10 Största staterna i USA (folkmängd och yta) – Störst stat i USA

Last Updated on February 10, 2024 by Kuriosa

USA är ett stort land. I själva verkat kan man fråga sig om det är enbart ett land eller om det är flera olika. Landet är uppbyggt av 50 stater, alla med sin egen unika karaktär. Från Florida och Texas i söder till Minnesota i norr, och från North Carolina på östkusten till västkustens Kalifornien. Alla bjuder på sin egen skiftande natur, sin kulturella särprägel och sin särskiljande dialekt.

Oavsett hur mycket eller hur lite vi vet om de olika staterna är det något vi kanske har mindre koll på, nämligen hur stora de är. Visst, vi ser på kartan ungefär hur mycket landyta de tar upp, men det säger inte allt. Hur tättbefolkade är staterna, och hur många människor bor det i var och en av dem?

Nedan följer de 10 största staterna i USA – först vad gäller folkmängd, och därefter yta. Kanske är det något av faktan som överraskar. Borde exempelvis inte New York komma högst upp vad gäller folkmängd med tanke på att staden New York är så stor? Slående är också att Alaska som är står som klar segrare vad gäller storlek, hamnar på 49:e plats efter invånarantal. Ytterligare något annan vi ser är att delstaterna på östkusten är de som leder överlägset när man mäter efter befolkningstäthet.

10 största staterna i USA efter befolkning

Så hur ser då tio i topp-listan ut för landets mest befolkade stater? Vilka är det som lockar flesta människor att bosätta sig där?

10. Michigan

Antal invånare: 9 986 857

På tionde plats över USA största stater hittar vi Michigan. Den ligger i nordöstra USA, omgiven av sjöar och granne med Kanada. Den kan också skryta med att ha världens längsta kustlinje för sötvatten. Huvudstaden sedan 1847 är Lansing, innan dess var det Detroit. Smeknamnet ”Wolverine State” kommer sig av den enkla anledningen är att förr fanns mycket järv här (wolverine betyder järv).  Och för den som inte visste det kan sägas att cornflakes uppstod här. Faktiskt av ett misstag. Man skulle göra något helat annat av majsen, och det råkade bli cornflakes!

9. North Carolina

Antal invånare:: 10 488 084

Det sägs att tjära stoppade brittiska soldater när de kom in i North Carolina, därav smeknamnet ”The Tar Heel State”. Staten är belägen på USA:s västkust och är granne med Virginia, Tennessee och South Carolina. Huvudstaden är Raleigh, men största staden är Charlotte. John Coltrane, Thelonious Monk och Nina Simone kommer alla härifrån, så säg North Carolina, och man säger underförstått jazz på samma gång.

8. Georgia

Antal invånare:: 10 617 423

”Peach State” ligger i Sydöstra USA, precis norr om Florida. Här finns berg, stränder och odlingsmark. När européerna kom dit fann de mängder med persikoodlingar som sköttes av indianerna. Därav smeknamnet. Fortfarande är staten den tredje största efter Kalifornien och South Carolina med att odla persikor. Huvudstaden är Atlanta. Och även Georgia är synonymt med musik, främst, men inte enbart, med inriktning på jazz och blues.

7. Ohio

Antal invånare:: 11 689 100

”The Buckeye State” ligger högt upp på östra sidan av USA. Den är den 34:e största till ytan, så folktätheten är ganska hög. Huvudstaden, som också är största stad, är Columbus. Smeknamnet kommer från ett vanligt förekommande träd vars nötter liknar ögat på ett rådjur. Sju av USA:s presidenter kom härifrån, liksom mannen som yttrade de berömda orden, ”ett litet steg för människan, ett stort steg för mänskligheten. Ja, det stämmer, Neil Armstrong, förste mannen på månen, föddes här.

6. Illinois

Antal invånare: 12 671 821
”Prairie State” gränsar till Wisconsin i norr och Kentucky och Missouri i söder. Smeknamnet kommer sig av att området till stor del bestod av vidsträckta fält med gräs när européerna först anlände. Huvudstaden är inte som man skulle kunna tro Chicago utan Springfield, och vem kunde ana att statens officiella godis är popcorn! För popcorn-entusiasten finns de att få toppade med den kanske aningen underliga blandningen ost och karamell!

5. Pennsylvania

Antal invånare:: 12 801 989

Pennsylvania är en av landets minsta stater, men kommer ändå med på en av de tio största när man ser till befolkning. Smeknamnen är flera, ”Coal state”, ”Keystone state” och ”State of Independence”. Huvudstaden är Harrisburg, vilken fortfarande klingar bekant för den kärnkraftsolycka som skedde där 1979. Här finns också Gettysburg slagfält, inbördeskrigets kanske viktigaste plats.

4. New York

Antal invånare:: 19 453 561
New York är inte bara en stad, utan även en stat. Det var den elfte staten att inlemmas i landet i juli 1788. Statens huvudstad är inte alls New York, som man lätt kan förledas att tro, utan istället Albany. Staten har många smeknamn, men det man oftast hör är ”The Empire State”.

3. Florida

Antal invånare:: 21 477 737

Alligatorer, Miami Beach och Kennedy Space Center. Men ”The Sunshine state” bjuder på mer än så. Staten kommer på 22 plats i storlek när det gäller ytan, men är ändå både tät på invånare och turister. De har varje år över 90 miljoner besökare! Förutom det ovan nämnda kan den som reser hit besöka Walt Disney World, Universal Studios och Everglades National Park.

2. Texas

Antal invånare:: 28 995 881

”The Lone Star State”. Austin är huvudstad men störst är Houston. Naturen är skiftande, allt från öknar till skogar. Utmärkande för staten? Drycken Dr Pepper uppfanns i Texas. Och varje år härjar i genomsnitt 139 tornados här. Dessutom tänker vi givetvis på countrymusik och honky tonk när vi hör namnet Texas,

1. Kalifornien

Antal invånare: 39 512 223

Film, stränder, sol… ”The Golden State” intar vinnarplatsen när det gäller största stat. Med sina nästan 40 miljoner invånare har staten ensamt fler invånare än hela Kanada! Granne med Mexiko söderut, Oregon norrut samt Nevada och Arizona i öst. Den som vill färdas från lågt till högt kan åka hit. Här finns landet allra lägsta punkter – och de högsta.

De 10 största staterna i USA efter yta

Det vi kanske främst slås av när vi jämför den här listan med ovanstående är att ingen av delstaterna med störst yta ligger på östkusten där befolkningstätheten är högst. Det finns endast två stater som finns representerade på båda listor, nämligen Kalifornien och Texas. Dessutom kniper de båda, och på båda listor, en av de tre förstaplatserna.
Solklar segrare är dock Alaska. Med sina 1,7 miljoner kvadratkilometer är den – även rent bokstavligt – milsvitt från silvermedaljören Texas. Även vad gäller karaktär skiljer sig de båda staterna åt. Texas i söder med sin värme, och Alaska i norr där det vintertid till och med letar sig under minus 60-strecket i grader celsius!

10. Wyoming

253 336  km²

9. Oregon

254 805 km²

8. Colorado

269 601 km²

7. Nevada

286 351 km²

6. Arizona

295 254 km²

5. New Mexico

314 915 km²

4. Montana

380 838  km²

3. Kalifornien

423 970  km²

2. Texas

695 621 km²

1. Alaska

1 717 854 km²

Stater från öst till väst

Ja, USA är ett både stort och skiftande land. Och just när det kommer till ytan kan man notera en lite lustig sak, nämligen att staterna skiljer sig åt ganska mycket beroende på var i landet de ligger.
Genomgående är att de äldre delstaterna är mindre till ytan och ofta har mer ojämna gränser. Men ju längre västerut man kommer desto större blir staterna, och desto rakare blir även gränserna. Något som visar på hur landet kom till, var européerna först gick iland och hur staterna efter århundradena formades. Så en karta säger ofta mer än tusen ord enbart genom sina olika gränser!

Hur många stater har USA?

USA har sedan 1959 50 stater. De har varit färre, men aldrig fler. District of Columbia, där huvudstaden Washington ligger, är inte en stat.

Vilka stater i usa har dödsstraff?

Dödsstraff finns som laglig straffpåföljd i 33 av USA:s 50 delstater. Av dessa är det dock en minoritet som regelbundet tillämpar dödsstraffet.
stater som har dödsstraff - lista - karta

Stater som inte har dödsstraff – lista

Alaska 1957
Connecticut 2012
Delaware 2016
District of Columbia 1981
Hawaii 1957
Illinois 2011
Iowa 1965
Maine 1887
Maryland 2013
Massachusetts 1984
Michigan 1847
Minnesota 1911
New Hampshire 2019
New Jersey 2007
New Mexico 2009
New York 2007
North Dakota 1975
Rhode Island 1984
Puerto Rico 1929
Vermont 1972
Washington 2018
West Virginia 1965
Wisconsin 1853

I vilka stater är cannabis lagligt?

Användning av cannabis är legaliserad i 11 stater i USA (Alaska, Kalifornien, Colorado, Illinois, Maine, Massachusetts, Michigan, Nevada, Oregon, Vermont och Washington), District of Columbia, Northern Mariana Islands och Guam.

Cannabis är lagligt i följande stater

Leave a Reply