Sydamerikas 10 största städer – Störst stad i Sydamerika

Last Updated on February 10, 2024 by Maria

I fantastiska Sydamerika finns det ett stort antal länder och de flesta av dessa har riktigt stora städer där landets invånare samlas. Men vilka städer är egentligen de tio största på den sydamerikanska kontinenten. Har du till exempel koll på att hälften av de tio största städerna i Sydamerika ligger i Brasilien? Det är dags att kika på vilka städerna är samt lite intressant fakta om dem. Häng med på vår resa genom Sydamerika när vi upptäcker vilka städer som har högst antal invånare. Beräkningen av städernas invånare skedde år 2015.

Plats 10: Fortaleza

På plats nummer tio över kontinentens största städer finns en lite mer okänd stad, nämligen Fortaleza i Brasilien. Här bor det 2 591 188 miljoner människor. Stadens namn betyder ”fästning” och staden är döpt efter ett stort holländskt fort. Fortaleza ligger i nordöstra Brasilien vid Atlantens kust och endast fyra grader söder från ekvatorn, vilket innebär att det här råder bra väder året runt. I Fortaleza finns fina stränder och här blandas storstadslivet med en avslappnad levnadsstil för turister.

Plats 9: Brasilia

Det är Brasiliens huvudstad Brasilia som får inta den ärade niondeplatsen på vår lista över de tio största städerna i Sydamerika. I Brasilia bor det 2 914 087 miljoner invånare och staden är ett viktigt administrativt centrum i landet. Brasilia har funnits på Unescos världsarvslista sedan 1987. Här finns det mycket att besöka och landet har mängder av moderna byggnader. Staden ligger mitt i det stora Brasilien och grundades så sent som 1950 med syftet att bli landets nya huvudstad.

Plats 8: Salvador

På åttonde plats hittar vi ännu en stad i Brasilien. Nu är det ingen mindre än Salvador som tar sig in på listan med sina 2 921 087 miljoner människor. Salvador ligger placerat på en liten halvö vid Atlantkusten och har en viktig hamn. Här har det bott invånare sedan 1549 då staden grundades och Salvador var fram tills mitten av 1700-talet huvudstaden i Brasil. För turister har Salvador härliga karnevaler, 350 kyrkor, Brasiliens första katedral och ett härligt väder. Här finns dock även utbredda slumområden med en låg levnadsstandard för dess invånare.

Plats 7: Buenos Aires

Sydamerikas sjunde största stad är ingen mindre än Buenos Aires som ligger i vackra Argentina. Här bor det 2 054 267 miljoner människor i staden som sedan 1880 är Argentinas huvudstad. Buenos Aires ligger på landets östra kust vid Atlanten. Den grundades redan 1536 av spanska kolonisatörer.

Staden är det ekonomiska hjärtat i landet och även viktig för industri och handel. Här finns en stor hamn och en stor del av befolkningen har utvandrat från Spanien och Italien. Buenos Aires är en riktig kulturstad med en riktigt stort mängd teaterscener, museer och biografer, alltså perfekt för dig som är en kulturell turist.

Plats 6: Caracas

På sjätte plats hamnar en stad i Venezuela, nämligen Caracas. Detta är landets huvudstad och här bor 3 289 886 miljoner invånare. Caracas ligger längs med flodbanken vid Guairefloden i landets norra delar. Inklämd i en dalgång ligger staden bara tio kilometer från det karibiska havet. Med en höjd på 1 000 meter och ekvatorn har Caracas ett behagligt klimat året runt.
Caracas är en modern stad och ett viktigt centrum i landet. Det finns dock även stora slumområden och staden har drabbats av landets ekonomiska kriser på senare tid.

Plats 5: Santiago

Chiles huvudstad Santiago, vars officiella namn är Santiago de Chile, är den femte största staden i Sydamerika. Här bort det 5 507 282 miljoner människor och staden anses vara en riktig världsstad. Här har invånarna en hög levnadsstandard och staden ligger inbäddad mellan vackra snötäckta berg i bergskedjan Anderna. Santiago ligger långt nere i Sydamerika och här råder det evigt vårväder, om än något varmare under de torra somrarna, som är samma månader som den svenska vintern.

Plats 4: Rio de Janeiro

Rio Janeiro intar femteplatsen på vår lista över störst städer i Sydamerika. Här bor 6 476 631 miljoner människor. I hela stadens storstadsområde bor det dock över 12 miljoner människor. Rio de Janeiro är en av de mest välkända städerna i landet, mycket tack vare dess stora karneval som hålls varje år.

Brasilien finner du vid landets sydöstra kust och här finns den världskända statyn Cristo Redentor som blickar ut över staden. Rio de Janeiro ligger inlindad i en tät, tropisk regnskog och bidrar till en härlig känsla i staden. Visste du att stadens namn på svensk betyder januariflod?

Plats 3: Bogotá

På listans tredje plats finner vi Bogotá som ligger mitt i Colombia. Detta är landets huvudstad och är bor 7 862 277 miljoner invånare. Staden ligger vackert beläget med höga bergstoppar som omgärdar den. Bogotá är nämligen en stad som byggts på en platå mitt i Anderna.

Bogotá är ett populärt turistmål och den vanligaste utgångspunkten för alla som vill upptäcka landet. Här finns det en del kåkstäder med gängkriminalitet men Bogotá anses ändå vara en säker stad att besöka. Staden grundades 1538 och dess ursprungliga namn var Santa Fe de Bogotá.

Plats 2: Lima

Sydamerikas andra största stad ligger i Peru och heter Lima. Här bort det hela 8 894 412 miljoner människor och staden är tätbefolkad. Lima är landets huvudstad och därmed ett viktigt politiskt och ekonomiskt centrum.

Lima ligger vid stillahavskusten, inklämd i en dal mellan tre stora floder som rinner genom landet. Lima har varit en viktig stad ända sedan spanska kolonisatörer kom hit. Här finns en av de äldsta institutionerna för utbildning i den nya världen. Lima är nämligen hem till National University of San Marco som grundades så tidigt som 1551.

Plats 1: São Paulo

Den absolut största staden i Sydamerika om man ser till folkmängd är São Paulo som ligger i Brasil. Stadens invånarantal nådde 2015 upp till 12 038 175 miljoner invånare, vilket alltså är långt fler än den andra staden på vår lista. Brasilien är det största landet i Sydamerika och har en riktigt stor befolkning. I landet bor hela 211 miljoner invånare Därför är det inte konstigt att São Paulo blir den femte brasilianska staden på listan, med nästan 6 % av landets invånare. São Paulo är dessutom den tolfte största staden i världen.
Här finns fantastiska historiska monument, såväl från kolonialtiden som från urinvånarnas tid då indianer var de enda som bodde i landet. São Paulo är en viktig stad för finans, konst, handel och underhållning. São Paulo ligger vid landets östra kust, mot Atlanthavet. Om du vill besöka São Paulo hålls här varje år mängder av festivaler och här bor mängder av internationella invånare vilket ger staden en internationell känsla.

Leave a Reply