Rothschilds och dess familjs historia – Lär dig mer om Rothschilds


Last Updated on juni 27, 2021 by Jessica

Rothschild-familjens historia

Rothschild, en framstående familj ursprungligen från Tyskland, etablerade bank- och finanshus i Europa från och med 18th century. Pionjärer i att tillhandahålla kapital för affärer och finansiering av infrastrukturprojekt som järnvägar och Suezkanalen, formade Rothschilds hur internationell värld av hög finansiering fungerar idag.

Rothschild-imperiet hade sitt ursprung under 1760-talet när Mayer Amschel Rothschild (1744-1812) grundade en bankverksamhet i hans hemvist Frankfurt, i den tyska hertigdömet Hessen. Med tiden, och med hjälp av hans fem söner, utvidgades familjeföretaget i flera europeiska länder.

Mayer Amschel Rothschild: Grundaren

Rothschilds imperium hade en ödmjuk början. Dess grundare, Mayer Amschel Rothschild, föddes 1744 och uppfostrades i Frankfurts judiska getto . Under den tiden var judar juridiskt skyldiga att leva i små samhällen som var separata från kristna. De fick inte heller lämna sina byar på natten, på söndagar eller på kristna helgdagar.
Som barn bodde Rothschild i ett hus med cirka 30 andra familjemedlemmar och lärde sig om näringslivet i en tidig ålder – hans far, Amschel Moses Rothschild, handlade med mynt, siden och andra varor för att leva. En av Amschel Rothschilds kunder var Kronprins Wilhelm of Hesse.

Mayer Rothschild blev föräldralös vid 12 års ålder när hans mamma och pappa dog i en smittkoppsepidemi. Innan deras passagerare ville Rothschilds föräldrar att deras son skulle bli rabbin. Men kort efter sin 13 års ålder bestämde han sig för att få lära sig ett bankföretag i Hannover, Tyskland.

Under sin tid där lärde Rothschild insatserna av bank- och utrikeshandel från bankirer som använde sina omfattande kontakter och ekonomiska färdigheter för att ge råd och betjäna den regerande adeln; några av dessa bankirer hade stigit till statusen för vad som var känt som ”domstol judar” eller domstolsfaktorer.

Början av ett bankimperium

Rothschild återvände till sin hemstad Frankfurt när han blev 19 år. Samtidigt fortsatte han med sina bröder de varor och pengarhandel som fadern hade börjat och sålde också sällsynta mynt. Genom sin sällsynta myntverksamhet mötte Rothschild kronprins Wilhelm, som år 1785 blev Wilhelm IX, Landgrave i Hesse-Kassel, och så småningom den europeiska kontinentens rikaste man.

Rothschild gav snart andra banktjänster till Wilhelm och ett antal adelsmän, och år 1769 fick han titeln domstolsfaktor. År 1770 giftes han och fortsatte med att ha 10 barn – fem söner och fem döttrar.

Utöka och kontrollera Rothschild imperium

Rothschild banktriket gynnades enormt från den franska revolutionen. Under kriget kontraherade den österrikiska armén Rothschild för att försörja den med en rad föremål, inklusive vete, uniformer, hästar och utrustning; Han underlättade också monetära transaktioner för Hessian legosoldater. På den tiden skickade Rothschild sina söner till att bo i huvudstäderna i olika europeiska länder med målet att etablera bankverksamheter i Neapel, Wien, Paris och London, förutom Frankfurt.

Med Mayer Rothschilds barn spridda över Europa blev de fem länkade grenarna i själva verket den första banken som överskred gränserna . Utlåning till regeringar för att finansiera krigshandlingar under flera århundraden gav familjen Rothschild gott om möjligheter att samla obligationer och bygga ytterligare rikedom i en rad olika branscher.

Innan han dog 1812 lämnade Mayer Rothschild strikta regler för sina efterkommande om hur de skulle hantera familjens ekonomi. Han ville behålla förmögenhet inom familjen och som sådan uppmuntrade arrangemanget av äktenskap bland släktingar. Enligt en artikel som publicerades i augusti 2003 av Discover Magazine med titeln ” Go Ahead, Kiss Your Cousin ”, arrangerade Mayer Amschel Rothschild sina angelägenheter så att kusinföräldrar bland hans efterkommande var oundvikliga.

Hans vilja hindrade kvinnliga ättlingar från varje direkt arv. Utan arv hade kvinnliga Rothschilds få möjliga äktenskapspartners av samma religion och lämplig ekonomisk och social status – förutom andra Rothschilds. Rothschild brudar bunden familjen tillsammans. Fyra av Mayers barnbarn gift sig med barnbarn och en gift med sin farbror. Det var knappast människor vars kompis val var begränsat av det avstånd de kunde gå på sin dag.

Nathan Mayer Rothschild

Av de fyra Rothschilds som vågade ut, uppnådde Nathan, den tredje sonen (1777-1838) den största framgången. Nathan tog över huvudrollen i banbrytande internationell finansiering. Nathan agerade med hjälp av ett nätverk av bärduvor och kurirer att kommunicera med sina syskon, som centralbank för Europa – förmedling av köp till kungar, räddning av nationella banker och finansiering av infrastruktur, såsom järnvägar, som skulle hjälpa till att starta den industriella revolutionen.

Nathan hade flyttat till England år 1798. Där grundade han en textilverksamhet med 20 000 pund av rörelsekapital, motsvarande 1,9 miljoner pund i dag. Han började också handla på Londonbörsen och så småningom grundade en bank som blev NM Rothschild & Sons Ltd. Företaget är landets sjunde äldsta bank i kontinuerlig verksamhet. Även om Rothschild-familjen privatägdes och fortfarande kontrollerades rapporterade NM Rothschild & Sons Ltd. en nettovinst på 34 miljoner pund i slutet av 2014.

Nathan Mayer Rothschild
Nathan Mayer Rothschild

Liksom de andra Rothschild-bankerna som senare inrättades i hela Europa, gav NM Rothschild & Sons kredit till regeringen under krigstid och kris. Under Napoleonkrigen lyckades exempelvis NM Rothschild & Sons finansiera olika subventioner som den brittiska regeringen skickade till sina olika allierade och lånade ut medel för att betala de brittiska trupperna, och finansierade nästan ensam den brittiska krigsinsatsen.

År 1824 sammanfogade han och Moses Montefiore Alliance Assurance Company, som lever idag som RSA Insurance Group. Nathan hjälpte också till att finansiera det nybildade landet Belgien i 1830 och fick rätten till Almadén-gruvorna från den spanska regeringen 1835, vilket säkde ett europeiskt monopol på kvicksilver, som användes för att förädla guld och silver. Tillförseln av kemikalien kom till nytta på 1850-talet, då NM Rothschild & Sons började förfina guld och silver för Bank of England och Royal Mint.

Växande filantropiska aktiviteter

Nathan Mayer Rothschild bidrog till många områden av filantropi i det judiska samhället. Hans familj utvidgade senare dessa välgörande ansträngningar till andra befolkningar i Paris och London. Hans första ansträngningar gick mot synagogor i London. Han fortsatte att mästare detta arbete, vilket till sist ledde till bildandet av United Synagogues, en större organisation som hjälpte till att effektivisera orsakerna till de mindre enskilda synagogorna. Senare stödde olika familjemedlemmar skapandet av Israel och hjälpte till att bygga statsbyggnader.

Rothschild hade sju barn med sin fru, Hannah Barent Cohen. Dessa barn följde och byggde på sin familjs filantropiska tradition. Rothschild Archive-webbplatsenrapporterar att Nathans yngsta barn, Louise, och hennes sju döttrar tog ansvar för många av de 30 Rothschild välgörenhetsstiftelserna i Frankfurt. Dessa omfattade offentliga bibliotek, barnhem, sjukhus, äldrehem och särskilda medel avsedda för utbildning.

I synnerhet fick Jews Free School i London omfattande ekonomiskt stöd. Utbildningsinsatser i Österrike, Frankrike och Israel möjliggjordes också genom generös Rothschild. Förutom pengar till utbildning gav familjen uppskattningsvis 60 000 konstverk till många organisationer. Familjen Rothschild utvidgade skapandet av socialt boende i städerna London och Paris, och Rothschild Foundation skapades för att vidareutveckla dessa insatser.

Rothschild House i det 20:e århundradet

Intern och extern förändring – inklusive världskrig, politik och familjedrivning – minskade familjens förmögenhet under de närmaste 100 åren. Bankens Napoli-gren hade stängts 1863 och en brist på manliga arvingar ledde till stängningen av Frankfurt-grenen 1901; Wienbranschen stängdes 1938 efter att nazisterna invaderade Österrike och judar var hotade inför världskriget.

Vichy-regeringen i Frankrike exproprierade Rothschild Bordeaux egenskaper under kriget och nazisterna konfiskerade miljoner kronor värde av konst, juveler och värdefulla föremål från den österrikiska familjen (en del av dessa returnerades av den österrikiska regeringen 1998). Under åren donerades palatsliga Rothschildsföreningar gradvis till de brittiska och franska regeringarna och till andra organisationer och universitet.

Vid 1970-talet var tre Rothschild-banker kvar: Londons och Paris-grenarna och en schweizisk bank grundad av Baron Edmond Adolphe de Rothschild (1926-1977). År 1982 behandlade Francois Mitterands socialistiska regering Paris-bankens dödliga slag, nationaliserar det och byter namn på det Compagnie Européenne de Banc.Trots hans självständighet – och ilska på att kallas ”le petit Edmond” (en hänvisning till hans lilla storlek bland de allmänt höga Rothschilds) – Edmond kom till sin kusin, Baron David René de Rothschild (1942), som hade stannat i Paris och 1986 skapade Rothschild & Cie Banque.

David byggde den snabbt i Frankrikes näst största handelsbank. Under 2003 förenades de brittiska och franska bankerna med David som ordförande och 2008 omorganiserades samtliga innehav under ett enda bolag, en aktieägare i Paris Orléans i Frankrike, som förenade familjeföretaget ungefär två århundraden efter de fem sönerna av Mayer Rothschild spred sig över hela Europa.

Förflyttning till det 21: a århundradet

Familjeförmögenheten har delats upp mellan många efterkommare och arvingar genom åren. Idag omfattar Rothschild innehav ett antal branscher, inklusive finansiella tjänster, fastigheter, gruv-, energi- och välgörenhetsarbete. Familjen äger också mer än ett dussin vingårdar i Nordamerika, Europa, Sydamerika, Sydafrika och Australien.

Traditionellt är Rothschild-förmögenheten investerad i närstående företag . Idag har Rothschild-företag fortsatt att se framgång. De flesta familjemedlemmar är anställda av dessa företag direkt eller investeras i verksamhet som genererar familjeförmögenhet. Familjens anmärkningsvärda framgång har till stor del bero på ett starkt intresse för samarbete, entreprenörer och praktiken av smarta affärsprinciper.

Nathan Rothschilds bondgård var nära knuten till familjens andra förmögenheter och blev en del av den kollektiva rikedom som varje Rothschild gick till nästa generation. Rothschilds efterkommande fortsätter att finansiera globala affärsverksamheter och bidra till vetenskapliga, humanitära, kulturella och affärskonflikter.

Recent Posts