Jobba hemifrån på – tjäna pengar genom att arbeta hemma


Last Updated on december 23, 2022 by Maria

I denna artikel tittar vi närmare på möjligheterna att jobba hemifrån och tjäna pengar genom att arbeta hemma. Med allt fler möjligheter att jobba på distans har det blivit allt vanligare att välja att arbeta hemifrån i stället för att gå till en traditionell arbetsplats. Men vad kan man egentligen göra för att tjäna pengar genom att arbeta hemma, och vilken utrustning och programvara behövs? Vi ger dig tips och råd om hur du kan komma igång med att jobba hemifrån och tjäna pengar på ett självständigt sätt.

Allt fler börjar titta närmare på möjligheten att seriöst jobba hemifrån. Dels kan det vara för att ha en liten sidoinkomst, något du kan göra på din fritid. Andra tycker det är skönt att slippa rutinen av att gå till ett jobb varje morgon. Andra kanske är glada över att behöva söka på lediga jobb hos arbetsförmedlingen och istället jobba hemifrån eller varför inte i ett annat land som digital nomad. Det är många som söker sig utomlands numer och försörjer sig digitalt på internet.

Vill du jobba med Oss på Samuelssons Rapport? (Läs mer här)

Det kan alltså också öppna möjligheten att bo var som helst i världen men ändå ha ett bra jobb. Oavsett vilken kategori du faller i så kommer du att hitta mycket intressant i listan här nedan. Låt dig inspireras till att börja tjäna pengar hemifrån. Vi har tidigare även skrivit om 60 sätt att skaffa en passiv inkomst. Denna artikeln är ett komplement till den.

1) Investera i aktier (Lättare än vad du tror):

Det här kan vara svårare än de andra tipsen vi har här. Det behöver dock inte vara så svårt om du följer råden här. Du kan tjäna pengar och till och med riktigt mycket pengar med aktier, det finns inte heller någon gräns för hur mycket du kan tjäna. För många så kan det vara ett bra sätt att spara pengar och få dem att växa i en aktieportfölj. Här kan du få lite enkla tips om du vill komma igång.

Läs mer: Indexfonder, investmentbolag, utdelningsaktier, swingtrading. daytrading och preferensaktier.

4) Jobba som frilansskribent

Det här är ett brett yrke, som inkluderar allt som har med skrivande att göra. Journalism, men också så kallade spökskrivare. Du kan vara den som skriver innehållet på sajter, bloggar eller artiklar på distans hemmavid. På den engelska marknaden är konkurrensen ganska stor. Men om du är bra med det skrivna ordet så kan du lyckas ganska bra på svenska och därmed kunna arbeta hemifrån. Varför inte prova på en möjlighet att skriva för oss på Samuelssons Rapport som frilansskribent.

3) Låna ut och tjäna pengar via Lunar och andra inom peer to peer – Investera i lån

Jag har förutom mina aktieportföljer och min trading mer och mer börjat att spara pengar i olika sparformer som en del av min passiv inkomst. En av dessa sparformer är så kallade peer-to-peer (P2P). Det är en bransch som växer fort nu.

Du sköter allting online och det passar mig som reser mycket och spenderar mycket tid framför dator och telefon. Min personliga favoriter idag för att investera i lån är Lunar .

4) Tjäna pengar på betalda undersökningar på nätet.

Det är ett lätt sätt att tjäna pengar på. Företag lägger idag ut stora summor med pengar för att ta reda på vad konsumenter tycker och vill ha. Nu kan du själv vara med och tjäna pengar enkelt online på dessa betalda undersökningar eller surveys som de också kallas. Du kan hitta betalda undersökningar här (Survey också för svenskar).

 

 

5) IT-konsult.

Alla har datorer men de flesta vet inte så mycket om dem. Du kan göra mycket från en separat dator och måste inte vara på plats. Att arbeta och jobba hemifrån är lätt med remote access eller rådgivning.

6) Kundtjänst.

Att jobba hemifrån med kundtjänst är både lätt och effektivt. Du kan sitta var som helst i landet och svara i telefon eller mejl. Det kräver att du har ett lyssnande öra och intresse för andras problem, samt att du känner till verksamheten och dess olika delar.

7) Göra smycken eller annat hantverk.

Det går att förvandla en hobby till inkomst. Sätt upp en sajt och marknadsför dina saker. Eller sälj dem via Etsy, fiverr eller liknande sajter som tillåter dig att jobba hemifrån.

8) Sälja kakor.

Det kanske låter banalt men kan bli en stor verksamhet om du är riktigt bra och bakar dina bästa kakor. En del har specialiserat sig på tårtor med design och levererar till fester, födelsedagar och bröllop. Ju bättre du är desto mer kan du tjäna. Men även mer normal bakning kan växa till sig, det är många som gärna vill ha hemlagat men inte har tid själva.

9) Webbutvecklare.

 

Har du pluggat koder och kan skapa en väl fungerande hemsida så kan du mycket väl arbeta och jobba hemifrån med det. Kan du bygga avancerade system från grunden så har du större chanser till nya jobb. Men även webbutvecklare som använder publiceringsverktyg kan komma långt som sin egen arbetsgivare.

10) SEO-konsult.

Som SEO konsult kan du dels ge goda råd om hur de ska gå till väga för att lyckas i sökmotorer, men också vara den som ser till att det händer. Du kan ha skribenter som också jobbar hemifrån. Hjälpa kunden med SEO och göra sin sajt synlig.

11) Digital marknadsföring.

Dagens marknadsföring måste inkludera en digital del, för så gott som allt sker på nätet. Du kan jobba och arbeta hemifrån och lägga upp en fungerande strategi för vilket företag som helst. Koppla samman med SEO, sociala nätverk, annan media och allt annat som behövs för att lyckas idag.

12) Skriva sånger eller texter på beställning.

Folk vill gärna ha originella sånger för sitt bröllop eller andra evenemang. Eller så har de musiken men är inte så duktiga på att uttrycka sig med ord. Du kan också marknadsföra din egen musik eller sånger, det är lätt att bränna en CD eller överföra filer.

13) Catering.

Det kan vara svårt att ha en catering-firma utifrån ett helt vanligt kök, men det är inte alls omöjligt. Begränsa dig till mindre tillställningar och håll din meny enkel. Många fester idag har ett tema, som går igen även i maten.

14) Fotograf.

Folk älskar fotografier och det är inte alla du kan ta med din mobiltelefon. Har du lite kunskap kan du ta porträttbilder. Ett alternativ är att ta bilder när du är utomhus för att sedan sälja dem online. Dels till specifika kunder men även genom att lägga upp dem på sajter med stockfoton. Du får en liten summa varje gång någon laddar ner dina bilder.

15) Lärare.

Du kan lära ut mycket och samtidigt jobba hemma heltid, både akademiska ämnen eller något typ musikinstrument. Dels kan eleverna komma till dig på kontoret hemma men det går också att lära ut olika saker via internet. Med en helt vanlig webbkamera och mikrofon kan du ha kontakt med vem som helst ute i världen.

16) Sömmerska.

Folk behöver laga eller ändra sina kläder, perfekt för dig som vill jobba hemifrån. Andra vill ha en skräddarsydd klänning. Du kan också sy leksaker eller tillbehör för att sedan sälja dem online.

17) Bokföring.

Med dagens molntjänster och digitala verktyg är bokföring lätt när du vill hemma. Alla fakturor och kvitton kan scannas eller på annat sätt överföras till din dator, och du gör jobbet i lugn och ro hemma.

18) Dagmamma

Dagmamma är ett jobb som tillåter dig att jobba hemifrån. Du kan också ha dina egna barn hemma, vilket kan vara en stor besparing.

19) E-handel.

Det finns flera olika sätt att driva e-handel och arbeta hemma. Du kan antingen sälja dina egna produkter eller vara affiliate för andra företag.

20) Redigering och korrekturläsning.

Du måste kunna språket väl för att jobba med detta, för ofta är detta sista steget innan publicering. Felstavningar och grammatiska fel kan göra stor skada. Så när du jobbar hemifrån med detta måste du vara noggrann och ha ett öga för detaljer.

21) Planera evenemang.

Att planera evenemang kan kräva en del arbete på plats, men är ett bra sätt att jobba hemifrån på. Alla kontakter med leverantörer, catering och lokal kan skötas från hemmet.

22) Starta egen YouTube kanal.

Vissa Youtubers har många efterföljare och tjänar ganska stora pengar. Du kan arbeta hemma och få betalt för annonser eller för att visa upp vissa produkter.

23) Smådjursvård.

Hundar och andra smådjur behöver alltid tvättas. Lär dig klippa klor och rent allmänt ta hand om djuren.

24) Programmerare.

Det här är ett brett yrke som passar väldigt bra för att jobba hemifrån. Beroende på din nivå kan du programmera dataspel, industriella maskiner eller vad kunden än beställer. Det är stor efterfrågan på programmerare runt om i Europa.

25) Uthyrare.

Många tjänar stort på att hyra ut sitt hem på Airbnb eller liknande sajter. Du kan välja om det bara ska vara ett rum eller delar av hemmet. Har du lite utrymme i en källare till exempel så kan det löna sig att ställa det i ordning.

26) Reparera cyklar och maskiner.

Om du är lite händig finns det en ganska stor marknad för att jobba hemifrån. Sprid ordet via annonser i matbutiken och online. I början kan det vara lite tungt men när du har arbetat upp ett gott rykte kommer uppdragen att trilla in.

27) Strategi för sociala nätverk.

Alla företag har behov av en väl fungerande strategi på de sociala nätverken. Det är här folk träffas och du måste vara aktiv för att lyckas i affärsvärlden. Du kan jobba hemifrån och hjälpa olika företag komma igång.

28) Sjuksköterskeuppgifter.

Vissa privata hälsobolag anlitar sköterskor för att svara på klienternas frågor på telefon. Andra behöver någon som kan yrket och tar hand om administrativa uppgifter.

29) Marknadsundersökningar.

Företagen är intresserade av att veta vad kunderna tycker om deras produkter och tjänster. Därför lägger de ner en hel del tid och pengar på att intervjua dem och göra marknadsundersökningar. En del kräver att du sitter på plats men många tillåter sina anställda att jobba hemifrån.

30) Mötesbokningskonsult.

Ett jobb som innebär att kunna sälja, men framför allt att få till möten med potentiella klienter. Du måste ha en känsla för folk och sätta kunden främst. Samtidigt krävs det uthållighet och kompetens, men helt klart ett bra sätt att arbeta hemifrån på.

31) Begravningsrådgivare.

Det här kan vara ett stressigt jobb men ganska enkelt att jobba hemifrån. Du ger råd till de anhöriga om vilka val de har och hur mycket allting kostar, något som du kan göra över telefonen eller via e-post. Om du önskar kan du kombinera det med personliga möten eller delta i begravningar.

32) Transkribera eller skriva ut från video och audio filer.

Ett ganska vanligt uppdrag för den som jobbar hemifrån. Du lyssnar på en inspelning och skriver sedan ner allting i ett dokument. Stora konferenser och andra viktiga möten måste alltid transkriberas.

33) Resebyrå.

Ett perfekt jobb för att jobba hemifrån. Många som gör det har specialiserat sig på ett visst land eller en särskild sorts semestrar. Ju duktigare du är desto fler kunder kommer du att få. Du kan anordna gruppresor med en speciell inriktning och guider som talar svenska, till exempel.

34) Grafisk design eller webbdesign.

Inte riktigt det samma som en webbutvecklare även om de är besläktade. Här läggs mer vikt på utseendet, och du behöver en stark känsla för färg och form. Lätt att jobba hemifrån med eftersom du sitter vid datorn och arbetar.

35) Hundvakt.

Folk jobbar dygnets alla tider och vill gärna ha någon som ser efter deras hund. Det kan vara ett roligt sätt att jobba och arbeta hemifrån och du har tid över till att göra annat också.

36) Personlig assistent.

Det finns mycket som kan göras via telefon eller nätet. En personlig assistent som jobbar hemifrån kan boka in möten, göra scheman och ta hand om allt det praktiska.

37) Testa webbsajter.

Både stora och små sajter betalar gärna någon för att testa hur väl deras hemsidor fungerar. Som helt vanlig person kan du jobba hemifrån och ge dina intryck av hur det går. Om du har mer utbildning eller erfarenhet kan du ta jobbet till en högre nivå.

38) Terapeut.

Det har visat sig vara ett utmärkt sätt att jobba hemifrån på, speciellt när det kommer till familje- eller äktenskapsrådgivning. Klienterna känner sig avslappnade och du behöver inte stor plats för att ta emot dem. Men många trivs också med att få råd och prata via video eller chatt.

39) Valutahandel.

Snabbt och tidvis stressigt. Men en chans att arbeta hemma och tjäna stora pengar. Skaffa tillräckligt med information innan du sätter igång och lägg upp en praktisk plan för din valutahandel.

40) Tjänster hemma.

Du kan öppna ett kontor i ditt hem, och låta kunderna komma till dig. Men vad som är ännu mer vanligt för den som jobbar hemifrån är att ge råd och tjänster via mejl eller telefon.

41) Telefonförsäljare.

Du måste inte sitta på ett kontor för att sälja utan kan lätt jobba hemifrån. Eftersom lönen ofta är baserad på provision så kan det ta ett tag innan du arbetat upp en god inkomst.

42) Översättning och språklektioner.

Världen har krympt och du kan idag jobba hemma genom att ge lektioner via internet, som med Skype till exempel. Många företag satsar på att de anställda ska kunna språket innan de skickas på ett nytt uppdrag.

43. Starta upp din egen blogg.

Trots att det finns så många bloggare har du en stor chans att lyckas med det här om du vill jobba eller arbeta hemifrån. Det viktiga är att ha något intressant att berätta så att du får upp en läsarkrets. Ofta är det lättare att skriva bra innehåll om du verkligen tycker om det du håller på med. Så skriv gärna om något som ligger dig nära om hjärtat. Med tiden kan du tjäna bra pengar på reklam och e-handel. Men det tar tid att bli populär och kräver en hel del arbete. Så du behöver tålamod och en förmåga att regelbundet lägga ut nytt och intressant material.

Sammanfattning

Vissa jobb kräver ett tillstånd, men nu för tiden är det ganska lätt att driva egen verksamhet även utan f-faktura. Du kan alltid fakturera genom ett finansbolag som tar en liten avgift för tjänsten. Detta gör det så mycket lättare att komma igång och jobba hemifrån. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna.
Om du är bra på något kan du ofta förvandla det till ett jobb. Annars kanske du kan lära dig med tiden. Många har oanade förmågor som kan göra livet lättare, som att kunna ha en inkomst direkt från hemmet. Det är också viktigt att marknadsföra sig på flera olika sätt. Bygg upp en närvaro online och sprid information om de tjänster du erbjuder. Det behöver inte alls ta lång tid innan du börjar att arbeta och jobba hemifrån.

Vanliga Frågor

 1. Vad är jobba hemifrån och hur fungerar det?

Jobba hemifrån innebär att du arbetar från ditt eget hem i stället för att gå till en fysisk arbetsplats. Det kan innebära att du arbetar för en arbetsgivare eller att du är egen företagare och arbetar på ett freelance-basis.

 1. Vad kan jag göra för att tjäna pengar genom att jobba hemifrån?

Det finns många olika sätt att tjäna pengar genom att jobba hemifrån. Du kan till exempel:

 • Arbeta som frilansare och erbjuda tjänster som exempelvis skrivande, redigering, grafisk design eller webbutveckling.
 • Sälja produkter eller tjänster online, till exempel genom en e-handel eller genom att sälja digitala produkter som e-böcker eller kurser.
 • Arbeta som konsult eller coach och erbjuda rådgivning eller träning till kunder online.
 • Bli partner på en plattform för videokonferenser och tjäna pengar genom att hålla webinars eller andra online-event.
 1. Behöver jag speciell utrustning eller programvara för att jobba hemifrån?

Det kan variera beroende på vad du ska göra och för vilken arbetsgivare du arbetar. Men i allmänhet kan det vara bra att ha en stabil dator och en bra internetuppkoppling för att kunna jobba hemifrån på ett effektivt sätt. Du kan också behöva viss programvara, till exempel textbehandlingsprogram eller kommunikationsverktyg, beroende på vad du ska göra.

 1. Kan jag jobba hemifrån på deltid eller måste jag jobba heltid?

Det beror på vad som passar dig bäst och vad som krävs av din arbetsgivare eller av de projekt du arbetar med som frilansare. Du kan oftast välja att jobba hemifrån på deltid eller heltid, och du kan också välja att jobba viss tid på dagen eller på kvällar och helger, beroende på vad som passar dig.

 1. Kan jag jobba hemifrån om jag är egen företagare?

Ja, du kan definitivt jobba hemifrån om du är egen företagare.

 1. Vad gör jag om jag har barn hemma under tiden jag ska jobba?

Det finns olika sätt att hantera detta beroende på hur gamla dina barn är och vilka behov de har. Här är några förslag:

 • Överväg att skaffa barnvakt eller barnpassning för att kunna fokusera på ditt arbete.
 • Arrangera med din partner eller annan vuxen att ni turas om att ta hand om barnen och att den ena av er kan jobba under tiden.
 • Använd olika tider på dagen för att kunna balansera arbete och barnomsorg. Till exempel kan du jobba tidigt på morgonen eller sent på kvällen när barnen sover.
 • Anpassa din arbetsbelastning efter barnens scheman och försök att få gjort det mesta av ditt arbete under tider då barnen är på förskola eller skola.
 1. Kan jag fortsätta att ta emot sjukpenning eller a-kassa om jag jobbar hemifrån?

Det beror på vilken typ av sjukpenning eller a-kassa du tar emot och under vilka villkor den är knuten till. Vissa typer av sjukpenning kan kräva att du är helt eller delvis arbetsbefriad, medan andra kan låta dig jobba viss tid på en deltidstjänst. Det är alltid bra att kontrollera med din sjukpenninggivare eller a-kassa vad som gäller för just din situation.

 1. Hur kan jag hitta jobb som jag kan jobba hemifrån på?

Det finns många olika sätt att hitta jobb som du kan jobba hemifrån på. Här är några förslag:

 • Sök efter jobb på jobbsajter och plattformar för frilansare som till exempel Upwork och Freelancer.
 • Kontakta företag direkt och fråga om de har möjlighet att anställa någon på distans.
 • Leta efter jobbannonser på sociala medier eller i olika professionella grupper på nätet.
 • Sök efter jobbmöjligheter hos företag som specialiserar sig på att erbjuda jobb på distans, till exempel Virtual Vocations.
 1. Hur kan jag hålla kontakten med mina kollegor och chef när jag jobbar hemifrån?

Det finns många olika verktyg och metoder som du kan använda.

 1. Vad gör jag om jag behöver stöd eller hjälp med något när jag jobbar hemifrån?

Det är viktigt att du kan få stöd och hjälp när du behöver det, oavsett om du jobbar hemifrån eller på en traditionell arbetsplats. Här är några förslag på saker du kan göra:

 • Kontakta din chef eller arbetsgivare om du behöver stöd eller hjälp med något som rör ditt arbete.
 • Använd dig av olika verktyg och plattformar för kommunikation och samarbete, till exempel videokonferenser och chattfunktioner, för att hålla kontakten med dina kollegor och få hjälp när du behöver det.
 • Leta upp professionell hjälp och stöd om du behöver det, till exempel genom att söka rådgivning hos en coach eller terapeut.
 1. Kan jag fortsätta att jobba hemifrån efter pandemin?

Det beror på vad din arbetsgivare har för planer och vad som passar dig bäst. Många företag har valt att fortsätta med en hybridlösning där vissa medarbetare jobbar hemifrån och andra är på kontoret, medan andra företag har valt att återgå till att ha alla medarbetare på kontoret. Det är alltid bra att prata med din arbetsgivare och se vad som passar bäst för både dig och företaget.

 1. Kan jag ta ut semester eller ledighet när jag jobbar hemifrån?

Ja, du har rätt till semester och ledighet även om du jobbar hemifrån. Det är viktigt att du tar ut semester och ledighet för att få vila och återhämta dig, oavsett om du jobbar hemifrån eller på en traditionell arbetsplats. Det är bra att prata med din chef eller arbetsgivare om när du kan ta ut semester eller ledighet och se till att planera in det i god tid.

 1. Vad gör jag om jag har svårt att hålla mig motiverad när jag jobbar hemifrån?

Det är vanligt att ha svårt att hålla sig motiverad när man jobbar hemifrån, särskilt om man är ovan vid det. Här är några tips på saker du kan göra.

 1. Kan jag få hjälp med att anpassa min arbetsplats hemma om jag har speciella behov eller begränsningar?

Ja, du kan få hjälp med att anpassa din arbetsplats hemma om du har speciella behov eller begränsningar. Det kan till exempel handla om att du behöver hjälpmed att köpa in specialutrustning eller att du behöver anpassa din arbetsplats för att kunna jobba på ett ergonomiskt sätt. Du kan vända dig till din arbetsgivare eller till Försäkringskassan för att få hjälp med att anpassa din arbetsplats hemma.

 1. Kan jag få hjälp med att betala för mina arbetskostnader när jag jobbar hemifrån?

Det finns viss möjlighet att få hjälp med att betala för dina arbetskostnader när du jobbar hemifrån, till exempel om du behöver köpa in datorutrustning eller andra saker som du behöver för att kunna jobba hemifrån. Du kan vända dig till din arbetsgivare eller till Försäkringskassan för att se om det finns några möjligheter att få hjälp med att betala för dina arbetskostnader. Du kan också undersöka om du kan få hjälp genom olika stöd och bidrag som finns tillgängliga för företagare och frilansare.

Recent Posts