Använd Andras Aktieråd Effektivare – Metod Att Göra Aktietips Bättre


Last Updated on mars 5, 2021 by Jessica

Använd andras aktieråd effektivare

Många fundamentalister tycker av någon outgrundlig anledning ofta illa om Teknisk analys. Att använda fundamental analys utan TA är enligt mig samma sak som att försöka fånga en fallande kniv. Speciellt i dessa tider. Att något är prisvärt innebär inte att marknaden inte tycker att det skall gå ner mer. De flesta som köper aktier på det sättet lär idag vara riktigt illa tilltygade efter finanskrisen och alla nedgångar. Att handla med fundamenta idag kräver ett stort tålamod och lång tidshorisont. Något som de flesta placerare inte besitter.

Ett enkelt sätt att använda TA som inte kräver mycket förkunskap och som samtidigt är effektivt är att använda moving averages (medelvärden). Det kanske inte är det bästa men klart användbart. Om du är konsekvent och använder samma medelvärde hela tiden och är disciplinerad med att köpa och sälja så lär du göra bättre ifrån dig än de flesta förståsigpåare i tidningar och TV.

Först är det viktigt att veta
att den analytiker du har tänkt använda dig av verkligen är duktig, annars är den här ”övningen” meningslös. Men som jag skrev i förra inlägget så finns det en hel del duktiga analytiker ”där ute” som dessutom delar med sig gratis. En sådan är Löparn.

Hur gör man då för att använda andras aktietips?

Ta exempelvis Löparns aktietips om KnowIT. (se diagram nedan) Använd ett medelvärde på 50-100, vad du använder är inte så noga, det viktigaste är att du är konsekvent. Om kursen går ovanför medelvärdet så köper du. Sedan kan du använda hans målvärde som ett sk. ”profit target” samt lägga in en egen fast stopploss.

aktietips
aktietips

Ge den helst lite utrymme så att den inte säljs vid första börsreaktion nedåt. 10-20% kanske? Kom ihåg att den viktigaste ingrediensen här är den analytiker som du följer och hans tips. Det är den som skall vara drivande och inte enbart TA i sig själv. Att använda medelvärde på detta sätt gör att du oftast får en bra start på ditt aktieköp. Aktien har så att säga konfirmerat för dig att den nu går i den riktning som ”din” analytiker vill och förutspått.

Även om du kommer att stöta på en hel del förlorare med detta system när aktierna slår i stoppen och aktierna inte går som du hade tänkt dig så skär du ändå förlusterna och det är viktigt.

Att använda andras aktietips på detta sättet är långtifrån något perfekt system för att slå börsen med andras aktietips men det är troligen bättre än att bara köpa och hålla tummarna… Titta på de flesta ”tunga” namns portföljer idag och förra året. De flesta är inte bättre än börsen ens. Med detta enkla system så skulle du haft pengarna på banken mesta delen av tiden när fundamentalisterna försökte ”prata” upp sina aktier i media.

Sedan vill jag tillägga att för den stora massan som inte orkar hålla på med aktier så mycket så är fortfarande buy and hold den bästa metoden. Det viktiga då är att köpa på mycket lång tid samt att köpa kvalitet och gärna då bolag med bra utdelning och utdelningshistorik. Då är det svårt att misslyckas.

Tycker jag det är köpvärt nu? Absolut, det är troligen tidernas rea på börsen nu. Kommer det gå ner mer? Troligen, men det bör inte hindra dig från att handla långsiktigt. Att tajma börsen är få förunnat att klara av. Är du novis och inte arbetar med aktier på heltid så gör du troligen bäst i att handla på detta sätt. Vet att många inte gillar det jag skriver nu och att jag är pessimistisk men det är tyvärr så som jag ser på aktier och möjligheterna att lyckas för ickeprofessionella.

Recent Posts