Avanza sparkonto och sparränta – Jämför bästa räntan idag


Last Updated on april 17, 2022 by Maria

Avanza sparkonto och sparränta – Jämför bästa räntan idag

Välj mellan flera olika aktörer när du väljer bland Avanza sparkonto

Ett Avanza sparkonto passar speciellt bra för dig som vill ha ett buffertsparande eller spara med låg risk. För att kunna erbjuda dig en bra ränta har man tagit fram Sparkonto+ tillsammans med Klarna, Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank.
På alla Avanzas sparkonton sparar man tryggt och dina pengar omfattas av insättningsgarantin för vart och ett av bolagen. Du sätter in och tar ut pengar precis som vanligt på vår sajt. Bindningstid och fast ränta, eller obundet och rörlig ränta – du bestämmer!
Du kan läsa mer om fördelarna med Avanza sparkonto här.
.
Avanza sparkonto
Avanza sparkonto

Om du är kund hos Avanza kan du öppna ett Avanza sparkonto hos dem, på sparkontot erbjuds du en marknadsmässig sparränta. Du erbjuds räntan från och med den första kronan som du sätter in hos Avanza sparkonto. Att öppna ett Avanza sparkonto är kostnadsfritt, det finns inga fasta avgifter eller krav på hur mycket pengar du ska sätta in. Du har dessutom möjlighet att göra så många uttag och insättningar som du vill från och till ditt Avanza sparkonto. Har du andra konton hos Avanza Bank är det möjligt för dig att snabbt flytta dina pengar från Avanza sparkonto och över till dessa konton.
1999 grundandes Avanza, en nischbank som sedan dess har vuxit rejält och utmanat de gamla svenska bankerna. Bara år 2014 hittade 50 000 nya kunder till Avanza och det är inte speciellt konstigt eftersom det är en riktigt bra bank. 2015 fick Avanza högst servicescore av alla banker, de hade årets nöjdaste sparkunder år 2014 enligt Svenskt kvalitetsindex, fick utmärkelsen årets prispressare 2014 av privata affärer och valdes till årets börsbolag år 2015 av Kanton och Aktiespararna. Ja, du ser själv, Avanza är en riktig framgångssaga inom bankväsendet.

Storbank

Avanza sparkonto jämför
Avanza sparkonto jämför

Avanza Bank är kanske inte en av de mest kända storbankerna för så många. Dock är den en bank som absolut kan räknas till storbankerna, särskilt när det gäller sparande. Avanza bank möjliggör en trygg lösning för hela ditt sparande, som vi kommer gå in på mer senare i texten. Avanza tillhandahåller även flertalet verktyg och bra service för att deras kunder skall känna sig nöjda – oavsett bankärende.
Fem år i rad har Svenskt Kvalitetsindex efterforskningar utsett Avanzas sparare som de mest nöjda. Avanza som startades för 16 år sedan, bygger på den enkla idén att grundarna ville ha ett företag som de själva ville vara kunder i. Avanza vill tänka framåt och riktar sig till dig som väljer att gå din egen väg och verkligen bryr dig om dina pengar.
Avanza ger en betydligt högre sparränta till sin kunder än vad storbankerna Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank ger. Det är med all sannolikhet en av anledningarna till att de fått så många nya kunder. Alla deras sparkonton skyddas givetvis av insättningsgarantin.

  • Avanza sparkonto Plus: Avanza har sex olika sparkonton med rörlig ränta. Alla har fria uttag och insättningar och kräver ingen minsta insättning. Två av kontona har ett insättningstak på 1 miljon kr medan det andra inte har något alls. Dessa sparkonton är ett bra val för dig som vill månadsspara och faktiskt få en hyfsad ränta på dina pengar.
  • Avanza sparkonto Plus med fast ränta: Om du öppnar ett fasträntekonto hos Avanza kan du välja att binda pengar 3, 6, 12 eller 24 månader. Minsta insättning är bara 100 kr och det finns ingen begränsning för hur mycket du får sätta in.

Det finns också möjlighet för att spara med de andra företagen, som Collector, Nordax och Santander. Dessa har ingen bindningstid och dessutom fria uttag. Minsta insättningen på dessa konton är istället 0 kronor, så du kan börja spara från första kronan och ändå få ränta på den. Insättningsgränserna är lite beroende på banken och det ändras ibland. För att få korrekt och uppdaterad information om detta, så kolla på Avanzas sida. Den uppdateras löpande och håller alltid aktuell information om räntor och belopp. Tänk bara på att dessa sparkonton inte går att öppna som företag, eller om du är minderårig.
Du kan läsa mer om fördelarna med Avanza sparkonto hos Avanza här.

Insättningar, uttag, avgifter hos Avanza sparkonto

Både sparkonto och sparkonto+ är avgiftsfria och och du gör dina uttag och insättningar via Avanza. Om du väljer sparkonto hos Avanza, så får du en rörlig ränta och fria uttag och insättningar. Du har tillgång till dina sparpengar när du önskar.
Om du har möjlighet att låta dina pengar sitta en längre tid så kan du välja ett bundet sparkonto. De bundna kontona har en högre ränta och du kan inte ta ut dina sparpengar under löptiden. Räntan betalas ut till ditt sparkonto+ en gång i månaden.

Kontaktinformation Avanza

Adress:
Avanza
Box 1399,
111 93 Stockholm.

Besöksadress:
Regeringsgatan 103,
111 39 Stockholm.

Telefon: 08-562 250 00

Vad innebär insättningsgarantin för Avanza sparkonto?

Insättningsgaranti innebär att du garanterat får tillbaka dina pengar även om banken tex går i konkurs. Insättningsgarantin gäller vissa banker och finansinstitut. En begränsning i hur stort belopp som återbetalas finns, inom Sverige är den gränsen sedan 2010 100.000 euro (ca 950.000 kronor), per person och institut, dvs du får tillbaka alla dina pengar upp till den gränsen.
Utbetalning av insättningsgarantin ska göras inom 20 arbetsdagar.
Inom EU finns en lägsta gräns på 20.000 euro, och ska täcka minst 90%, dock finns en rekommenderad gräns på 50.000 euro. Vissa länder har en insättningsgaranti på obegränsat belopp, tex Irland, Grekland, Danmark och Tyskland. Värt att notera är att om du har pengar i en utländsk filial (med bankkontor i Sverige) gäller det landets ersättningsnivå.

Hanteras av Riksgälden för ditt Avanza sparkonto

Garantin hanteras av Riksgäldskontoret och ev utbelatningar finansieras genom en avgift som banker och finansinstitut får betala. Pengarna som betalas in placeras i en fond som i slutet på 2015 hade ett värde på ca 35 miljarder kronor.

Varför statlig insättningsgaranti hos Avanza sparkonto?

Syftet med insättningsgarantin var från början att skapa en tilltro till bankerna och på så vis åka insättningsgradern av pengar till bankerna, pengar som annars riskerade hamna i ”madrasserna”. Detta gynnar hela ekonomin i samhället.
Läs mer hos Riksgäldskontoret om insättningsgarantin
Du kan läsa mer om fördelarna med sparkonto hos Avanza här.

Därför ska du jämföra Avanza sparkonto med andra

Svenska storbanker erbjuder idag ingen ränta alls på vanliga sparkonton. Vilket betyder att om du har dina pengar på ett vanligt storbankskonto så kommer de över tid att minska i värde – givet inflationen. Bara av den anledningen finns det goda skäl att leta efter alternativ.
Ett minst lika viktigt alternativ är att även små skillnader i sparränta blir stora summor över tid. Genom att jämföra sparräntor och sparkonton här så kan du snabbt hitta andra finansbolag och få koll på hur du kan maximera din sparränta.

Så öppnar du sparkonto hos Avanza

  1. Öppna Avanza sparkonto. På hemsidan står det ”Bli kund på 3 minuter med BankID” men sanningen är att registrering går fortare än så. Nya kunder registrerar sig snabbt via tre enkla steg. Detta genom att ange personnummer, kontaktuppgifter och identifiera sig med BankID.
  2. Logga in och öppna kontoInloggning sker med personnummer och BankID. I inloggat läge kan sedan olika sparkonton startas upp. Detta sker på någon minut.
  3. Insättning / UttagInsättning till sparkontot kan ske på flera olika sätt. Enklast är via Direktinsättning vilket kan ske via storbankerna och Danske Bank. Ett annat alternativ är att insättning sker via banköverföring. I detta fall kan det ta upp till en bankdag innan beloppet registreras hos Avanza.Efter att insättning skett till kontot hos Avanza kan pengarna flyttas vidare till det sparkonto där man önskar ha dem.Vid uttag kan det även ta en bankdag innan pengarna syns på mottagarkontot.

OBS! Insättningsgarantin är 950 000 SEK per institut. Även om du exempelvis har flera Sparkonto+ Klarna är du då alltså endast skyddad upp till 950 000 SEK.
Sparkonto+ Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank går inte att öppna som företag eller minderårig.
* Den effektiva räntan är räntan som genereras när man tar hänsyn till ränta på ränta effekten. Exempel vid en ränta på 1,2% är den effektiva årsräntan (1+(0,012/12)) upphöjt till 12=1,21 % effektiv årsränta. På Avanza kapitaliseras årsräntan månadsvis därav delat med/upphöjt till 12 samt beräknas på 360 dagar. 
**För företagskunder gäller 1 000 000 kr som max insättning. Text ovan i stora delar hämtad från Avanzas hemsida.
Om du gillar Avanza sparkonto så kanske du också gillar Avanza Global

Recent Posts