Sveriges Äldsta Fotbollsklubb (1887) – Lista | ÖIS & Wilhelm Friberg

Last Updated on February 10, 2024 by Maria

Äldsta fotbollsklubben i sverige

Sveriges Äldsta Fotbollsklubb är Örgryte IS som startades redan den 4:e december 1887 i Göteborg. Den näst äldsta fotbollsklubben i Sverige är Halmstads BK som började spela fotboll 1890.

ÖIS var under denna period så överlägsna att i SM-finalen 1897 spelade klubbens A- och B-lag mot varandra. Föreningens A-lag vann fotbollsmatchen med 1-0.

Här är en lista med de första fotbollsklubbarna i Sverige.

Sveriges äldsta fotbollsklubbar

  • Örgryte IS (ÖIS) – år 1887
  • Halmstads BK (HBK) – år 1890
  • Malmö Velocipedsklubb Bollspelsafdelning – år 1890
  • IS Lyckans soldater – år 1892
  • IS Idrottens vänner – år 1896
  • Gefle IF – år 1896
  • Allmänna Idrottsklubben (AIK) – år 1896
  • Skutskärs IF – år 1897
  • IFK Norrköping – år 1897

ÖIS klubbmärke – Mens sana in corpore sano

Längst ner på ÖIS klubbmärke så står det Mens sana in corpore sano. Det är latin och betyder på svenska en sund själ i en sund kropp. Det är också Örgrytes och föreningens motto.

Stolt men lite deppig ÖIS’are

Som gammal ÖIS’are så finns det i skrivande stund inte så mycket att vara stolt över längre. Fotbollsmässigt så kämpar dem på i superettan (andra divisionen under allsvenskan)  men lyckas inte ta steget upp och när dem inte ens är topp 3 i Göteborg så är det svårt att hitta ljuspunkter för klubben.

Det enda som jag som ÖIS’are idag är riktigt stolt över är att Örgryte IS är Sveriges första fotbollsklubb och därmed även den äldsta fotbollsklubben i Sverige. Det är inget som något svenskt fotbollslag någonsin kan ta ifrån en ÖIS’are. Örgryte IS bildades den 4 december 1887 av Wilhelm Friberg och är den svenska fotbollens fader. Vi startade fotbollen i Sverige helt enkelt.

Wilhelm Friberg och ÖIS – Svenska Fotbollens Fader

Örgryte IS bildades den 4 december 1887 av Wilhelm Friberg. Han var en av 12 stycken grundare av ÖIS. Han var ordförande från 1887 till 1926. 1908–1917 var han ordförande för Svenska fotbollsförbundet.
Idrottsplatsen där ÖIS höll till kallade men för det fornnordiska namnet Balders Hage. Inne på Liseberg i Göteborg finns idag en minnessten uppsatt till minne av idrottsplatsen och ÖIS grundande. Även åkattraktionen Balder, som står på den plats där Balders Hage var belägen, är uppkallad därefter.
Här är ett par mycket bra källor för dig som vill läsa vidare om Wilhelm Friberg och ÖIS historia.

 

Världens äldsta fotbollsklubb

Den äldsta fotbollsklubben i världen är Sheffield FC

Leave a Reply