Meditation – 10 bästa tipsen för att komma igång att meditera

Last Updated on February 10, 2024 by Håkan Samuelsson

Meditation är en hälsofrämjande form av träning. Dels är det bra för hjärnan att meditera och dels är det bra för ditt välmående. När du mediterar sitter du helt tyst och lyssnar inåt. Du fokuserar på din andning och försöker känna den lugna, stressfria tystnaden. Om du börjar meditera regelbundet kommer du att känna dig mer närvarande i vardagens alla moment och dessutom kommer din stressnivå att sjunka.
Det finns många olika meditationstekniker som du kan använda dig av, därför kan det vara svårt att veta hur du ska börja. Det bästa sätter är dock att bara bestämma dig för att testa. Här kommer våra tio bästa tips på hur du kommer igång med att meditera.

1. Börja med meditation i 5 minuter

Många föreställer sig att man måste sitta och meditera i en halvtimme eller timme varje gång, annars har man inte lyckats genomföra uppgiften. Det stämmer dock inte alls. När du börjar meditera räcker det gott och väl med att meditera fem minuter. Kanske klarar du till och med bara en minut de första gångerna. Det bästa är att börja kort och sedan utöka antalet minuter allt eftersom att du känner dig bekväm med din meditation.  När du är nybörjare på meditation kommer även några få minuter att ge dig bra effekt.

2. Hitta en skön meditationsställning

Något av det viktigaste när du mediterar är att hitta en skön meditationsställning. Du väljer själv hur och var du vill sitta. Det bästa är att testa olika platser och ställningar runt om i hemma för att hitta din optimala meditationsplats. Du behöver inte sitta i skräddarställning på golvet för att meditera. Du kan lika gärna sitta på en stol eller ligga raklång i sängen.

Om du väljer att sitta på golvet så testa dig fram med olika kuddar och filtar. Lägg en kudde bakom ryggen, en filt över dig eller en kudde under knäna. Många tycker det är skönt att sitta på en hopvikt filt så att bäckenet kommer högre upp.

3. Fokusera på din andning

När du börjar meditera ska du fokusera på din andning. Du ska inte kontrollera eller styra andningen, bara reflektera över det faktum att du andas. Observera din inandning och din utandning. Låt de vara lika långa eller dra ut lite extra på din utandning.

Genom att fokusera på din andning kommer du ner i varv och kan enklare stänga ute alla ljud och rörelser runt omkring dig. Det gör ingenting om dina tankar villar iväg och du tappar fokus. Bara återkom till andningen igen.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte våra
utdelning och saktier
bra kövärda fonder
riktigt bra aktier
index-fonder

4. Ladda ner en meditationsapp

Idag finns det hundratals riktigt bra meditationsappar att ladda ner till din mobil eller surfplatta. Det är renodlade meditationsappar som hjälper dig att meditera på ett enkelt och tryggt sätt. Ofta finns det olika typer av meditationer att välja mellan, olika röster som pratar och olika längd på sessionerna.

Om du känner att du vill ha guidning genom din meditation är en av dessa appar riktigt bra att använda. Då får du hjälp både med att komma igång och med att fokusera under meditationen. Många appar är dessutom gratis så du kan testa dig fram tills du hittar din favorit.

5. Lägg bort förväntningarna

När det kommer till att börja meditera är det viktigt att du lägger bort alla dina förväntningar på hur det ska vara, kännas och vilka effekter du ska få. Att meditera är olika för alla och alla får olika fördelar av det. Det är viktigt att du låter meditationen vara ett blankt blad som du långsamt fyller i mentalt. Fundera inte på hur andra mediterar eller vilket sätt som är bäst. Gör istället det du känner är bäst för dig.

6. Skapa en rutin för din meditation

Se på din meditation som på all slags träning. Boka av en tid i kalendern för att regelbundet meditera. Det är viktigt att få in en rutin på att meditera. Många tycker om att meditera innan jobbet för att få en bra start på dagen och andra innan de lägger sig på kvällen för att samla sina tankar. Vissa tycker om att meditera både på morgonen och kvällen. Det är svårt att skapa nya vanor men för att få störst fördelar av din meditation bör du göra det så regelbundet som möjligt. Varför inte testa att meditera 5 minuter om dagen i 30 dagar?

7. Öva på att stilla dina tankar

För att lyckas med din meditation måste du öva på att stilla dina tankar. För att stilla dina tankar kan du använda dig av andningen, alltså att fokusera på hur du andas. Du kan även testa att visualisera något som du ständigt kan återkomma till när dina tankar vandrar iväg. Visualisera till exempel att alla dina tankar som kommer in i huvudet flyger upp mot molnen. Att låta sina tankar vara helt stilla är i princip omöjligt. Med övning kan du dock få still på dina tankar under korta sekvenser, vilket kommer ge dig minskad hjärnaktivitet och större ro under din meditation.

8. Börja på en meditationskurs

Många kan tycka att det är svårt att meditera på egen hand. I hemmet finns det ofta mycket som ska göras. Tvätten ska tvättas och disken ska diskas. Dessutom kan det vara svårt att hitta en tyst plats om du bor med andra. Om du vill börja meditera men känner att du inte kan göra det hemma så kan du börja på en meditationskurs. Många yogaskolor håller meditationsklasser under veckan som du kan delta i. Då får du en tyst lokal där alla har samma fokus på meditationen. Dessutom får du en härlig guidning genom din meditation.

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
aktieportföljer
preferensaktier
swingtrading
daytrading

9. Skriv en meditationsjournal

Många som mediterar väljer att föra en journal över meditationen. Du kan skriva en dagbok om vad du upplevt, vilken förändring du fick i din sinnesstämning och vad du tänkte på under meditationen. Du kan dessutom skriva om andra svårigheter eller positiva saker som hänt under dagen. Att skriva en journal är ett bra sätt att få ur dig allt som hänt. Att skriva kan ses som ett meditativt verktyg. Låt pennan flöda över pappret och skriv allt du kommer på.

10. Bara gör det

Det här kanske inte är det bästa tipset för att hjälpa dig att meditera, men det är det bästa tipset för att få dig att komma igång. Om du vet att du vill börja meditera men har svårt att hitta en tid, plats, sittställning, musik eller kläder som passar – bara gör det ändå. Sätt dig helt plötsligt ner, slut ögonen och börja fokusera på din andning. Se vad som händer och hur du känner dig. En bra meditationssession behöver ingen förberedelse, den behöver bara hända.

Leave a Reply