Tips för att skydda sin kryptovaluta

  • Post author:
  • Post category:Krypto
You are currently viewing Tips för att skydda sin kryptovaluta

Last Updated on February 10, 2024 by Maria

Marknaden för kryptovaluta är idag värd kring 350 miljarder dollar. Endast en liten del av den enorma summan skulle betyda en livstid av finansiell säkerhet för den enskilda personen. På grund av krypovalutans lovande framtid har många investerare satsat på digitala valutor och ägnar sig åt arbitrage trading.

Trots att många använder bitcoins för att skydda sin finansiella integritet, kommer inte valutan utan säkerhetsrisker. Hackare som försöker lägga beslag på kryptovaluta genom att använda sig av illegala metoder kallas för kryptovalutahackare, på engelska crypto currency hackers, och de använder flera olika tekniker för att stjäla från de som investerat i bitcoins. Under 2018 stals minst 2000 dollar per minut av hackare. Denna statistik visar tydligt att man gör bäst i att förbättra sin cybersäkerhet för att skydda sin digitala plånbok.

Hur hackare stjäl kryptovalutor

Attacker mot växlingskontor för digital valuta

kryptovalutor är svåra att spåra till en person har stöld av dessa blivit fokus för hackare och cyberkriminella. För att maximera sina vinster fokuserar kriminella på attacker mot så kallade crypto exchanges. Dessa växlingskontor hanterar valutor från så många som tusentals eller till och med miljoner användare.

Då växlingstjänsten måste finns tillgängligt för användare konstant, är användarnas plånböcker uppkopplade till nätet. Detta innebär ett flertal risker då en uppkopplad plånbok kan utsättas för cyberattacker av flera olika slag. En enda attack mot en crypto exchange kan innebära förlusten av hela plånboken.

Attacker mot individens dator

Hackare använder vanligtvis malware och ransomware för att attackera datorer. Malware gör det ofta möjligt att information från den attackerade datorn når den kriminella, medan ransomware stänger ute ägaren av datorn från sina egna filer.

Föreställ dig en situation där din privata nyckel är lagrad på din dator och en cyberkriminell installerar ett malware i ditt system. Din privata nyckel, vilken är den enda koden du har för att få tillgång till dina digitala valutor läcks då och din valuta stjäls.

Social engineering

Det som kallas social engineering kan även drabba de som investerar i kryptovaluta. Bland dessa attacker räknar man in spearphising eller phishing. Ägnar sig en kriminell åt spearphising är dessa attacker riktade mot just en specifik individ som ofta äger stora summor i krypovaluta.

Båda sorters attacker innebär att man skapar falska hemsidor för att stjäla detaljer om kryptovalutan. Attackerna utförs vanligtvis via mejl.

Att sända ett ransomware via mejl är även det en sorts social engineering. Offren för denna sorts attacker har ofta valts ut av hackarna efter intensiv online-spårning.

Skydda din digitala plånbok från cyberkriminella

p en hårdvaruplånbok

Om du inte aktivt handlar med kryptovaluta och du är en långtidsinvesterare kan du överväga att använda en hardware wallet, eller hårdvaruplånbok. Dessa plånböcker gör det möjligt att hålla dina nycklar säkra och endast synliga för dig.

Dessa plånböcker använder även avancerade krypterade koder som kontrollerar tillgången till nycklarna. Om din hårdvaruplånbok stjäls eller tappas bort, eller någon annan försöker få tillgång till nycklarna, kommer din PIN-kod skydda dig genom att förstöra plånboken. Detta förstås utan att innehållet och investeringen skadats.

Hårdvaruplånböcker är också säkrade mot de flesta sorts cyberattacker.

Använd en multi-signatur address

En multi-signatur address innebär att det krävs flera signaturer för att få tillgång till en plånbok. Det vill säga, om din privata nyckel stjäls, kan inte en hackare ta sig in i din plånbok utan den andra nyckeln.

Många kryptoplånböcker använder endast enkla nycklar, vilket sätter kontot i större risk om någon skulle försöka hacka det.  Många större bolag som ägnar sig åt handel av kryptovaluta använder multipla nycklar då detta både är säkrare eftersom nycklar kan kontrolleras av olika anställda, samt då det anses mer demokratiskt. Innan en summa överförs måste ett visst antal nycklar i nätverket godkänna transaktionen.

Använd en VPN

Många som investerar i kryptovaluta gör så för att skydda sitt privatliv och sin integritet. En VPN ökar möjligheten till privat handel ytterligare genom att skapa en tunnel mellan användarens dator och nätverket denne är uppkopplad mot. På detta sätt kan inte tredje parter se eller spåra informationsflödet.

En VPN ändrar användarens IP-address och förhindrar hackare från att spåra både aktivitet och betalningar. Det skyddar även användaren från cyberkriminella som använder sig av spear phishing och ransomware. För användarens säkerhet erbjuder de främsta VPN-tjänsterna även betalning med bitcoin.

Bitcoin erbjuder en betydande fördelar när det kommer till integritet, i jämförelse med centraliserade och reglerade betalningstjänster som förlitar sig på kredit – ett system som är uppbyggt för att lagra stora mängder personliga data. Det är av denna anledning många accepterar Bitcoin som betalningsform.

Var medveten om phishing och ransomware

Var försiktig närhelst du tar emot ett mejl som innehåller en extern länk. Innan du öppnar ett mejl, kontrollera att du känner igen avsändaren. Kontrollera även adressen mejlet är sänt från och att det stämmer exakt överens mot den domän du förväntar dig att få mejl från.

Undvik att klicka på bilder eller ladda ner bilagor från avsändare du inte litar fullt ut på.

Installera ett antivirus

Antivirus är utformat för att stoppa och upptäcka malware som finns på din dator. Dessa program kommer skydda din dator från att skada datorn och sända information till en hackare. Försäkra dig om att du håller ditt antivirus uppdaterat konstant.

Med dessa tips i åtanke skapar du en säkrare digital plånbok och ett tryggare sätt att investera i kryptovaluta!