Så väljer du rätt nätmäklare för dina investeringar


Last Updated on februari 7, 2021 by Jessica

Allt fler svenskar väljer aktier som sin sparform, tack vare att det ger mycket bättre avkastning än att bara ha pengarna sittandes på ett sparkonto. Förr var aktiehandel en rätt komplicerad historia, som ofta var reserverad för förmögna privatpersoner och företag, men numera efter internets intåg har det förenklats betydligt och har därmed blivit både intressant och billigt för den breda publiken. När du köper aktier gör du det via en aktör som tillhandahåller den här servicen, du kan göra det hos din bank men även via plattformar som handlar med aktier över nätet – en nätmäklare. Om även du funderar på att skapa en aktieportfölj får du här några riktigt bra tips för att komma igång.

Hur fungerar en nätmäklare?

Traditionellt sett köpte man förut aktier via en bank, men idag när det mesta styrs från vår mobiltelefon vänder de flesta sig till en så kallad nätmäklare. En nätmäklare har som namnet antyder inga fysiska kontor, utan fungerar helt och hållet över nätet. Fördelen de har jämfört med banker är att de brukar vara betydligt billigare att använda, genom att deras avgifter för transaktioner är lägre. Oftast har de dessutom ett mycket större utbud av både aktier och fonder som du kan välja att spara i.

Avanza är bästa nätmäklaren enligt Investeringssparkonto.se, de är Sveriges största nätmäklare med över en miljon kunder och har fått utmärkelsen ‘Sveriges nöjdaste sparare’ 10 år i rad – inte illa, eller hur? Ifall det bara är allmänt sparande som intresserar dig är de stora och etablerade aktörerna det bästa alternativet, men om det är en speciell nisch som har fångat din uppmärksamhet kan du jämföra de olika bolagen lite mer på djupet.

Det är framförallt två nätmäklare som dominerar den svenska marknaden, vanligtvis så väljer folk mellan Avanza eller Nordnet när det kommer till att investera i aktier. Bägge två erbjuder även ett mycket stort urval av fonder, och de har dessutom fler egna fonder – framförallt indexfonder – som är ett mycket bra alternativ för dig som vill börja ditt sparande.

Tips för att välja nätmäklare

  • Tänk över vad du vill investera i, och om det är en investering vars avkastning förväntas på kort eller lång sikt. 
  • Undersök deras hemsida – tycker du att den är användarvänlig, lätt att förstå, känner du dig bekväm när du navigerar där? Ditt sparande kommer att äga rum online, så det här är en viktig faktor.
  • Se över vilka kostnaden dina investeringar kan medföra, dvs de olika utgifterna som nätmäklaren tar för sina tjänster.
  • De allra flesta nätmäklare riktar sig både till nybörjare såväl som veteraner på investeringsmarknaden, så din nuvarande kunskapsnivå är inget du ska bekymra dig över.

Recent Posts