Hur blir man rik? – 30 bästa tipsen för att bli rik och framgångsrik

You are currently viewing Hur blir man rik? – 30 bästa tipsen för att bli rik och framgångsrik

Last Updated on February 10, 2024 by Håkan Samuelsson

Tillhör du dem som drömmer om hur man blir rik? Du är inte ensam! Men vad krävs egentligen för att bli rik och hur gör man för att nå sitt mål? Vi har en del av svaren och har därför sammanställt en lista med 30 tips för hur man blir rik och ekonomiskt oberoende.
Det vi kan konstatera är att pengar genererar mer pengar, åtminstone om man lär sig hantera dem på ett smart sätt. Du har säkert hört ordspråket ”tid är pengar”, och det stämmer faktiskt eftersom tid kan spela en avgörande roll för att få pengarna att växa. Inte minst för den som väljer att investera pengar i aktier och liknande värdehandlingar. Avkastning och investeringar kräver nämligen tid, och därmed även ett visst mått tålamod. Att spara pengar är också en viktig del.
Vem vill inte bli rik? Den bild av rika som förmedlas i nyheter, reklam och film är inte alltid helt rättvisande. Ibland framställs rikedom som något som endast några få har möjlighet att uppnå. Man kan lätt tro att spel och lotto är det enda sättet hur man blir rik på (det är faktiskt ett riktigt dåligt sätt!). Inget kan vara mer fel. Vi ska ta och titta på hur man blir rik i nedan 30 bästa tips och sätt att bli rik.
Navigera till något av tipsen för att läsa mera med nedan lista:

30. Jobba, jobba, jobba

 

Det är ingen glamorös resa du har framför dig. Det kommer att krävas enormt mycket arbete, tid och energi ifrån ditt håll och du kommer att få försaka många saker som inte rör jobbet på vägen dit. Men det är bara du som kan se till att målen nås, så det är bara att kavla upp ärmarna och att jobba, jobba, jobba om du vill bli rik!

29. Tona ner framgångarna

 

Skryt mindre och jobba mer. Det kan låta hårt med vad vi egentligen menar är att du sällan vinner på att visa upp sin förmögenhet på ett skrytsamt och överdrivet extravagant sätt. Det kan snarare sticka i ögonen och i värsta fall kan det stjälpa mer än hjälpa. Glöm aldrig av hur det hela började och var ödmjuk – i alla sammanhang.

28. Investera i dig själv om du vill bli rik

 

Sätt av tid för att göra saker du själv mår bra av. Det kan räcka med en daglig promenad, en lässtund i favoritfåtöljen eller en fika med kollegorna. Det är också en god idé att ta tips och råd från en mentor eller någon du ser upp till och som har gjort samma resa som du själv står inför. Glöm inte bort att äta hälsosamt och att få tillräckligt med sömn – det spelar större roll än du kanske tror.

27. Visualisera dina mål

 

Att visualisera sina egna framgångar om att bli rik och hur man ska nå dem kräver övning, men övning ger som bekant färdighet. Detta är alltså värt att öva på! Ta gärna hjälp av någon om du inte vet hur du ska göra och var noga med att sätta upp både långsiktiga och kortsiktiga mål. Mål som du verkligen känner att du kan nå.

26. Lägg tid på att utforma en genomtänkt affärsplan

En tydlig, strukturerad och väl genomtänkt affärsplan för din privatekonomi för att bli rik är inte att förförakta, snarare tvärtom. En väl bearbetad affärsplan kan hjälpa både dig och andra att visualisera och konkretisera din plan för att nå målen. Lägg därför lite extra tid och tankekraft bakom din ursprungliga plan, men se också till att revidera och uppdatera den regelbundet så att den hålls levande och känns relevant.

25. Omge dig med likasinnade

 

Att umgås med människor som på olika sätt nått framgång är ett inspirerande och lärorikt sätt att komma närmare sina egna mål. Att omge sig med likasinnade, och med personer som besitter olika entreprenöriella egenskaper, kan hjälpa dig att se saker ur olika perspektiv och att tänka nytt. Kanske kan du hitta en mentor som kan vägleda och ge dig goda råd och tips?

24. Bygg upp ditt nätverk

 

Sociala medier kan kännas överväldigande men de är också en outsinlig källa att ösa ur när det gäller olika former av grupper och nätverk. Det finns till exempel nätverk som fokuserar på egenföretagande, investeringar och/eller hur man når sina mål och det är dem du bör fokusera på. Gå med i grupper med likasinnade, bredda ditt nätverk och delta i olika nätverkssammanhang där du kan utbyta erfarenheter, tankar och idéer med andra i samma situation.

23. Starta eget företag

 

Är du anställd kanske du ska fundera på att starta eget istället? Det kräver en hel del kunskap, förarbete och ett visst mod, men det kan göra stor skillnad för plånboken och din privatekonomi och för framgångarna. Dock är det även mer riskfyllt att driva eget än att vara anställd, så rådet är inte för alla – men det är värt att tänka på och att undersöka närmare för den som känner sig mogen.

22. Sikta mot stjärnorna

 

Tycker du att du redan har målen högt ställda? Sikta ännu högre! Tänk multimiljonär snarare än miljonär och försök få bort Jante från axeln. Våga tro och våga sikta högt – går det att drömma går det att göra.

21. Spara smart

 

Lägg tid på att läsa på om olika sparformer och värdepapper och var noga med att sprida dina sparpengar på ett smart sätt. Kolla räntor, aktiekurser, fonder och så vidare och välj både medelrisk och högriskalternativ. Kanske viktigast av allt – ta hjälp av experterna, tänk långsiktigt och ha tålamod.

20. Köp bara saker du har råd med

Att unna sig är viktigt, men kom ihåg att det är lätt att dra iväg med inköpen när det går bra ekonomiskt. Dock blir ingen rik av att spendera pengar på onödiga prylar, så fundera på vad du egentligen har råd med och vad du faktiskt redan är nöjd med. Ta hand om dina ägodelar så håller de garanterat längre, och varför inte ta en titt på vad andrahandsmarknaden har att erbjuda när det är dags att byta ut något?

19. Jaga rabatterade priser

Även när det finns pengar i plånboken är det viktigt att fortsätta leta efter fynd och rabatterade priser. Att spra pengar är aldrig fel. Många är de miljonärer som vittnar om att de aldrig slutat samla rabattkuponger och att de för det mesta håller hårt i plånboken. Det är just så man tar små steg mot rikedom, för slöseri blir man ju inte rik av!

18. Betala av dina lån

Visst är det trist att använda sina surt tjänade slantar och inkomster till att betala av lånen med, men du kommer garanterat att känna dig både nöjd och lättad efteråt! Lägg därför alla dina extrapengar på att betala av lån, stora som små, så att du blir av med dem så fort som möjligt. Kostsamma räntor är ingenting att sträva efter.

17. Löneförhandla smart

Självklart ska du löneförhandla och självklart ska du ha den lön du förtjänar, men det finns en hel del att ta hänsyn till innan du ska löneförhandla. Kom ihåg att det är i princip omöjligt att blir rik enbart på sin månadslön eftersom skattesatsen blir högre ju mer man tjänar. Åtminstone om man bor i Sverige.
Den statliga skatten är 20% för den som har en månadsinkomst på 39 050 kronor eller mer, så fundera på hur mycket det är värt att höja lönen i förhållande till skattesatsen. Kanske går det att förhandla sig till en förmånlig bonus istället för högre månadslön?

16. Försök hitta flera inkomstkällor

Att hitta flera sätt att tjäna pengar på är en bra idé för den som vill bygga upp sin förmögenhet. Det går till exempel att tjäna pengar på hyresintäkter av olika slag eller genom att bli delägare i olika företag. Fundera över vad du är bra på och framförallt vilka dina intressen är och försök hitta vägar att tjäna pengar på dem.

15. Ta hand om dig själv

Att ta hand om sig själv är viktigt i alla lägen, men kanske extra viktigt när man är ute på en ”mission”. Att fatta viktiga beslut efter en sömnlös natt är inget att rekommendera, inte heller på tom mage eller vid extrem stress. Motionera ett par gånger i veckan, ät regelbundet och sov. Lär du dig dessutom någon form av avslappningsteknik, som exempelvis mindfulness eller yoga, har du mycket att vinna.

14. Många bäckar små

Har du en stor burk eller kruka därhemma som kanske bara står tom? Inte nu längre! Samla alla småslantar och mindre sedlar och sätt in dem på sparkontot när burken eller krukan är full. Börja sedan om och om igen, och vips så har du sparat hundratals kronor utan egentlig ansträngning.

13. Ställ upp ideellt

Att arbeta ideellt med olika projekt är ett mycket bra sätt att göra nytta, men också att knyta nya kontakter som kan läggas till nätverket. Att ge är att få och du kommer med all sannolikhet att ha nytta av att ge av både dig själv och dina kunskaper. Försök därför hitta åtminstone ett ideellt projekt att bidra till om året.

12. Investera dina pengar väl

Investera i olika former av värdepapper såsom aktier, fonder och så vidare. Det kan också vara bra att kolla upp såväl långsiktiga som kortsiktiga sparalternativ och alternativ som erbjuder olika grader av risktagande. Kom bara ihåg att det kan ta lite tid för aktier att ge avkastning när du investerar, så det är viktigt att utrusta sig med en stor portion tålamod och att våga se tiden an.

11. Laga din egen mat och ta med lunchlåda

Självklart ska du unna dig en lunch på stan då och då, men att äta lunch ute varje dag kan bli en stor och något onödig månadsutgift i längden. Försök därför planera matlagningen och ta med dig en hälsosam lunchlåda så ofta som möjligt. Det gäller även kaffe – att köpa med sig kaffe på vägen till kontoret blir kostsamt i längden!

10. Ta hand om din personal

Genom att ta hand om personalen ökar du trivseln och därmed arbetslusten, vilket med all sannolikhet gör att personalen stannar kvar länge i företaget. Att anställa ny personal är en komplicerad process som kostar både tid och pengar, så var noga med att investera i den personal du eventuellt redan omger dig med.

9. Undvika att ta dyra lån om du vill bli rik

Kom ihåg att lånade pengar alltid är detsamma som att bygga upp en skuld, oavsett vad pengarna används till. Att låna pengar till annat än en bostad eller en annan, mer eller mindre säker investering, bör därför undvikas så långt det bara går. Skulder ska betalas av, inte läggas på hög.

8. Gör inga köp som kräver avbetalning

Köper du något som du måste ta på avbetalning har du egentligen inte råd, så enkelt är det. Räntan kommer förmodligen inte heller vara särskilt förmånlig, så undvik att köpa saker på avbetalning.

7. Våga säga nej

 

Lär dig säga nej till investeringar och samarbetsförslag som inte känns rätt. När du väl börjar tjäna pengar kommer det att finnas många människor, företag och instanser som gärna rider på framgångsvågen du har skapat. Var på din vakt, lita på magkänslan och våga säga nej, vänligt men bestämt.

6. Fira gärna men gör det med måtta

När du har gjort en extra bra affär ska du självklart fira, men kom ihåg att det är lätt att dras med i glädjeyran och att då göra av med mer pengar än vad som var meningen. Kom ihåg att det inte är prislappen utan tanken som räknas, så håll det så enkelt som möjligt utan att snåla.

5. Fundera på hur du konsumerar om du vill bli rik

Behöver du byta ut mobiltelefonen och/eller läsplattan varje gång det kommer en ny modell eller fungerar de du har ett tag till? Vårdar du dina prylar så håller de mycket längre än vad tillverkarna vill låta påskina. Det kanske räcker med att köpa ett nytt skal eller ett fint fodral?

4. Se till att arbetsuppgifterna matchar din kompetens

Är du anställd ska du se till att ha arbetsuppgifter som både stimulerar och utvecklar dig, men det är samtidigt viktig att uppgifterna matchar din kompetens. Prata med din chef om det inte känns bra, så kommer resultaten med all sannolikhet att tala sitt tydliga språk. Ni har alltså båda något att vinna på att du mår bra på jobbet.

3. Gör det du är bäst på

Att driva eget företag innebär inte att vara bra på allt. Det är därför extra viktigt att du omger dig med såväl anställda som leverantörer och producenter som har den kompetens, de produkter och de tjänster du själv saknar. På så vis kommer du att kunna fokusera på det du själv gör bäst.

2. Vidareutbilda dig

 

Ta reda på vilka kompetenser som krävs för att förbättra dina chanser att nå ditt mål. Kan en fördjupning inom ett specifikt kunskapsområde leda till ökad omsättning? Gå kursen! Ibland räcker det med att gå på en föreläsning eller att läsa en bra bok för att det ska lossna, så kolla gärna upp vad som erbjuds.

1. Lita på dig själv

Att bli rik är ingen dans på rosor och det kommer att ta tid. Under resan kommer du förmodligen att tappa både tron och orken flera gånger, men det är viktigt att du håller modet och ångan upp eftersom ingen annan kan nå målen åt dig. Visualisera och hämta inspiration och kraft där du kan.

Tjäna pengar och bli rik

Självklart! För att bli rik måste du först tjäna pengar. Om vi bortser från arv och spelvinster får de allra flesta pengar genom att jobba. Hela vårt samhälle går ut på att vi ska jobba. Det börjar redan med skolan. Som barn går vi i skolan för att tillgodogöra oss de kunskaper vi behöver för att kunna arbeta som vuxna. Många nöjer sig inte med gymnasieutbildningen utan fortsätter med högskola eller universitet för att skaffa sig en god startpunkt i arbetslivet.

Gör karriär

För att tjäna så mycket pengar som möjligt kan du göra karriär. En karriär handlar kanske inte bara om pengar, men det går inte att komma ifrån att pengar spelar roll i val av yrke och andra vägval under arbetslivet. Större ansvar och högre tjänster innebär som regel bättre lön. Om du har ett jobb där det är svårt att göra karriär kan du ändå löneförhandla med jämna mellanrum. Missa inte chansen att bli rik lite snabbare!

Byt jobb

Ibland kan det vara svårt att få högre lön på det nuvarande jobbet. Många lyckas höja sin lön genom att byta arbetsgivare. Ibland kan det löna sig att vidareutbilda sig först för att kunna sticka ut bland konkurrensen och argumentera för en högre lön.

Starta ett företag

Visste du att över hälften av Sveriges rika har blivit rika genom att starta ett eget företag? Om du startar ett eget företag har du möjlighet att få inkomster som är många gånger högre än en vanlig lön. Tyvärr är det ingen dans på rosor. Det krävs goda idéer, ett starkt driv och ihärdighet för lyckas med ett eget företag. Många som startar ett företag tvingas ge upp. För de flesta krävs flera år av hårt arbete innan företaget verkligen tar fart. Samtidigt har vi ett gott företagsklimat i Sverige och det kan vara värt ett försök att bli rik genom företagande!

Skaffa en passiv inkomst

För att tjäna pengar och bli ekonomiskt oberoende snabbare kan du försöka skaffa dig en passiv inkomst vid sidan av jobbet. Med passiv inkomst menas pengar som kommer utan att du behöver göra något. Det kan låta lite flummigt, men det finns faktiskt ett antal sätt. Det hela bygger på att du först bygger ett system som sedan genererar pengar åt dig. Ett exempel är att skriva en bra bok. Det kräver mycket engagemang att få den skriven och att få folk att läsa den. Därefter är hjulet satt i rullning och man kan få en passiv inkomst av bokförsäljningen. Royalties från musik är ett annat exempel. Många bäckar små gör att det går snabbare att bli rik.
Många som vill bli rika fastnar i detta första steg och då är det tyvärr svårt att lyckas. Låt oss därför fortsätta!

Spara pengar

För att bli rik måste du ta för vana att spara pengar. Så är det bara. Du kan alltid spara en del av din inkomst oavsett på vilket sätt du tjänar pengar och hur mycket du tjänar. Många invänder och säger att det är omöjligt att spara eftersom lönen är så liten. Problemet är att de flesta inte är beredda att ändra sin livsstil för att kunna spara. Om du har ett behov av att alltid köpa den senaste bilmodellen, största tv:n och åka på de lyxigaste semestrarna, ja då kan det vara svårt att spara pengar – även om du har en ganska hög lön.
Det första du bör göra är att skaffa dig en sparbuffert. Det är pengar som ligger på ett bankkonto och som kan användas för oförutsedda utgifter. Går spisen sönder tar du pengar från sparbufferten istället för att köpa på kredit eller ta ett lån. På så vis spar du pengar på onödiga räntekostnader. Därefter återställer du bufferten så fort du kan. Tänk på att alla skulder som inte har med investeringar att göra är ett hinder för att bli rik.
Om du vill bli rik måste du även ta för vana att spara pengar långsiktigt. Så här kan du göra:

  • Rutin: Så fort lönen kommer in på kontot sätter du undan en del för sparande. Detta gör du varje månad. Rutinen gör att du till slut gör det per automatik. Ja, du kan till och med sätta upp en automatisk överföring.
  • Sparkvot: Hur mycket av din inkomst du kan spara varje månad kallas för sparkvot. De flesta kan redan från början ha en sparkvot på 10 procent. Det finns vanliga löntagare, medelmåttiga ”Svenssons”, som lyckas uppnå en sparkvot på 50 procent eller mer. Utmana dig själv att ha en så hög sparkvot som möjligt.
  • Disciplin: Dina sparpengar ska sparas. De måste tillåtas växa. Tiden kommer att göra underverk. Därför krävs disciplin för att bli rik. Fortsätt med sparandet år för år och nalla inte av sparpengarna.

Investera pengar

Ett vanligt sparkonto ger inte mycket i sparränta. För att du ska bli rik och ekonomiskt oberoende måste dina sparpengar växa av egen kraft. Genom att låta dina pengar arbeta och tjäna pengar åt dig blir du rik snabbare.
Vad innebär det för dig att bli rik? Är det att äga 1 miljon kronor, 10 miljoner eller 25 miljoner?
En definition av att bli rik är att kunna leva på sin förmögenhet utan att den minskar. Det kan du göra på två sätt om du äger aktier eller fonder:

  • Utdelningar: Äg aktier som ger utdelningar. Om du äger tillräckligt mycket aktier kan du leva på de årliga utdelningarna. Bestäm dig bara för hur mycket pengar du behöver varje år och räkna sedan baklänges. Om du till exempel vill ha 300 000 att leva för varje år och dina aktier i snitt har en direktavkastning på 3 procent då måste du ha aktier till ett värde av 10 miljoner kronor.
  • 4-procentregeln: Om dina aktier inte ger utdelningar eller om utdelningarna inte är tillräckligt stora kan du tillämpa 4-procentregeln. Studier har visat att man historiskt sett kan sälja aktier till ett värde som motsvarar 4 procent av depån utan att kapitalet minskar på sikt. Detta blir då som en slags utdelningar. Denna metod kan du använda om du till exempel sparar i indexfonder. För att få 300 000 kronor måste du äga 7,5 miljoner kronor i aktier eller fonder enligt 4-procentsregeln.

Även om en del av din förmögenhet som du investerat är i andra tillgångar kan du anta ett liknande förhållningssätt. Om du äger fastigheter kan du leva på hyresintäkter till exempel. Tänk bara på att inte ta så mycket av tillgångarna att de minskar i värde.
När du har bestämt dig för hur mycket sparat kapital du behöver för att känna att du är rik då har du ett mål att jobba mot. Då kan du även räkna på hur många år du kommer att behöva spara.

Investera i aktier

För de flesta är det lättaste sättet att bli rik på genom att äga aktier. Då äger du en del av ett bolag som genererar vinst. Bolaget kanske expandrar och växer. Du som aktieägare får ta del av vinsten. Därför säger man att pengarna arbetar åt dig. Dessutom innebär ränta-på-ränta-effekten att du tjänar mer och mer pengar med tiden när du investerar.
Läs gärna vår guide om aktier för nybörjare för tips om hur du får dina pengar att växa!

Investera i andra tillgångar

Det kan vara en god idé att sprida på riskerna genom att även investera i andra tillgångar än aktier. Fastigheter är ett exempel. Guld är ett annat. Dessa investeringar kan ske direkt i dessa tillgångar eller via aktier eller andra värdepapper.

Tjäna, spara, investera

Låt pengarna jobba – pengar som tjänas från bland annat inkomstger bör sparas och investeras, om och om igen. Att ta risker, att läsa på och att arbeta disciplinerat är tre nödvändigheter för den som vill bli rik. För det krävs såväl mod som egenintresse och ambition.
Det kanske svåraste är att tänka långsiktigt. De allra flesta vill helst ha sina pengar omedelbart, men faktum är att det är väldigt få människor som faktiskt blir rika över natt (förutom de som vinner på lotto eller plötsligt ärver en massa pengar förstås).
Låt oss titta på listan med tips och råd för dig som vill bli rik. Det är en lista som innehåller konkreta tips på saker du själv kan påverka och göra för att börja bygga upp din förmögenhet. Som du kan se börjar vi i det lilla, för att sakta men säkert landa i det stora – din personliga förmögenhet.

Sammanfattning – 30 sätt att bli rik

Den kanske bästa investeringen du någonsin kommer att göra är den du gör i dig själv. Du kommer ingen vart om du inte själv mår bra, och det gäller både fysiskt och mentalt. Människor som sover och äter bra, motionerar regelbundet och avsätter tid för sådant som de mår bra av har lättare att fatta rationella och långsiktiga beslut, som i sin tur leder till positiv utveckling.
Vill du bli rik ska du därför börja med att rannsaka både dig själv och din ekonomi – det vinner du på i längden. Gör upp en plan både för din personliga resa och för dina pengar – planer som du sedan håller dig till så långt det bara är möjligt. Det är möjligt att den ena eller båda planerna behöver revideras och uppdateras efter hand, men grunden ska ändå vara att sätta upp mål som faktiskt går att uppnå. Det är dock viktigt att våga tänka riktigt stort!
För att känna att målen är nåbara bör du sätta upp både kortsiktiga och långsiktiga mål. För att göra det kan du med fördel ta hjälp och råd ifrån experter inom olika områden. Kanske har du redan en mentor eller en förebild som kan vägleda och guida dig på vägen?
Oavsett du är egenföretagare eller anställd ska du försöka ägna dig åt det du kan bäst, resten bör andra ta hand om. Omge dig därför med människor med olika kompetenser och egenskaper och dra gärna nytta av tillgängligheten av olika nätverksgrupper i sociala medier. Där kan du hitta likasinnade att utbyta erfarenheter, tankar och idéer med på ett enkelt och otvunget sätt.
Sist men absolut inte minst – våga lita på din egen magkänsla och lär dig säga nej till sådant som inte känns rätt. När du börjar tjäna pengar och får inkomster är det snarare regel än undantag att bli kontaktad av såväl banker som företag och privatpersoner som gärna vill ha en del av kakan.
Säg nej till förslag som inte känns rätt, men framförallt; säg nej på ett vänligt men bestämt sätt. Generositet, ödmjukhet och vänlighet vinner i längden.
Lycka till på vägen!