden. Denna metod är framtagen av en amerikansk matematiker. Metoden utgår från principen att vissa dagar, så kallade Doomsdagar, alltid infaller på exakt samma veckodagar under ett år.
Till exempel den 4/4, 6/6, 8/8, 10/10 och 12/12 har alltid samma veckodag. Dessa fem månader är enkla att minnas med sina karakteristiska datum. För ytterligare fem månader kan man repetera ramsan ”Working nine to five at Seven-Eleven”. Då lär man sig nämligen att den 9/5, 5/9, 7/11 och 11/7 har samma veckodag under ett års tid. Den veckodag dessa dagar infaller på är samma som den sista februari oavsett om det är vanligt år med 28 dagar eller skottår med 29 dagar.
Det finns dock två månader som behöver lite speciella regler enligt Doomsdaymetoden. Dessa är den 31 januari samt den 7 mars som är samma veckodag som den sista februari. Undantaget är om det är skottår, då är den nämligen den 1 februari samt den 7 mars som är samma veckodag som den sista februari.
När man känner till alla dessa datum, samt dagens veckodag, är det enkelt att räkna ut årets alla veckodagar genom enkel huvudräkning.

Veckodagarnas historia

7 veckodagar per vecka, 4 veckor per månad, 52 veckor per år och otaliga år. Veckodagar är en funktion som går i en cirkel som ständigt förnyas. Måndag blir till tisdag som blir till onsdag etcetera. Antalet datum är däremot såväl som ojämna varje månad och just därför har samma datum aldrig samma veckodag varje månad.
Veckodagarna har alla fått sina namn efter något speciellt. Måndag betyder månens dag, tisdag betyder Tyrs dag, onsdag betyder Odens dag, torsdag betyder Tors dag, fredag betyder Frejas dag, lördag betyder lögurdagen och söndag betyder Sunnas dag. Det är alltså bland annat gudar som har spelat in när veckodagarna fick sina namn.
Veckodagar började användas redan i Babylonien eller Egypten och har därmed funnits med under många hundratals år. Det var de gamla grekerna som gjorde kopplingen mellan de sju himlakropparna de kunde se på himlen med sju veckodagar. De sju himlakropparna var solen, månen samt fem planeter. Dessa planeter var de som var synliga för blotta ögat, alltså Venus, Merkurius, Mars, Jupiter och Saturnus.

Speciella dagar

Veckodagar och datum har alltid haft olika betydelser i människans liv. Alla vet att söndagen är den dagen man vilar på. Måndag till fredag däremot, då är det arbete som gäller. Även datum har fått en viss betydelse. Till exempel är Jesus födelse den 24 december en extra viktig dag för religionen och av en kulturell betydelse.
Ett annat datum, som kommer i kombination med en veckodag, som har fått en extra betydelse är fredag den 13:e. Denna dag anses vara oturens dag. Nummer tretton har alltid ansetts bringat otur och speciellt i kombination med fredagar. Hur ofta återkommer dock denna kombination? Jo, enligt en matteformel är det 14,25 % chans att den 13:e infaller på en fredag under en fyrahundraårsperiod.

Vilken veckodag föddes jag?

När du väl har fått reda på vilken veckodag du föddes, kan du läsa vad “horoskopet säger”. På nätet hittar man en mängd sajter för detta om man finner det intressant. I räknaren ovan kan du få reda på vilken dag i veckan du är född.

Leave a Reply