Aktier för nybörjare – vilka skall man välja? | Vad är bra aktier för nybörjare?


Aktier för nybörjare

Aktier för nybörjare? Finns det några aktier som kan klassas som bra för just nybörjare? Aktier är ett utmärkt sätt att få sparkapitalet att växa på sikt. Om du har en sparhorisont på fem år eller mer är det svårt att hitta ett bättre sätt att få sparpengarna att växa än genom aktier. Problemet är bara hur man ska börja. Bara på Stockholmsbörsen finns det nästan 400 aktier att välja bland. Vad är egentligen bra aktier för nybörjare? Hur börjar man spara i aktier? Här är en liten ”crash course” för dig som vill börja köpa aktier.

Varför är aktier så bra?

En aktie är en del i ett bolag. När du köper en aktie blir du delägare i ett aktiebolag. Bra bolag växer på sikt. De säljer mer och mer, etablerar sig kanske på nya marknader och omsättningen ökar. Dessutom kan effektiviteten och marginalerna öka. När det går bra för ett bolag tjänar aktieägarna, det vill säga du, på det. Grovt förenklat kan man säga att du får del av vinsten på två sätt:

 • Stigande aktiekurs: När vinsten ökar vill fler köpa aktien och då stiger priset.
 • Utdelningar: Många bolag delar ut en del av vinsten till sina aktieägare en eller flera gånger per år.

Sedan början av 1990-talet har Stockholmsbörsen stigit med 12 procent per år i snitt. Jämför det med ett vanligt bankkonto som i bästa fall gett någon procent per år.

Dessutom finns det något som kallas för ränta-på-ränta. Det innebär att du får allt större avkastning på ditt sparkapital ju längre tid som går. Det beror på att du får ränta på den ränta som du tidigare fått på ditt kapital. Om dina aktier till exempel stiger med 10 procent i år och 10 procent nästa år blir den totala utvecklingen inte 20 procent utan 22,1 procent. Därför blir det en enorm skillnad om ditt sparkapital kan utvecklas med säg 8-12 procent per år jämfört med till exempel 1-2 procent per år.

Här kan du läsa mer om de aktieportföljer som finns på Samuelssons Rapport. Vi har slagit index sedan 2008. Något som de flesta fondförvaltare och ”experter” inte klarar av.

Köpa aktier på nätet

Om du är nybörjare och vill köpa aktier är den första frågan kanske var man ska köpa aktier. Förr i tiden var man hänvisad till någon av storbankerna. Nu för tiden finns det flera nätmäklare som erbjuder låga courtage (d.v.s. kostnaden för att handla med aktier). Vilken nätmäklare du bör välja är en smaksak. Prova gärna flera för att bilda dig en egen uppfattning. De vanligaste i Sverige är:

 • Avanza
 • Nordnet
 • Nordea

Det finns flera olika slags konton att välja bland. För oss småsparare är ett investeringssparkonto (ISK) ett bra val.

Aktier för nybörjare
Aktier för nybörjare

Sprid på riskerna

Det största misstaget som de flesta nybörjare som vill köpa aktier gör är att köpa för få aktier. Att köpa aktier innebär alltid en viss risk. Ett bolag kan utvecklas sämre än vad man tänkt sig. Det kan drabbas av en kris som exempelvis en skandal eller en eldsvåda. Därför bör du alltid köpa flera aktier. Risken kan spridas på flera sätt. Här är några förslag:

 • Bolag: Detta är det fundamentala. Köp flera olika bolag
 • Branscher: Köp inte bara t.ex. IT-aktier eller skogsaktier. Går en sektor dåligt dras alla bolag inom sektorn med. Köp därför aktier från olika branscher.
 • Storlek: Stora bolag tenderar att vara stabilare, men har samtidigt en begränsad tillväxtmöjlighet. Små bolag kan växa snabbare men aktiepriset kan svänga mer. Blanda gärna!
 • Marknader: Världsmarknaderna hänger förvisso i mångt och mycket ihop, men du kan sprida på risken genom att köpa på olika marknader. T.ex. kan du köpa amerikanska aktier vid sidan av svenska.

Bra aktier för nybörjare

Innan du börjar handla med akter bör du skaffa dig en strategi. Det kan låta lite krångligt men det är egentligen mycket enkelt. Att ha en strategi innebär bara att du bestämmer dig för varför du ska köpa eller sälja dina aktier. Det hjälper dig att avstå från impulsköp eller att sälja i panik. Du kan ha en eller flera strategier och du kan även blanda strategier och skapa dina egna. Låt oss komma med några förslag – OBS! Dessa är inga råd utan bara tänkt att fungera som inspiration:

 • Köp utdelningsaktier: Köp aktier som delar ut en del av vinsten. Försök inte bara att få så hög direktavkastning som möjligt. Då är det bättre att försöka hitta aktier som delat ut i många år och som höjer utdelningen regelbundet.
 • Köp investmentbolag: Ett investmentbolag äger och förvaltar aktier i andra börsbolag. Det är nästan som en fond men utan fondavgiften. Genom att köpa ett antal investmentbolag får du en god riskspridning.
 • Köp vinstdrivande bolag: Hitta bolag som går med vinst och där vinsten stiger från år till år.
 • Köp bolag som du förstår dig på: Det är ofta bättre att köpa ett bolag som tillverkar något jordnära än att köpa en häftig aktie inom biotech som du har svårt att förstå dig på.
 • Köp bolag med en bra ledning: En ledning som inger gott förtroende kan vara en bra utgångspunkt.
 • Köp värdeaktier: Försök hitta aktier som värderas lågt. Om vinsten eller omsättningen stiger mer än aktiepriset sjunker värderingen. Det kan även hända när aktiepriserna sjunker. Värderingen kan mätas med nyckeltal som t.ex. P/E (pris i förhållande till vinsten) och P/S (pris i förhållande till omsättningen). Jämför värderingarna sektorsvis. Tänk bara på att det kan finnas en anledning till att aktien värderas lågt.
 • Köp tillväxtaktier: Hitta aktier med extra stor vinsttillväxt.
 • Köp indexfonder: Om du vill köpa aktier för nybörjare men inte har en aning vilka aktier som är bra då kan indexfonder vara ett alternativ. En indexfond kan till exempel innehålla de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Dessutom kan du fundera på hur du fördelar innehaven i portföljen (allokeringsstrategi):

 • Köp regelbundet: Sätt av en del av månadslönen och utöka aktieinnehavet varje månad oavsett om börsen går upp eller ner. Denna strategi kallas för Dollar Cost Averaging.
 • Balansera om portföljen: Bestäm hur många procent ett visst innehav får utgöra. En gång om året eller en gång i kvartalet säljer du dela av dina innehav som gått upp mycket och köper mer av dem som gått upp mindre eller sjunkit. Då återställs balansen och därmed behålls riskspridningen.
 • Köp även räntepapper: Du kan sänka risken i portföljen genom att alltid ha en del av pengarna investerade i räntefonder. Det kan handla om t.ex. 10-30 procent räntepapper. Denna strategi kan med fördel användas tillsammans med regelbunden ombalansering.

3 andra tips för nybörjare

 • Var långsiktig: Det lönar sig att ha tålamod. Aktiemarknaden kan svänga mycket på kort sikt. Håll ut!
 • Läs på: Det finns alltid något nytt att lära sig. Häng med i nyheterna, läs rapporter och pressmeddelanden.
 • Använd en aktiescreener: Med en aktiescreener (aktiescanner) kan du lättare hitta bra aktier för nybörjare att köpa. I en aktiescreener kan du filtrera fram t.ex. vinsttillväxt, vinstmarginal och utdelningar.

4 saker att undvika

 • Undvik förhoppningsbolag: Bolag som utlovar guld och gröna skogar utan att uppvisa vinst eller tilltagande omsättning är det bäst att undvika. Det är inga bra aktier för nybörjare.
 • Var kritisk till analytikerna: Bankernas analytiker ger regelbundet köp- och säljtips. Det är inte alltid de är välgrundade. Ofta vill de bara att vi ska köpa och sälja mer så att banken kan få sitt courtage.
 • Undvik impulsköp: Köp inte enbart på känsla. Lita på din strategi och håll dig till den.
 • Undvik nyheter: ”Nyheter är lika onyttigt för sinnet som socker är onyttigt för kroppen” skriver Rolf Dobelli så pricksäkert i sin text om varför man skall undvika att konsumera nyheter. Det bästa är att göra din analys innan du köper aktier och sedan hålla dig till detta oavsett vad nyheterna skriver och säger. Var långsiktig och sälj endast när något större har inträffat med ditt bolag. Köp och sälj inte aktier i din portfölj på varje nyhet som du lyssnar på. Det är en snabb väg till ett tomt konto.

Missa inte de aktieportföljer som finns på Samuelssons Rapport. Vi har slagit index sedan 2008. Något som de flesta fondförvaltare och ”experter” inte klarar av.

Recent Content