Världens 20 största länder – (Baserat på både Yta & BNP)

Last Updated on February 10, 2024 by Håkan Samuelsson

Världens 20 största länder. Världens största länder sett till ytan är Ryssland, Kanada och USA. Nedan finns en lista på de 20 största länderna i världen sett till yta men också sett till BNP.

Men vad krävs egentligen för att ett geografiskt område ska kunna definieras som ett eget land? Hur definierar man länder som lyder under ett annat land?

Det krävs självständigt politiskt styre

Vi har naturligtvis svaret på dessa frågor. För att få lov att definieras som ett eget, självständigt land krävs det att det finnas ett självständigt politiskt styre i landet. För att tydliggöra skillnaden mellan ett självständigt och ett icke självständigt land väljer vi att statuera exempel med Kina och Tibet.
Kina definieras som ett eget land eftersom det landet har ett självständigt styre. Tibet däremot är ett icke självständigt land, då Tibet styrs av just Kina. Ett annat exempel är Grönland och Danmark, där Danmark definieras som ett eget land medan Grönland styrs av Danmark. Dock är det värt att påpeka att såväl Grönland som Tibet arbetar hårt och framgångsrikt för att bli självständiga, och därmed egna, länder.

världens största länder
världens största länder

Om listan

Nedan presenteras en lista över världens 20 största länder sett till ytan, som inkluderar landareal, vattendrag och sjöar. Siffrorna i vår lista är hämtade från FN:s (Förenta Nationerna) statistik över ländernas invånarantal och arealer som de såg ut 2017.

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
aktieportföljer
preferensaktier
swingtrading
daytrading
Fonder

Världens 20 största länder – listan (landyta)

Plats 20

Land: Peru
Yta: 1 285 216 km2
Huvudstad: Lima
Om: Peru är ett land rikt på guld och koppar som spelar en stor roll för landets export. Historiskt sett är även fiske och jordbruk viktiga näringar och här odlas både kaffe och sockerrör.
Peru har haft stora ekonomiska problem, mycket på grund av väderkatastrofer och arvet från tidigare militärregimer. Numer är ekoturismen mer utvecklad och det går att uppleva stora områden orörd natur och vacker regnskog genom vandringar ibland annat Machu Picchu, Cusco och Huaraz. Även Titicacasjön är ett populärt och känt turistmål.

 

Plats 19

Land: Mongoliet
Yta: 1 564 116 km2
Huvudstad: Ulan Bator
Om: Det som en gång var världshistoriens största rike, grundat av den numera legendariske Djingis Khan, föll samman i mitten av 1300-talet och Mongoliet kom istället att styras av Kina. 1924 utropades landet till folkrepublik, efter det att kineserna fördrivits från Mongoliet i samband med inbördeskriget i Ryssland. 1961 blev Mongoliet medlem i FN och efter drygt sjuttio års kommunistiskt styre håller man nu på att bygga upp en demokratisk regering i landet.

Plats 18

Land: Iran
Yta: 1 648 195 km2
Huvudstad: Teheran
Om: Iran är med sina omkring 80 miljoner invånare världens artonde största land sett till ytan. Iran gränsar till bland annat Armenien, Kazakstan, Ryssland, Azerbajdzjan, Pakistan och Afghanistan. Närheten till Persiska viken, Kaspiska havet och Omanbukten gör att landet är en viktig del av världsekonomin sett till energisäkerhet och naturtillgångar (främst naturgas och petroleum).

Iran världens största länder

 

Plats 17

Land: Libyen
Yta: 1 759 540 km2
Huvudstad: Tripoli
Om: Libyen gränsar till Egypten, Sudan, Tchad, Niger, Algeriet, Tunisien och Medelhavet. Landet består till 90% av öken och är Afrikas fjärde största land (sett till ytan). Då vattenbrist är ett av landets största miljöproblem håller man som bäst på att bygga upp stora vattenreservoarer i vad som kallas ”världens största vattenprojekt”.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om:
utdelningsaktier
bra fonder
bra aktier
indexfonder
Aktier

Plats 16

Land: Sudan
Yta: 1 861 484 km2
Huvudstad: Khartoum
Om: Sudans landskap präglas mycket av Nilen som flyter från norr till söder, samt av höga berg och sandöknar. Sudan har ett mycket hett klimat med sparsam vegetation i norr och tropisk skog i söder. Precis som i Libyen har man problem med otillräcklig tillgång på färskvatten och många vilda djur är hotade på grund av otillåten och överflödig jakt.

Plats 15

Land: Indonesien
Yta: 1 910 931 km2
Huvudstad: Jakarta
Om: Indonesien har världens största muslimska befolkning, och är med sina omkring 260 miljoner invånare världens fjärde folkrikaste land. Landet består av öar och var en mycket viktig handelsregion redan på 600-talet. Den mest befolkade ön, Java, ligger nordväst om Australien, i övrigt gränsar Indonesien till bland annat Malaysia, Filippinerna, Singapore och Papua Nya Guinea.

Plats 14

Land: Mexiko
Yta: 1 964 375 km2
Huvudstad: Mexiko City
Om: Mexiko, eller Mexiko Förenta Stater som är landets officiella namn, har omkring 130 invånare. I mitten av 80-talet var Mexiko världsledande när det gällde framställning av silver, medan det numer är främst biltillverknings, – bygg- och tjänstesektorn som växer.
Ifrån Mexiko är det en ständig strid ström av människor som försöker ta sig över gränsen till USA. Gränsen är cirka trehundra mil lång och genomkorsas av två stora bergskedjor, något som ställer till problem för många människor som är på flykt.

Mexiko - Världens största länder
Mexiko – Världens största länder

Plats 13

Land: Saudiarabien
Yta: 2 206 714 km2
Huvudstad: Riyadh
Om: Saudiarabien är, med sina drygt 32 miljoner invånare, Mellanösterns största land sett till folkmängd. Saudiarabien ligger till största delen på den Arabiska halvön, och i princip hela landet präglas av ökenklimat. Längs den sydvästra kusten som vetter mot Röda havet bor människor mer samlade i städer.

Plats 12

Land: Danmark (inklusive Grönland och Färöarna)
Yta: 2 210 400 km2
Huvudstad: Köpenhamn
Om: Skulle Grönland definieras som ett eget land, skulle landets yta mäta 2 166 086 km2. Räknar man däremot Grönland och Färöarna till Danmark uppgår ytan till ovan nämnda siffra.. Trots att Grönland sedan länge har politiskt självstyre (se fotnot) är det Danmark som har huvudansvaret för landets utlandspolitik, statsfinanser och säkerhet.
I Danmark heter den lagstiftande makten Folketinget och det är monarkens uppgift att, utifrån folkvalda representanter i Folketinget, utse landets statsminister. Danmark styrs enligt ett parlamentariskt system, vilket innebär att regeringen är högst ansvarig för Folketinget.

Plats 11

Land: Demokratiska Republiken Kongo (mer känt som bara Kongo) 
Yta: 2 344 858 km2
Huvudstad: Kinshasa
Om: Demokratiska Republiken Kongo, tidigare Zaire, är nog mer känt för allmänheten som Kongo-Kinshasa. Med sina omkring 80 miljoner invånare är det Afrikas näst största land.
Kongo drabbades hårt av olika inbördeskrig under åren 1998–2003, och tyvärr är många områden fortfarande våldshärjade. Trots det finns här också mycket skönhet, inte minst i form av de vackra regnskogarna.

Plats 10

Land: Algeriet
Yta: 2 381 741 km2
Huvudstad: Alger
Om: Algeriet är inte bara Afrikas största land utan också ett av världens torraste länder. Detta beror på att enorma mängder landyta täcks av Saharaöknen.
Majoriteten av Algeriets omkring 40 miljoner invånare bor längs landets norra kust som gränsar till Medelhavet och på andra sidan vattnet, Spanien. Algeriet har också två bergskedjor som genomkorsas hela landet, något som ger utlopp för regelbundna jordbävningar.

Plats 9

Land: Kazakstan
Yta: 2 724 902 km2
Huvudstad:
Om: Kazakstan är världens nionde största land men har trots det endast omkring 18 miljoner invånare. Kazakstan har bara varit ett självständigt land sedan 1991, då man lyckades slå sig fri från forna Sovjetunionens styre.
Landet har ett varierat klimat och tydliga årstider. Även naturen är varierande, med allt ifrån höga berg till stora gräsmarker och vidsträckta stäpper. Trots sin relativt stora landyta har landet endast omkring 18 miljoner invånare.

Plats 8

Land: Argentina
Yta: 2 796 427 km2
Huvudstad: Buenos Aires
Om: Med sina drygt 45 miljoner invånare är Argentina Sydamerikas näst största land. Fram till 1959 tillhörde även delar av Antarktis landet, men tack vare undertecknande av det så kallade Antarktisfördraget fick alla länder, inklusive Argentina, avstå sina delar av Antarktis.
Argentina har ett tempererat klimat, vilket innebär att det påminner mycket om klimatet i stora delar av Europa. I Sydamerika som helhet bjuds det på stor variation när det gäller olika typer av natur, mycket tack vare blandningen mellan ett subtropiskt och ett subarktiskt klimat.

Plats 7

Land: Indien
Yta: 3 287 263 km2
Huvudstad: New Dehli

Om: Indien, eller Republiken Indien som är landets officiella namn, är världens sjunde största land sett till ytan. Det är också världens näst mest befolkade land med sina cirka 1,5 miljarder invånare. Indien är ett mycket bergigt land, men här finns också vidsträckta slätter och öknar, vackra sandstränder och frodiga regnskogar. Klimatet är antingen torrt eller fuktigt och mestadels varmt, förutom i de bergigare delarna.
Indien gränsar till bland annat Kina, Nepal, Pakistan och Bangladesh och ligger även nära såväl Sri Lanka som Indonesien och Maldiverna. Indien är minst sagt ett mångkulturellt land, vilket inte minst märks genom alla olika religioner som samsas här. Faktum är att såväl Hinduism, Jainism, Buddhism och Sikhism uppstod i Indien, och senare kom även Kristendom, Judendom och Islam.

Plats 6

Land: Australien
Yta: 7 692 024 km2
Huvudstad: Canberra
Om: Australien består till stor del av invandrade Européer som invaderade till landet under större delen av 17- och 1800-talet. Här bor också en stor mängd asiater, medan aboriginerna endast utgör en liten del av befolkningen numer.
Australien bjuder på ett blandat klimat; i de sydvästra delarna är det tempererat klimat, medan det är avsevärt mycket varmare i övriga delar av landet. Mitt i landet finns vidsträckta öknar, vilket resulterat i mycket låg befolkningstäthet i dessa områden. Runt omkring öknarna finns gott om grässlätter och skogar, medan öknen sträcker sig ända ut i havet i nordväst. Öster om det området går det att njuta av undersköna regnskogar.

Plats 5

Land: Brasilien
Yta: 8 515 767 km2
Huvudstad: Brasília
Om: Det största landet i Sydamerika och världens femte största land. Med sina drygt 208 miljoner invånare är det dessutom världens femte mest befolkade land.
Regnskog är typiskt för Brasilien; Amazonas regnskog täcker i princip hela nordvästra delen av landet. För övrigt täcks landet i huvudsak av vanlig skog och växtlighet. Klimatet är tropiskt förutom längst söderut, där man har ett så kallat tempererat klimat.

Plats 4

Land: Folkrepubliken Kina
Yta: 9 600 000 km2
Huvudstad: Peking
Om: Störst av alla länder i Asien och fjärde största landet i världen sett till befolkningsmängden som uppgår till cirka 1,5 miljarder människor. Såväl Tibet som Taiwan lyder också (ofrivilligt) under Kinas politiska styre. Naturen i Kina är minst sagt varierande, med stora skogar i sydost och gräsmarker, öknar och stäpper i nordväst.
Mellan 1979 och 2015 (cirka) hade Kina en policy som gällde barnafödande som innebar att landets invånare endast fick lov att skaffa ett barn per hushåll. Bröt man mot policyn kunde man få dryga böter och många barn, i synnerhet flickor, adopterades bort, övergavs eller till och med dödades. 2015 började denna policy så sakteliga suddas ut då landets styrande politiker insett att det numer finns för många pojkar/män i förhållande till flickor/kvinnor i Kina.

Plats 3

Land: USA (eller Amerikas Förenta Stater) 
Yta: 9 833 517 km2
Huvudstad: Washington D.C.
Om: USA med sina drygt 320 miljoner invånare är världens tredje mest befolkade land, efter Kina och Indien. USA är indelat i 50 olika stater, där både Hawaii och Alaska är inräknade.
Då USA är ett stort och vidsträckt land finns det flera olika klimatzoner, där de norra delarna av den amerikanska västkusten påminner mycket om Sveriges västkust, i synnerhet i områdena runt San Francisco och upp mot Sacramento.
De södra delarna av USA:s västkust däremot påminner mer om Medelhavet och klimatet där, medan landets östra delar är plattare med ett subtropiskt klimat i söder, och ett tempererat klimat i norr.

Plats 2

Land: Kanada
Yta: 9 984 670 km2
Huvudstad: Quebec
Om: Kanada har 36 miljoner invånare och majoriteten av dessa bor i närheten av gränsen till USA. Det kanske inte alla känner till är att Storbritanniens drottning, Elizabeth II, är landets monark, även om Kanada definieras som ett eget land. Även om drottningen har viss makt är det ändå Kanadas parlament som styr landet.
Kanada är till stora delar täckt av barrskog och de norra delarna består av stora arealer av tundra som kan vara snötäckt året runt. Längs de kustnära områdena nära USA påminner klimatet om Sveriges klimat, och i de mellersta delarna är det stora skillnader mellan sommar och vinter.

ryssland världens största länder
Ryssland – Världens största land

Plats 1

Land: Ryssland
Yta: 17 098 246 km2
Huvudstad: Moskva
Om: Ryssland, som spänner över stora delar av Europa och hela norra Asien, är med god marginal, världens största land. I Ryssland bor det cirka 140 miljoner invånare, vilket gör det till världens nionde folkrikaste länder.
Landet består av flera stora och platta områden med stäpp i söder, barrskog i mitten och tundra i norr. Ryssland har också enorma bergskedjor, mängder med sjöar, åar och vattendrag. Större delen av landet har tempererat klimat, medan det i Sibirien råder ett subarktiskt klimat vilket innebär enormt kalla vintrar och mycket snö. Längst i norr råder det ett arktiskt klimat, och även här ligger snön i princip året om.
Mellan 1721–1953 var Grönland en dansk koloni och därefter motsvarande ett län fram till 1979. Samma år hölls en folkomröstning som gav Grönland politiskt självstyre, vilket gör att Grönland idag räknas som ett självstyrande territorium.


Världens 10 största länder sett till BNP

Som en jämförelse till ovanstående lista följer en något kortare lista över världens 10 största länder sett till bruttonationalprodukten, BNP mätt i amerikanska dollar (USD).
Denna lista ser ut enligt följande:

Plats 10

Land: Kanada
BNP: 1 529 760 miljoner

Plats 9

Land: Brasilien
BNP: 1 798 622 miljoner

Plats 8

Land: Italien
BNP: 1 850 735 miljoner

Plats 7

Land: Indien
BNP: 2 263 792 miljoner

Plats 6

Land: Frankrike
BNP: 2 466 472 miljoner

Plats 5

Land: Storbritannien
BNP: 2 629 188 miljoner

Plats 4

Land: Tyskland
BNP: 3 479 232 miljoner

Plats 3

Land: Japan
BNP: 4 936 543 miljoner

Plats 2

Land: Folkrepubliken Kina
BNP: 11 232 108 miljoner

Plats 1

Land: USA
BNP: 18 624 450 miljoner

https://samuelssonsrapport.se/nordens-storsta-stader/

Leave a Reply